IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 100 хил. души в света са заразени с коронавирус, у нас все още няма заболели

Големи корпорации в САЩ и Великобритания преместват служители в по-малки офиси или ги инструктират да работят от вкъщи

13:47 | 07.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

21 души на борда на круизен кораб, който не получил разрешение да акостира в Сан Франциско, са дали положителен резултат за коронавирус, съобщиха американски представители и допълниха, че броят на заразените в света е надхвърлил 100 хил. души, предава Ройтерс.

Круизният кораб Grand Princess ще бъде насочен към неуточнено нетърговско пристанище, където всички близо 2400 пътници и 1100 души екипаж ще бъдат изследвани, съобщи американският вицепрезидент Майк Пенс.

На този фон у нас все още няма регистрирани случаи на заболяването, съобщиха тази сутрин представители на Националния оперативен щаб. Днес във ВМА ще се изследват нови 20 проби, от които 6 са на пациенти, пролежали карантинния си период, каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Вчера от ВМА са били изписани трима пациенти.

До този момент заболяването е отнело живота на над 3400 души в цял свят и е достигнало до над 90 страни, а седем държави съобщиха за първите си случаи в петък. Щетите за икономиката също нарастват – бизнес кварталите в големите градове започват да се опразват, а фондовите пазари продължават да регистрират спадове.

Вчера американският президент Доналд Тръмп подписа пакет от мерки на стойност 8,3 млрд. долара за засилване на капацитета за изследвания на коронавируса и за финансиране на други мерки в САЩ. Случаи на заразени хора са регистрирани в над половината от 50-те американски щата, а 15 души в страната са починали.

В много от засегнатите страни хората са съветвани да работят от вкъщи, училищата са затворени, големите събирания, спортните и музикалните събития са отменени, магазините са с празни рафтове, а минувачите с маска на лицето си се превърнаха в обичайна гледка.

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че всяка страна трябва да превърне овладяването на епидемията в свой основен приоритет, като даде за пример националния план за действие на Иран. Броят на починалите от вируса в страната нарасна до 124 души, а над 1000 нови случая са били диагностицирани през последните 24 часа.

Ватикана съобщи за първия си случай, пациент в здравните й служби. Това може да означава, че вирусът вече се е разпространил още повече в италианската столица, тъй като повечето служители в укрепения град-държава живеят в Рим, а тези, които живеят във Ватикана, често излизат до града, който я заобикаля.

Италия е най-пострадалата страна в Европа със 197 починали към петък. Южна Корея съобщи днес за нови 174 случая, регистрирани късно в петък, с което общият брой на заразените в страната достигна 6767 души. Континентален Китай, откъдето започна епидемията, съобщи за нови 99 случая, около една четвърт от които обаче са дошли извън страната.

Около 3,4% от потвърдените случаи на Ковид-19 са починали, което е доста над смъртността от сезонните грипове, която е под 1%, съобщи тази седмица СЗО.

В Ню Йорк JPMorgan раздели екипа си между централни локации и по-малък офис в Ню Джърси, а Goldman Sachs изпрати част от трейдърите в по-малки офиси в Гринуич, щата Кънектикът, и Джърси Сити.

Bank of America разделя служителите си от понеделник и изпраща 100 души от Ню Йорк в близкия град Стамфорд, щата Кънектикът, съобщиха запознати източници.

В Лондон, който е финансовата столица на Европа, квартал Canary Wharf е необичайно спокоен. Големият офис на S&P Global остана празен, след като компанията изпрати у дома 1200 служители, а HSBC помоли около 100 души да работят от вкъщи, след като служител даде положителен резултат за заболяването.

Френският премиер съобщи, че детските градини и училищата ще останат затворени за 15 дни от понеделник в двете най-тежко пострадали области от коронавируса – едната северно от Париж, а другата в североизточната част на страната.

Саудитска Арабия ще забрани присъствието на зрители на всички спортни събития от днес, съобщи министерството на спорта.

ООН информира, че е отменила някои планирани срещи в германския град Бон и в други градове преди важната среща на върха за климата, която ще се състои в Шотландия през ноември.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
То в момента има епидемия от нормалния грип, но явно не е така интересен като короната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
andy
преди 4 години
Как ще има открити случаи на коронавируса след като не се тестват хората. Тези 20-30 теста не са нещо.Преди няколко дена влязох в България през летище София. Не видях нито камери, нито хора прилагащи някакъв контрол и даващи информация, даже една табела да бяха написали.Ще се открият случаи чак като заразата се разпространи масово и вече ще е много трудно да се ограничи. Тогава ще видите що за паника ще стане.Дано да греша!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още