IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разгадаем късогледия щатски борсов пазар?

Днешните люшкания при акциите отразяват скъсяването на инвеститорския хоризонт за прогнозиране на растежа

10:43 | 10.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Честит 20-ти юбилей във вторник за пика на индекса Nasdaq от 5049 пункта през 2000 г., зенита на дот-ком ерата. След като наблюдавах сегашния пазар от месеци, бях идиот да смятам, че мога да изчакам до днес, за да напиша предупредителна статия. Пазарът винаги максимизира болката. Така че... упс, пише Анди Кеслър за Wall Street Journal.

Времето не чака никого. Едно нещо, което научих докато инвестирам, е, че за всяка акция съществува невидима стрелка, сочеща към някакъв момент, известно време в бъдещето, когато пазарите ще се фокусират върху нея, за да я оценят. Този хоризонт не се публикува никъде. Това е нещо, което чувстваш, един вид матуритет на акцията. Обикновено той продължава от 12 до 18 месеца.

Еуфорията отмества тази стрелка с години. Beyond Meat се продаваше при цена от 20 пъти приходите за 2020 г., акциите на Apple процъфтяваха дори при стагниращи продажби на iPhone, а книжата на Tesla осъществиха икаров полет към слънцето. Но Nasdaq и целият пазар направиха толкова много ежедневни издигания и спадове от пика си на 19 февруари, а сега сме във влакчето на коронавируса. Защо? Защото несигурността може да свие времевите хоризонти до месеци или дори до утре.

Не забравяйте, че стойността на акциите е сумата от всички бъдещи печалби, дисконтирани до днес. Зависи от печалбите, растежа и риска. Инвеститорите оценяват бъдещите печалби и темповете на растеж, ами риска? Него не можете да наблюдавате пряко - това е просто усещане, основано на лихвените проценти, конкуренцията, световните събития и други. Beyond Meat изглеждаше, че е оценена за пет години напред. Рискът е преценка на наблюдателя. Така че инвеститорите използват приближение: коефициентът цена/печалба, което дава някакъв сигнал за това колко далеч гледа пазарът. През май 1999 г. съотншението P/E на Yahoo удари 1062!

Преди двадесет години имахме това ново нещо интернет, разхлабена политика на Федералния резерв и инерционни инвеститори, които подобно на мравки по близалка напъпляха дотком акциите, изсипвайки нечувствителни към цената пари, които привличаха още повече от тях. Хедж фондът на Джордж Сорос може би се включи последен. След като Федералният резерв наводни света с долари, за да смекчи несъществуващата заплаха „2000 година”, той се изтегли в началото на века и пазарите се обърнаха. Инерционните инвеститори изчезнаха. След 11 септември, когато времевите хоризонти се свиха от години на месеци, акциите на Amazon се сринаха с 94% до 6 долара за брой.

Днешната пазарна лудост се характеризира с по-малко първични публични предлагания, но разхлабеният Фед и инерционните инвеститори са налице. Акциите на Tesla достигнаха цена от 969 долара на 3 февруари. Неслучайно Tesla стана най-притежаваната акция, изпреварвайки Apple, в платформата SoFi, на която търгуват предимно млади (и сега на загуба) инвеститори. Чиста инерция (и кратко изстискване).

Акциите на компаниите, които губят пари, като Uber и Lyft, са ценообразувани с поглед към въображаемия ден, когато те ще обуздаят големите рекламни разходи и ще отчетат „нормални“ печалби. Имплозията на WeWork намали апетита на пазара за големи екстраполации на печалбите, така че загубите на технологичните компании дойдоха преди месеци.

Коронавирусът напоследък е Дамоклевият меч, надвиснал над пазарите. Вирусът заплашва да се разшири експоненциално, с почти безкрайни 14-дневни инкубационни карантини. Китайската икономика вероятно се е свила с двуцифрен темп в проценти през първото тримесечие. Полетите до заразените региони бяха ограничени. Случаите се множат в САЩ. Всички знаят това, но чакат да видят дали огнищата ще се превърнат в пандемия. Несигурността убива акциите и суровините.

Потреблението скоро ще се свие. Apple и Microsoft бяха първите признаци за проблеми. Някои акции ще спаднат и може да не се възстановят: Книжата на компаниите за канабис са поевтинели със 70%.

Онази невидима стрелка, която обикновено сочи инвестиционен хоризонт от 12 до 18 месеца изчезна. Все едно четем всеки ден новините, за да разберем дали пандемията ще означава години на свити печалби или коронавирусът ще утихне, оставяйки след себе си едно-две тримесечия на смущения.

Все още ли е евтин пазарът? Акциите на Apple се търгуват на 21 пъти средната оценка за печалбата през 2020 г. от 13,51 долара. Съотношението P/E на индекса S&P 500 е около 18. Но доходността по 10-годишноте американски ДЦК спадна под 1%, което не се е случвало, ъъъ, никога. Така че старите модели за оценяване са безполезни.

За знаци накъде ще тръгнат пазарите опитайте се да определите къде сочи невидимата стрелка на времевия хоризонт. Предполагам, че пазарите ще имат йо-йо движение докато не бъде гарантиран растежът на печалбите. Коронавирусната ваксина може да бъде първият ясен знак. Друг би бил броят на заразените в САЩ, или по-точно темпът му на увеличение - когато той започне да намалява може би пазарите отново ще се насочат на север. Бъдете готови, но избирайте акции за следващия цикъл, а не от последния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Като един застаряващ представител от миналия век работещи на принципа "ПЛАЩАШ - ПОЛУЧАВАШ" ми изглежда не само странно , но и неразбираемо да живееш в един виртуален свят в който се ЗАЛАГА НА БЪДЕЩИ ПЕЧАЛБИ И БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ ПРИ ТОВА НА ЕДИН НЕРЕГУЛИРАН ФИНАНСОВ ПАЗАР. За съжаление световните спекуланти превърнаха света в едно голямо КАЗИНО в което се играе с белязани карти или с техники на ЕДНИ НЕПРЕКЪСНАТО ПРОМЕНЯЩИ СЕ ПРАВИЛА. Да купиш някакви американски ценни книги с НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА доходност , която не само се променя , но и спекулативно може да бъде доведена до ОТРИЦАТЕЛНА , си е чист ХАЗАРТ . Такива финансови институции като ЕЦБ вече са много по напред от стремящите се да достигнат ОТРИЦАТЕЛНАТА ИМ ДОХОДНОСТ господа от ФЕД. Америка закъсня , а идват падежи и плащания които биха и създали проблем с плащанията по тези АЦК.!Срива на акциите на американските фондови борси насочи инвестициите точно в тези АЦК , чиято доходност се срина ТРИ ПЪТИ само за две седмици!!!! ПЕЧЕЛИВША Е АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА , А ГУБЕЩИ СА ИНВЕСТИТОРИ ПОДОБНИ НА НАШАТА БНБ ЧИИТО АКТИВИ НОМИНИРАНИ ИЗЦЯЛО В ЧУЖДИ ЦЕННИ КНИГИ И НОСЯТ ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ !!РАЗБИРАМ ЗАЩО КИТАЙ КУПУВА ПОДОБНИ БЪДЕЩИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ. Като най големи държатели на подобни книги ТЕ са на американския пазар и го контролират чрез тях. От САЩ , китайците крадат технологии и създават производство превръщащо ги в икономическа сила.НЕ МИ СЕ ИСКА ДА МИСЛЯ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО КИТАЙ РЕШИ ДА РАЗТОВАРИ ТЕЗИ КНИГИ НА ПАЗАРА И КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА АМЕРИКА В ТОЗИ СЛУЧАЙ. Расъждавайки като лаик си мисля, че ДОХОДНОСТТА по АДЦК е насочена към тази на европейските им колеги , но ОСТАВА РИСКА ПРИ ПРЕМИНАВАНЕТО НА НУЛЕВИТЕ ЛИХВИ ДА СЕ ПОЛУЧИ ТОЧНО ТОВА "РАЗТОВАРВАНЕ" НА КИТАЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА. Това ще възпре ФЕД и спекулантите от борсата да продължат да пренасочват инвестициите в АЦК , и да свалят ДОХОДНОСТТА до ОТРИЦАТЕЛНА. МИСЛЯ, ЧЕ В МОМЕНТА СМЕ НА ДЪНОТО НА АЦК , ОСВЕН АКО КИТАЙ НЕ Е ОБЯВИЛ ФИНАНСОВА ВОЙНА , КОЯТО ЩЕ ЗАВЪРШИ ЗЛЕ ЗА АМЕРИКА. Ако доходността по АЦК продължи да пада и днес и утре, значи вече сме в СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА ВОЙНА между два икономически колоса - КИТАЙ и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още