IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Deutsche Bank се сринаха временно до ново дъно

В началото на седмицата цената на акциите на банката се срина със 17,1 процента до 5,61 евро през първите минути на търговия

15:35 | 09.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Средата, в която Deutsche Bank се подготвя за своята 150-годишнина, не е никак приятна. На 10 март 1870 г. най-голямата германска банка получава лиценза за започване на своя бизнес. Ден преди този рожден ден ефектите от коронавируса замъгляват настроението. В началото на седмицата цената на акциите на банката се срина със 17,1 процента до 5,61 евро през първите минути на търговия, като с отстояние стана най-големия губещ в германския индекс.

В допълнение най-голямата германска банка потвърди първия случай на коронавирус на свой служител в Германия. Става дума за служител в по-малък клон в Гелзенкирхен. Банката е изпратила 11-те му колеги в карантина.

Засегнатият клон остава затворен днес; след цялостна дезинфекция се предвижда да бъде отворен отново утре. Досега имаше само един потвърден служител на Deutsche Bank в глобален аспект – в Сингапур. Междувременно той е почти оздравял. 

Разпродажбата на акции удари и Commerzbank , която отбеляза своя 150-и рожден ден в края на февруари. Акцията, търгувана в MDax, временно се обезцени с почти 13 процента до нов рекорден минимум от 3,71 евро. Според цитиран от Handelsblatt търговец финансовите акции са особено силно подложени на натиск.

В хода на търговията днес акциите до известна степен се възстановиха. Книжата на Deutsche Bank дори намалиха наполовина първоначалния си спад. Акциите на Commerzbank също свиха спада си до около осем процента, но останаха под границата от четири евро.

Само преди няколко седмици акциите на Deutsche Bank бяха големите победители на фондовите пазари, с ръст от 40 процента от началото на годината. През първата половина на февруари цената на акциите отново временно се повиши над границата от 10 евро. Особено ясният срив в началото на търговията показва колко силно инвеститорите се страхуват за последиците за банките.

От една страна, рецесия, каквато самата Deutsche Bank предвижда за Германия, може да доведе до повече фалити - и следователно до неизпълнение на заемите  във финансовите институции. От друга страна нараства вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) допълнително да разхлаби паричната си политика, за да подкрепи икономиката на еврозоната.

Хедж фондовете отдавна залагат на нов спад на акциите, включително и за Deutsche Bank. Обемът на късите продажби вече е 6,5 процента, според базата данни за късите продажби на Handelsblatt. Подобни залози срещу дадена акция могат допълнително да ускорят спада на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Ами тия на Commerzbank и те - all time low
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още