IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо ли е до рецесия американската икономика?

Данните за безработицата показват, че това развитие е още далеч

20:00 | 09.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Преди две седмици щеше да изглежда абсурдно да се предполага, че Федералният резерв на САЩ скоро ще предприеме спешно намаление на основната си лихва от 0,5 процентни пункта, като още едно такова понижение е калкулирано на форуърдния пазар за заседанието на централната банка по-късно през месеца, пише за Financial Times Гавин Дейвис, съосновател и председател на Fulcrum Asset Management.

Председателят на Фед Джей Пауъл оправда намалението на ставката с несигурността, предизвикана от коронавируса. Но обикновено само в случай на внезапно неочаквано изпадане в рецесия такъв обрат на събитията би имал някакъв смисъл.

Досега почти не е имало стрес във финансовата система, обикновено най-непосредствената причина за икономически срив. И така, какво се случва?

Винаги е трудно да се определи дали е в ход рецесия. Икономическите коментатори често използват като доказателство за рецесия две последователни тримесечия на спад в реалния брутен вътрешен продукт.

Тъй като първото тримесечие на 2020 г. вероятно ще отбележи ръст на БВП, това определение ще се задейства само ако второто и третото тримесечие са отрицателни. Няма да знаем това преди данните за БВП да бъдат публикувани в края на октомври. Това е твърде дълго време за чакане.

Иначе общоприетото официално обявяване на рецесия се извършва от Националното бюро за икономически изследвания. То определя дали рецесията е започнала чрез наблюдение на някои ключови месечни икономически данни.

В миналото обявяването се е случвало между 6 и 21 месеца след настъпването на рецесията. Това е полезно за икономическите историци, но не и за днешните регулатори.

Кои са алтернативите, които биха могли да помогнат на Фед в момента? Статистическите модели могат да дадат вероятностни оценки, че икономиката е близо до рецесия. В момента моделът на Fulcrum оценява, че има едва 2 на сто вероятност икономиката на САЩ да изпадне в рецесия в рамките на следващите 12 месеца.

Но при тези модели често има разлики, като те понякога предсказват по-голям шанс за рецесия, който не се сбъдва. Например, моделът на клона на Фед в Ню Йорк, който се основава на кривата на доходността - съпоставка между дългосрочните и краткосрочните лихвени проценти - показваше 31% вероятност от рецесия през февруари. Грешните сигнали са познат проблем.

Икономисти от Федералния резерв в Ню Йорк наскоро се опитаха да се справят с тези проблеми, като проучиха много статистически и иконометрични методи, които могат да помогнат да се определи началото на рецесия колкото е възможно по-рано.

Сигналът, който вероятно ще бъде предпочетен от регулаторите на практика, е обезоръжаващо прост и свързан с пазара на труда.

Авторите от Нюйоркския Фед, които разработиха този метод, изтъкват, че когато равнището на безработица исторически е скачало с 0,35 до 0,50 процентни пункта от най-ниското си ниво за последните 12 месеца, американската икономика почти винаги е влизала в рецесия.

Наистина е толкова просто. Авторите твърдят, че техният метод е надежден и стабилен за икономиката на САЩ дори в реално време.

На базата на това изключително интуитивно правило напоследък няма индикации, че САЩ са вече в рецесия. Коефициентът на безработица спадна до 3,5 на сто, най-ниското ниво в настоящия икономически цикъл и едно от най-ниските в следвоенния период.

Добрата новина е, че следователно може да се направи съвсем ясно заключение, че американската икономика не е била в рецесия или дори близо до рецесия, когато коронавирусът се появи в страната през февруари.

Лошата новина е, че в Китай, Южна Корея, Италия и на други места вирусът показа, че има потенциал да предизвика изключително разрушителни и рецесионни сили щом се появи.

Въпреки че паричната политика не би трябвало да е първият регулаторен отговор на коронавируса, тя все пак може да помогне за стабилизиране на пазарите. Въпросът сега е колко време трябва да чака Фед преди да изгърми последните си ценни патрони.

Без ясни доказателства за рецесия може да е необходимо малко търпение по време на предстоящата среща на Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Фара ме бОли бе, УФфффф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
"Близо ли е до рецесия американската икономика?Данните за безработицата показват, че това развитие е още далеч"Па бОли ме *** за нея, огън да я гори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Да!Великият император Дъмб ще сдаде трона с рев, сополи и плач и ще дере с нокти паркета на бялата къща докато е извличан насила от специалните части след рецесия!А така култувият му, единствен и успешен ПАЗАР ще отчете великите, ненадминатите, непостижимите, рекодните, страхотните 0% ръст за 4етирите му неворятни, ненадминиати, страхотни, блуааааа и т.н. години на трона!Това е наистина историческо!п.с.Всички знаем кой е виновника за провала му - Оооооооооооооо - бам - аааааааааааааааа:))))))))цирка е пълен, когато е изпълнен от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още