IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази епидемията от коронавирус на бизнес имотите в света?

Пазарите в ЦИЕ са изложени на най-голям риск, счита консултантска компания

19:52 | 10.03.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Пазарът на бизнес имоти в Китай ще бъде най-тежко засегнат от коронавирусната епидемия през първото полугодие на тази година, а последиците от нея ще бъдат дълготрайни и може да променят бизнес имотите в страната, прогнозира консултантската компания Cushman&Wakefield в свой доклад.

В глобален план компанията отбелязва, че все още е рано да се прогнозира какво ще бъде въздействието на епидемията върху пазарите на бизнес имоти, тъй като секторът е различен от фондовите пазари, които се сринаха през последните дни. Той се променя по-бавно, а фундаментите на наемната дейност не проявяват резки колебания от ден на ден. Ако обаче епидемията се задържи за по-дълго време и окаже материално въздействие върху по-широката икономика, имотните пазари също ще усетят въздействието й, отбелязват авторите на доклада. 

Епидемията накара инвеститорите и да потърсят качествени активи, насочвайки се към облигационните пазари. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна най-ниското си ниво в историята, а това създава по-привлекателни възможности за рефинансиране и поемане на дълг. 

Ако епидемиите в миналото са критерий, може да се очаква, че Covid-19 ще бъде овладят до края на първото полугодие на 2020 г. и повечето анализатори прогнозират силно възстановяване на пазарите през втората половина на годината, отбелязват от Cushman&Wakefield. 

„Пазарът на бизнес имоти обикновено изостава от икономиката, докато при капиталовите пазари последиците са по-непосредствени. В много части на света данните за пазара на бизнес имоти проявяват сезонност, като първото тримесечие на всяка година обикновено е най-слабото“, допълва компанията.

В Китай в средносрочен план е възможно експанзията на здравния сектор да се възобнови и да се ускори диверсификацията на снабдителните вериги, която вече се наблюдава заради търговския спор на азиатската страна със САЩ.

В краткосрочен план компаниите за търговия на дребно, хотелите и ресторантите ще бъдат най-тежко засегнати, но търсенето на офиси също ще бъде ограничено. Растящите свободни площи вероятно ще потиснат ръста на наемите до възстановяването на бизнес доверието и активността. При индустриалните имоти картината ще бъде по-смесена, като складовете от по-нисък клас ще пострадат най-много, а първокласните складове няма да бъдат засегнати в такава степен предвид баланса между търсене и предлагане на пазарите в континенталната част на Китай, очакват авторите на доклада.

В Европа страни, които разчитат повече на търговията и промишлеността като тези в Централна и Източна Европа, Холандия и Германия са изложени на по-голям риск, считат авторите на доклада. Италия също вероятно ще бъде засегната заради ръста на броя на заразените.

В краткосрочен план се очаква търсенето на автомобили да бъде засегнато, тъй като Китай е най-големият пазар на европейските автомобилни производители. По-широкият логистичен сегмент обаче остава непроменен, тъй като електронната търговия продължава да расте и да реорганизира снабдителните си вериги, за да позволи по-бързи и евтини доставки.

Търговските площи и хотелите в Европа, които разчитат както на туризма (по работа и за забавление), така и на стоки, идващи от Азия, ще бъдат следени внимателно. Наемателите на офиси може да замразят разширяването си в краткосрочен план, докато секторът на услугите доказва устойчивостта си пред перспективата за отслабване на търсенето в света в краткосрочен план.

Общите инвестиции и сделки може да бъдат отложени за известно време, но не се очаква забавяне на активността на годишна основа. Само 1,6% от общия капитал, инвестиран в региона на Европа, Близкия изток и Африка през последните пет години, е идвал от Китай. Равнището нараства до 2,7% след включването на Хонконг и 5,7% след включването на Азиатско-тихоокеанския регион, сочат данните на Cushman&Wakefield.

Много инвеститори от Азия обаче имат физическо присъствие извън региона. Освен това през последните години Китай преднамерено ограничи дейността си в Европа и САЩ заради контрола върху изтичането на капитали.

САЩ са по-изолирани. 70 на сто от американската икономика е стимулирана от разходите на местното население и като цяло е с по-слаба експозиция на Азиатско-тихоокеанския регион от останалите региони в света. Но САЩ и Китай имат най-големите двустранни търговски връзки в света, така че САЩ далеч не са защитени.

Засега все още е рано да се каже какво ще е въздействието върху офис сектора в страната, но по-голямата предпазливост и новите предизвикателства особено за технологичната индустрия показват, че наемната дейност може да бъде ограничена в краткосрочен план, тъй като компаниите трябва да се справят с големи проблеми по снабдителната верига.

Хотелският сектор е най-очевидно засегнат от резкия спад на азиатския туризъм. Около 3 млн. китайци посещават САЩ всяка година, сочат данни на компанията Neilson. По време на епидемията от ТОРС в началото на новия век броят на посетителите от Китай и Хонконг намаля с 25% между 2002 и 2003 г., сочат данни на Американската национална асоциация за пътувания и туризъм. Въздействието на COVID-19 изглежда ще бъде много по-тежко, тъй като пътуванията на китайци в САЩ на практика бяха спрени. Тази слабост е довела до понижаване на инвестициите  в хотели в САЩ с 21,3% на годишна основа към 27 февруари 2020 г.

В обобщение авторите на доклада считат, че световната икономика ще бъде засегната в краткосрочен план, но също така ще се възползва, когато натрупаното търсене излезе на преден план след овладяването на епидемията. Пазарите на бизнес имоти вероятно ще регистрират последици под формата на време, а не толкова на равнище на търсенето в повечето части на света, счита Cushman&Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ами временна стагнация и после - отрезвяване и връщане към предишните тенденции - как иначе? Не знам хората осъзнават ли - че т.нар. "епидемия" досега е убила 4500 души по света, а от *** грип ежегодно умират 400 000 човечета? Да - от *** грип боледуват стотици милиони, но какво ти пука на тебе, ако лично за теб простият грип е по-голяма заплаха, заради по-голямата опасност да го пипнеш? И още - ако при всяка грипна епидемия се обявяваха такива едва ли не военни мерки и цели градове и държави бяха поставяни под строга карантина - и грипът нямаше да е масово заболяване, като коронавирусът... ама световната икономика щеше да умира всяка година, а това няма как да се допусне, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Ако питате БЕГЕ брокерите - поне двуцифрен ръст на цените, търсенето също е нараснало поне с 30%, броят сделки няма значение, те са само статистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още