IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстилни фирми у нас са в готовност да произвеждат защитни маски и облекла

Втора градска болница в София ще бъде трансформирана в инфекциозна болница при нужда

17:37 | 09.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Интендантско обслужване ЕАД в Калофер започна ушиването на предпазни маски и предпазно облекло. Поръчката стартира от днес, 9 март. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Интендантско обслужване ЕАД в Калофер започна ушиването на предпазни маски и предпазно облекло. Поръчката стартира от днес, 9 март. Снимка: БГНЕС

Два модела защитни облекла за многократна употреба за предпазване от заразяване с коронавирус са предложили български производители и с мострите започват изпитания. Освен това фирмите у нас, които произвеждат защитни маски, спират износа, за да задоволят търсенето в България. Това стана ясно по време на брифинг в Министерството на икономиката. Там по-рано днес ресорният министър Емил Караниколов прие представители на текстилния бранш, кризисния щаб и други специалисти. Към момента се използват еднократни защитни облекла, като за следващите 2-3 месеца са обезпечени по около 100 000 бройки на месец, подчерта Караниколов, цитиран от bTV.

Предложените проекти вече са дадени на военен институт и сертифициращи фирми, за да се прецени тяхната годност за масово производство. Резултатите се очакват в рамките на 2-3 дни.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че новите облекла могат да минат през до 50 цикъла на пране, като това ще компенсира евентуална по-висока цена. Производителите са поели ангажимент заради спешната ситуация да намалят обема на работата си по други договори, за да задоволят търсенето у нас.

Зам.-министър Лъчезар Борисов допълни, че на следващ етап може да се започне и износ на продукцията, като от страна на държавата е поет ангажимент изделията да бъдат представени на нуждаещи се държави чрез търговските ни представители. 

Той обяви още и че освен двата български проекта, има договорка с две държави за закупуване на защитни облекла от тях. „Едната е много близо до Европа, другата е в Азия“, посочи той.

По въпроса със защитните маски на брифинга стана ясно, че по законови причини държавата не може да предостави директно на аптеките наличности, но ще е посредник между производителите и търговците. До момента продукцията от България е отивала основно за износ, но, заради случаите на COVID-19 у нас, временно се нарушава свободното движение на стоки с цел отговаряне на огромното търсене, обясни икономическият министър, като подчерта, че има европейски регламент, който позволява това. Отделно от това, и в този случай има и контакт с чуждестранни производители.

Междувременно заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, който представи мерките, които местните власти предприемат за борба със заразата, обяви, че Втора градска болница в София ще бъде трансформирана в инфекциозна болница при нужда, за да може да приема заболели от коронавирус.

Мярката ще бъде предприета след заповед от Министерство на здравеопазването. Болните, намиращи се там към момента, ще бъдат преместени в други лечебни заведения, при необходимост.

„Първоначално могат да бъдат осигурени 50 легла. Ние създаваме организация по отношение на финансирането, медицинското оборудване и консумативи, така че при нужда болницата, в рамките на 72 часа, да смени своето предназначение”, обясни Барбалов, цитиран от БНТ. Той каза още, че е указано на всички транспортни оператори да предприемат допълнителни мерки за дезинфекция на превозните средства. По възможност гаржданите да избягват пиковите часове в градския транспорт и претъпканите масови превозни средства.

На извънреден брифинг изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов отрече информацията, че нулевият пациент за коронавирус е тръгнал от "Балкански поток", предава БНТ. Той съобщи, че от общо 550 работници, които строят "Балкански поток", 75 са италиански граждани. 25 от тях са пристигнали у нас за времето от 25 февруари до 6 март.До момента никой от тях не е показал симптоми на коронавирус. Всички работници се проверявали ежедневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"...защитни облекла за многократна употреба за предпазване от заразяване с коронавирус..."А за защита от вируса на глупостта кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още