IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се предпазят ли медиите от дезинформация

Журналистите трябва да са по-отговорни за саморегулацията си, съветва д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право

13:35 | 09.03.20 г.
Ще се предпазят ли медиите от дезинформация

В динамичната среда, в която живеем днес хората трябва да подхождат към информацията, която получават, критично и да я проверяват. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право.

"Медиите трябва да са изключително отговорни, защото самите журналисти често могат да бъдат жертви на дезинформация. В днешно време в морето от информация има много идеи, които могат да ни подведат", коментира експертът.

По думите ѝ аудиторията трябва да се доверява на медиите, които са достоверни.

Велева говори за значението на солидарността в журналистическата гилдия и въпросът за прилагането на еднакви етични стандарти от всички медии.

"Медиите трябва да са по-отговорни по отношение на своята саморегулация и приемането на етични стандарти, по които да работят. Много е важно темата за свободата на словото да не се симплифицира, защото проблемите са многопластови и разнопосочни", посочи тя .

Велева смята, че законодателните недостатъци са свързани с реда за достъп до обществена информация.

"Няма бързо производство за достъп до обществена информация. Няма закон за печата. Онлайн и печатните медии са под съвсем различен режим спрямо радиото и телевизията", напомни тя и отбеляза, че въпросът при големи платформи като Facebook е дали трябва да се регулират обществените отношения.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още