IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брент се срина с 30% до 32,05 долара за барел

Напълно изненадващо през уикенда Рияд обяви, че ще разшири производството си на петрол и стартира ценова война

00:19 | 09.03.20 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div class="photo-info">
	<figcaption>Петролни и карго танкери в Борнео, Индонезия. <em>Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg</em></figcaption></div>
<p>
	&nbsp;</p>
Петролни и карго танкери в Борнео, Индонезия. Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

 

Цените на петрола се сринаха с 30% в началото на азиатската търговия в понеделник  вечер, след като провалът на ОПЕК да постигне сделка със своите съюзници за съкращенията на производството предизвика опасения от ценова война. В една от най-драматичните разпродажби досега фючърсите  на петрола от сорта Брент, който се счита за международен бенчмарк, се сринаха с 31% за няколко секунди след отварянето на пазара в Азия до 32,05 долара за барел. Американският WTI поевтиня с 27% до 30,07 долара за барел.

Саудитска Арабия шокира световните енергийни пазари този уикенд. Напълно изненадващо третият по големина производител в света и най-голям износител обяви, че ще разшири производството си на петрол. Решението предизвика сериозни сътресения на енергийните пазари и на борсите в Близкия изток, където търговията се провежда и в неделя. Анализаторите очакват черен ден на стоковите пазари в понеделник. Наблюдателите подозират, че петролната война е акт за отмъщение, насочен към Русия.

Уорън Патерсън, главен анализатор за суровини в ING Bank, е убеден: „Ценовата война е неизбежна“. Ето защо ING намали прогнозата си за цената на петрола Брент от 56 долара за барел (около 159 литра) до 33 долара. Бил Фарен-Прайс, анализатор в Petroleum Policy Intelligence, няма никакви илюзии относно последствията: „Ще има кръвопролитие“, защото комбинацията от по-голямо производство на петрол и рязко спадащо търсене е фатална.

Предисторията

A иначе това трябваше да е празнична годишнина. Точно преди три години Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) разшири влиянието си върху алианса ОПЕК+, включващ 24 страни и ръководен от Саудитска Арабия и Русия. Миналото лято членовете на съюза изляха сътрудничеството си в писмен договор.

Саудитска Арабия и Русия се свързват  с „партньорство за вечността“, обявиха двете страни по това време. Но само девет месеца по-късно това партньорство се разпадна.



Саудитска Арабия не успя да убеди Русия в петък да подкрепи намаляване на производството на петрол от 1,5 милиона барела на ден до края на годината. В резултат на това двете държави не успяха да постигнат съгласие по обща стратегия как да ограничат спада на цените на петрола. Откакто опасенията за разпространението на коронавируса възпламениха финансовите пазари, не само фондовите пазари се сринаха. Цените на петрола също паднаха толкова най-рязко от финансовата криза през 2008 г.

Но разривът между Саудитска Арабия и Русия ускори разпродажбата на петролните пазари. В петък следобед най-важната референтна цена, тази на суровия петрол Брент,  спадна с девет процента до около 46 долара за барел (около 159 литра). Цената за американския сорт WTI падна до около 41 долара  за барел. Цените на петрола сега са на най-ниското си ниво от около три години.

„Това е абсолютен автогол за ОПЕК", казва Хелима Крофт, експерт по петрола в инвестиционната банка RBC Capital Markets. Мохамед Дарваза, анализатор на петрола в Medley Global Advisors, потвърждава: „Това е най-лошата криза за ОПЕК след финансовата криза през 2008 г.“. По това време избухването на финансовата криза доведе до срив на цената на петрола.

"Провалът е изненада", казва Джефри Къри, енергиен експерт в инвестиционната банка Goldman Sachs. Той очаква свръхпредлагането да скочи до два милиона барела на ден. Цената на сорта Брент може впоследствие да спадне до 37 долара. Според Кюри пълноценна ценова война между ОПЕК и Русия може да свали цените до 35 долара.

Ценова война

Саудитците започнаха ценовата си война в събота. Те предложиха най-голямото понижение на цените на суровия петрол от над 30 години. Полуправителственият енергиен гигант Saudi Aramco предложи безпрецедентни отстъпки за Азия, Европа и САЩ, за да убеди рафинериите да използват саудитски суров нефт.

В същото време, според материал на финансовата агенция Bloomberg, саудитците обявиха, че могат да увеличат производството до рекордните 12 млн. барела на ден, ако е необходимо. Понастоящем страната има продукция от по-малко от десет милиона барела на ден. Съединените щати са номер едно с ежедневно производство от 13,1 милиона барела, следвани от Русия с 11,3 милиона барела.

Атаката предизвика смущения на финансовите пазари. На борсите в региона на Персийския залив, които бяха отворени в неделя, някои от курсовете бяха в ситуация на свободно падане. Загубите бяха най-тежки в Кувейт. Там търговията бе прекратена след десет процентен спад. На борсата в Рияд цената на акцията на петролния гигант Saudi Aramco падна за първи път под емисионната цена на IPO в края на 2019 г.

Въпреки това кризата в ОПЕК е от полза за много страни, които в момента страдат от ефектите на коронавируса, казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, цитиран от германския Handelsblatt. „Ако цената на петрола остане под 50 долара, това е по-положително за световната икономика като цяло, защото потребителите ]e имат повече пари в джобовете си“.

Повечето европейски страни ще се възползват, тъй като те са големи вносители на петрол. Шофьорите могат да очакват, че цените на бензина ще паднат допълнително. Разклатената китайска икономика също може да бъде стабилизирана от ниските цени на петрола. Икономистът Де ла Рубия обаче изтъква: „Въпросът, който възниква, е дали отрицателните ефекти от шока на коронавируса ще бъдат компенсирани от положителните ефекти от по-ниската цена на петрола“. 

Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 19
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Сега копейките ще стискат не само зъби....:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
ПИЧ
преди 4 години
Е сега е момента за влизане в инструменти на нефта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 22
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хохо, бюджетът на една икономика, който се формира от износ от 75% петрол и газ, дали ще издържи?!При положение, че при тази цена печалбата от петрола е 0 рубли и 0 копейки.Местните московски тутурутки да се готвят за намаление в ***-надниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 5
Toranaga
преди 4 години
ЗА РУСКАТА РУБЛА И БЮДЖЕТ ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА НЕЩАТА СА ЯСНИ. ЯСНИ СА НЕЩАТА И С АКЦИИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВТЕЧНЕНИ ГОРИВА. Ами бюджета на Саудите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 12
Tobywolf
преди 4 години
Арабеските и те са цъфнали и вързали. Направо се самоубиват - както се видя руснаците могат да стискат зъби, ама чаршафите могат ли?!С тоя космически дефицит и 1 година не могат да издържат на собствените си глупости... пак ще мрънкят на Чичо Сам да ги вади от дупката..Но сега пряко удрят и по него, та не знам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
hazard
преди 4 години
By the way, Tръмп туитна, че той има детайлен план за действие и че нищо не може да се спре.Я да видим какви зайци има в ръкава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 30
hazard
преди 4 години
Фючърсите на $10 год облигации са 0.5%Горделивия високомерен млад глупав Салман реши да шантажира Русия.Май ще излезе, че междувременно се е застрелял в кръка и ранил малко Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 13
крас
преди 4 години
В 16.30 часа българско време ще наблюдаваме какво ще се случи с пазара на акции на шистовата индустрия в САЩ. Без съмнение чаршафосаните нанесоха сериозен удар както на руските , така и на американските производители на горива. ЗА РУСКАТА РУБЛА И БЮДЖЕТ ПРИ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА НЕЩАТА СА ЯСНИ. ЯСНИ СА НЕЩАТА И С АКЦИИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВТЕЧНЕНИ ГОРИВА. Не е ясно докъде ще падне доходността на 10 годишните американски ДЦК. Предполагам да стигне отрицателните лихви на европейските. ЦЕНАТА НА ЗЛАТОТО СЕ ИЗСТРЕЛЯ ДО 1700 ДОЛАРА !!ОСТАВА НЯКОЙ ДА НИ КАЖЕ ТОВА РЕЦЕСИЯ ЛИ Е ИЛИ НАЧАЛОТО НА ДЕПРЕСИЯ ПРЕД КОЯТО 1929 ГОДИНА ЩЕ Е КАТО ДЕТСКА ИГРА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 66 rate down comment 14
крас
преди 4 години
Чудесно!Само, че у нас цените на горивата са вързани към цена на барел петрол от близо 70 долара и никой няма желание да ги намали наполовина!!Кой да ги намали - държавата и продавачите на горива ли ??АБСУРД !!СЕГА ТЕ СА В КАРТЕЛ ЗАЩОТО ИМАТ ОБЩ ИНТЕРЕС ПЕЧАЛБА. А икономиката и дребните потребители , да го духат. ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО СМЕ НЕ НАРОД , А ***. ТОВА ЩЕ КАЖА И ЩА СВЪРША.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още