IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Тасев: Директно връщане на надвзетите пари за парно е почти невъзможно

Потребителите могат да станат кредитори на „Булгаргаз“ за изминалия период, а дружеството ще връща надвзетите суми чрез намаляване на разходите и по-евтин газ

09:57 | 10.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ще се търсят начини за компенсиране на потребителите на топлофикационните дружества след предоговарянето на цените на руския газ, но директно връщане на надвзетите пари е почти невъзможно. Това мнение изказа проф. Атанас Тасев в ефира на БНТ.

„В замяна има предвидени механизми, като например за отминалия период да бъдем кредитори на „Булгаргаз“, а дружеството, в следващия ценови период, ще дава от тази сума, ще намалява разходите и ще намалява цената на газа”, подчерта Тасев. 

Що се отнася до ефекта от намалението на цената на газа от Русия със задна дата - отпреди 8 месеца, проф. Атанас Тасев проследи различните етапи на процеса на формиране на цената - от входа на тръбата, докато се стигне до потребителя. В този смисъл наивно е да се смята, че потребителите също ще получат 40% намаление. Разбира се, парите, които те са дали за отопление през този 8-месечен период, ще бъдат върнати, увери той. Каква ще бъде формата за връщането предстои да бъде решено.

При всички случаи това е работа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и се нуждае от обществено обсъждане и от законова промяна. Общата сума от 150 милиона лева ще се мултиплицира във времето, убеден е енергийният експерт.

"Това е най-доброто към момента, което можеше да се постигне", заяви той.

Тасев изрази благодарност към колегите си, които са преговаряли с руската страна в продължение на 8 месеца. Той заяви, че преговорите с руската енергийна компания "Газпром" са били много трудни.

Според него преминаването към месечно преизчисляване при ценообразуването ще усложни изключително много отчитането при топлоенергията.

По отношение на коронавируса Тасев посочи, че епидемията вече влияе на пазара на суровини.

„Първо, коронавирусът в Китай доведе до това, че китайската икономика забави темпове. Страната отказа редица доставки на петрол и втечнен газ. В резултат на което цените започнаха рязко да падат“, коментира експертът.

По неговите думи поведението на Саудитска Арабия, която е голям играч на петролните пазари, е „много странно“, тъй като тя интервенира с големи количества петрол, след като пада потреблението. Рияд има основанието това да направи, защото при саудитците себестойността на един барел петрол е около 2,8 долара за добив на един барел, докато в САЩ е 16 долара, а в Русия е 20 долара.

„Има една друга подробност – бюджетът на Саудитска Арабия е балансиран при цена от 82 долара за барел, докато руската страна е балансирала при 42 долара за барел“, подчерта Тасев, като добави, че Русия може да издържи до 30 долара в разстояние от 5-6 години, благодарение на ресурсите, които е натрупала.

Според него в момента САЩ са започнали да изкупуват петрол, за да трупат запаси.

„Това е една странна война на нерви между големите играчи“, посочи Тасев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Краси1
преди 4 години
Защо ли не съм изненадан ?Сигурно и цената не може да се пипа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Т.е. акцията на Бойко Белята за 3-ти март се оказа пълен PR! Сега остава да разберем, че и цената на газа не пада с 40%!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Не почти невъзможно Тасев Невъзможно е.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още