IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Вълчев: Има опасност учениците да не могат да наваксат изпуснатия материал

Втора градска болница в София се подготвя да поеме случаи на COVID-19 при необходимост

15:03 | 08.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Образователното министерство има готовност да изпълни всички спешни мерки на кабинета, свързани с коронавируса. Това заяви ресорният министър Красимир Вълчев след извънредното заседание в Министерски съвет, цитиран от bTV

„В момента най-голямото ми опасение е, ако продължи по-дълго тази грипна ваканция, съответно да не може да се преструктурира материалът“, обясни Вълчев пред журналистите.

До сряда всички училища в страната са в грипна ваканция. Ако обаче има извънредни мерки, то за момента те ще бъдат за Плевен и Габрово. По отношение на детските градини ще се решава ден за ден, обяви Вълчев. „В двете висши училища в Плевен и Габрово така или иначе са отменени занятията до сряда. Вероятно през следващите два дни ще решим колко допълнително да удължим ваканцията в двата града.

По думите му обаче дистанционната форма е регламентирана по изключение, но не и за цели класове и училища
„Трудно можем да осигурим такава техническа възможност, тъй като това предполага всяко дете вкъщи да има електронно устройство. Да има системен администратор във всяко едно училище. По-скоро можем да говорим за допълнителни консултации при самоподготовка на учениците“, каза той. 

На въпрос дали ваканцията ще се отрази на външното оценяване, министърът уточни, че винаги може да се направи така, че външното оценяване да обхване по-малко теми.

Междувременно стана ясно, че във връзка с установените положителни тестове за коронавирус на територията на страната кметът на Столична община Йорданка Фандъкова свиква заседание на оперативния щаб на Столичната община за превенция на разпространението на заболяването.
До момента на територията на Столична община няма регистриран случай на заразяване с COVID-19, докладва д-р Пенчев, директор на Столична регионална здрава инспекция.

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова Втора градска многопрофилна болница се подготвя да поеме случаите на заразени с COVID-19 при необходимост. За това се осигуряват нужните апаратура, медицински персонал и защитни облекла, съобщава БНТ. Ръководствата на болници "Пирогов", Александровска, ВМА, Белодробна и Инфекциозна докладваха за въведената допълнителна организация и готовността за реакция. Съветът на лекарите към всички граждани, които имат вирусни симптоми, е първо да се обадят по телефона на личния си лекар, да изпълняват стриктно неговите указания и да не предприемат посещение в медицински центрове.

Малко по-рано днес приключи заседанието на Областния оперативен щаб в Плевен след потвърдените две проби за коронавирус. Става дума за двама мъже - на 27 и 61 години, които към момента са в добро общо състояние.
На заседанието присъства и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Има рисков контингент - чуждестранни работници от Италия, който се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване, ще бъдат преглеждани и ако се наложи, изследвани за коронавирус, съобщи Карачанов, цитиран от Националната телевизия. Най-важното е хората да не изпадат в паника и да спазват правилата за лична хигиена, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
това е най-малкия проблем в условията на пандемия, по-добре да се нулира годината по-отрано за да се ограничат щетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Няма никъква опасност да станат по-*** от това, което имаме сега, всеки ден прекаран в училище ги затъпява повече, по-добре да се самобразоват в домашни условия. Което дете иска да си учи, то ще намери начин да си набави необходимата информация и педагогическия надзор тук е излишен, а от огромната маса (98%) и с даскали и без даскали резултата ще е еднакво печален. Така че няма никъква опасност да стане по-лошо. А на даскалите намерете някъква съответсваща на ценза им работа, че като показват какави екзепляри има от тях, самите те не са наваксали изпуснатия материал и то с години. От такива даскали, вредите са многократно по-пагубни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
ми то и тъй тъй туй дето ги учите за нищо не става после ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Само след няколко години учениците ще са забравили 90% от материала. Тъй че и цяла година да пропуснат, все едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още