IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири проби за коронавирус у нас ще бъдат повторени

Нови случаи на заболяването бяха регистрирани днес в Северна Македония и Румъния

20:11 | 07.03.20 г.
<p>
	Генерал Венцислав Мутафчийски.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Генерал Венцислав Мутафчийски. Снимка: EPA/БГНЕС

Три проби за коронавирус са изследвани през днешния ден във Варна и трите са отрицателни. Във Военномедицинска академия са изследвани 21 проби и всичките са отрицателни. В Националната лаборатория изследваните проби са 19, от които 15 са отрицателни, а четири ще бъдат повторени, каза на брифинг началникът на ВМА генерал Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНР.

Той  обясни, че повторни анализи се извършват много често и в това няма нищо притеснително. Генерал Мутафчийски каза, че няма данни колко души са под карантина в България, но е важно хората да бъдат отговорни и да си стоят вкъщи.

По-рано днес министерството на здравеопазването на Северна Македония потвърди два нови случая на заразени с коронавирус, предаде агенция МИА. Двамата пациенти са семейна двойка, завърнали се от Бреша в Италия преди седмица, съобщи министерството.

Съпрузите са в стабилно състояние пътували са от Италия с автобус с още 40 пътници, които също ще бъдат тествани. Досега в Северна Македония имаше един случай на заразен с новия коронавирус.

Още два случая на заразяване бяха потвърдени и в Румъния, с което броят на заболелите от COVID-19 достигна 11 души, предаде агенция Аджерпрес. Единият от новите случаи е на 15-годишно момиче от град Тимишоара, което е от същото училище с други двама заболели. Вторият потвърден случай за последното денонощие е на 16-годишно момиче от окръг Хунедоара, което е пътувало в непосредствена близост в самолет с 40-годишен мъж, при когото също бе потвърдено заразяване с новия коронавирус.

Около 70 души са затрупани в Китай под развалините на хотел, в който имало хора под карантина заради коронавируса, предадоха Ройтерс и Франс прес. Сградата се намира в Куанджоу, провинция Фуджиан, Източен Китай. 23 души са спасени, съобщиха властите. Хотелът с около 80 стаи се използвал за карантина на хора, които са имали контакт със заразени с коронавирус. Спасителните работи продължават.

В Италия лидерът на Демократическата партия, която е част от управляващата коалиция, Никола Цингарети съобщи, че е дал положителен резултат за коронавирус. Така той стана най-високопоставеният италиански политик, заразен с вируса.

Случаят с Цингарети, който е и губернатор на централната област Лацио, включваща столицата Рим, може да породи притеснение сред управляващите заради честите му контакти с министри, представители на областни администрации и членове на Демократическата партия, отбелязва Ройтерс.

В съобщението си във Facebook Цингарети заяви, че семейството му спазва изисквания протокол и всички хора, с които е бил в контакт през последните дни са били привикани за изследвания.

Италианският министър на промишлеността Стефано Патуанели се постави в изолация, след като един от съветниците му даде положителен резултат за коронавирус. Атилио Фонтана, губернатор на северната област Ломбардия, която е най-засегната от епидемията в страната, последва примера му.

Във Франция втори член на Националното събрание е бил приет в болница, след като се заразил с коронавирус, а други петима депутати са изследвани за заболяването.

Заседанията на долната камара ще бъдат прекратени за две седмици от 9 до 22 март заради местните избори във Франция, което ще намали дейността и броя на хората в сградата, се казва в съобщение на парламента.

Френското министерство на здравеопазването съобщи по-рано днес, че още двама души са починали от коронавируса, с което общият брой на жертвите в страната достигна 11. Потвърдените случаи във Франция са 716, като броят им е нараснал със 103 души за един ден.

Папа Франциск отмени редовните си прояви пред публика, за да спре събирането на тълпи от хора, пристигнали да го зърнат. Той ще стриймва посланията си по интернет от Ватикана заради епидемията с коронавирус в Италия.

Ватикана съобщи, че главата на Римокатолическата църква няма да отправи обръщение към множеството от прозореца си, гледащ към площад „Свети Петър“, и няма да дава аудиенция тази сряда. Двете събития привличат хиляди хора.

Това ще е един от редките случаи през последните 66 години, в които папата няма да се появи на прозореца, един от най-старите ритуали в римската традиция, на който някои семейства присъстват всяка седмица.

Обръщението и аудиенцията ще се състоят без участието на зрители в официалната папска библиотека в Апостолическия дворец във Ватикана и ще могат да бъдат гледани в интернет или по телевизията, съобщи Ватикана в комюнике.

Всичко за разпространението на коронавируса четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още