IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поемат цените на жилищата в големите градове у нас през 2020 г.?

Имотният пазар ще остане интензивен и през тази година, твърдят експерти

12:50 | 10.03.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Какви ще бъдат тенденциите при цените на жилищата в големите градове у нас през 2020 г.? Можем ли да очакваме задържане или дори спад? Сайтът Imoti.net , част от Investor Media Groupтърси отговор на този въпрос от водещи експерти в София, Пловдив и Бургас.

„2019 г. ще бъде запомнена с богат на оферти за продажба имотен пазар, високи ценови нива, които в последното тримесечие леко отблъскваха купувачите, но и с голям интензитет на сключени сделки“, казва Румяна Александрова от агенция Сандер Корект - Р.А. – София.

„Още от първите дни на януари отбелязахме голяма активност на основните играчи на имотния пазар - купувачи и продавачи. Партньорското поведение на строителните предприемачи към реалните купувачи увлече и останалите собственици на предложени за продажба имоти да приемат разумни оферти и да сключат сделки на нива от 5 до 13% по- ниски от обявените. Все по-често излизат на пазара жилищни имоти, които се продават за дни, поради правилно ценообразуване, адекватно на характеристиките им. Правилото за 2019 г. ”продаваме половин София” продължава да важи, тъй като наред с панелните и старите тухлени жилища, активно се търгува с имоти в строеж“, допълва Александрова.

Според нея разумната преценка на предприемачите и липсата на добри терени за застрояване са станали причина за издаването на по-малко разрешения за строеж миналата година в сравнение с 2018 г.

Александрова прогнозира, че тази година активността на банките, свободният финансов ресурс, платежоспособността и завишената инвестиционна култура на купувачите ще кореспондират с отстъпчивостта на продавачите и това ще запази имотния пазар интензивен.

„Скритото” понижение на цените на реално сключени сделки ще доведе и до понижение на офертния пазар, най- вече в сегмента на скъпите къщи и луксозните имоти. Продавачите ще се влияят от правилото, че техните имоти струват толкова в определен момент, за колкото имат купувач. Отстъпчивостта на строителните предприемачи ще задържи интереса за покупка на жилища в строеж“, смята Александрова.

В Пловдив не се очаква спад на цените на жилищните имоти, за момента не се усеща и задържане в ценово отношение, казва Бояна Георгиева от агенция БРИА  - Пловдив.

„Във всички пловдивски квартали, без „Изгрев“, има ново строителство. Младите хора, които са основните купувачите и то с кредит, предпочитат именно новото строителство и продажбите на такива имоти се извършват още „на зелено“, отбелязва Георгиева.

Леко задържане на цените се наблюдава при панелните блокове и ако се стигне до спад, то ще е заради значителната амортизация на панелните сгради, допълва тя.

В Бургас също не се очаква спад на цените на недвижимите имоти през тази година. „Все по-трудно се намират парцели за застрояване, а търсенето от страна на купувачите на имоти ново строителство не намалява и поставя строителните компании в условия на сериозна конкуренция, когато намерят и договарят такива парцели“, коментира Цветелина Димова от SUPER Имоти – Бургас.

„Така при централните и най-високо оценяваните квартали („Лазур“ и Център), където и към момента цените са най-високи, можем да говорим за задържане на нивото им, а в същото време във всички останали комплекси и квартали, дори и по-отдалечените, можем да говорим даже за очаквани завишения в цените на имотите ново строителство“, казва Димова.

Подобна е ситуацията и в курортите около Бургас, където стойността на имотите в строеж и ново строителство запазват цените си на квадратен метър за разлика от имотите на вторичен пазар, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 29
dikens15
преди 4 години
Нулевите и отрицателните лихви на банките го държат, ето кой. Границите са отворени, у нас влагат много българи, живеещи и работещи в чужбина. Ако беше само местен и затворен нашият пазар никога не би достигнал и задържал тези ценови нива. Вече е и възможно да работиш в Европа и да получиш кредит у нас, както и обратното. Мисленето ви е още в комунизма. Дори и сега обаче, при тези цени София е с най достъпни жилища от всички балкански държави( освен Тирана, естествено). Тема за размисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 1
Painkiller
преди 4 години
Кой ще го поддържа това плато? Повдигащата се безработица след съкращенията на компаниите няма да напълни банките с платежоспосбни кеедитополучатели, па као ще и - 3 да е лихвата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 21
data
преди 4 години
По скоро платото което е момента ще остане по дълго време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 0
simbad
преди 4 години
Перефразирано, чакайте не спад ами сгромолясване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 48 rate down comment 1
Painkiller
преди 4 години
Тъй, тъй, пазарите правят втория си най-голям дневен срив в историята си, изтриват вече над 20% за по-малко от седмици, ОПЕК държави работят по планове за петрол около 20щ.д., всички компании влизат в режим "подготовка за рецесия" и съкращения на разходи, нооо.. Брокериците вещаят светли бъднини на тухлите, защото тях кризи не ги ловят. Кой вярва вече на поръчките на кинюктурни играчи-брокери и строители?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 1
Kavon
преди 4 години
Хайде започнаха поръчковите статии, за да крепим на коча едни неща да не паднат :) Ясно е накъде отиват нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още