IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия и Владимир Путин започнаха петролна война със САЩ?

Москва може би търси начин да възстанови лидерската си позиция на петролните пазари, като в същото време отмъсти за американските санкции

08:21 | 11.03.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин знае, че крехката петролна индустрия в САЩ е изградена върху планина от дългове. Затова, когато Саудитска Арабия призова за намаляване на производството, за да смекчи свръхпредлагането, Путин реши да удари.

Русия шокира света миналата седмица, като загърби разклатения си съюз с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Отказът на Москва да се присъедини към плана на картела е отчасти насочен към удавяне на американските шистови компании, които разчитат на по-високи цени в море от евтина суров петрол, пише CNN.

Целта на Путин е да извлече пазарен дял от американските сондажни компании, чийто ръст на производството, захранван от растящия дълг, принуди Русия да предаде титлата си през 2018 г. на най-големия производител на петрол в света. 

Цените на петрола се сринаха в понеделник, след като Саудитска Арабия заяви, че ще предприеме ценово намаляване, като отговор на хода на Русия. Американският лек суров петрол WTI  поевтиня с 26% до 31,13 долара за барел, отбелязвайки най-лошия си ден от 1991 г.

Петролът в момента е толкова евтин, че много американски шистови компании ще бъдат принудени да намалят производството. Опасенията от банкрут вече се появяват навсякъде в САЩ.

Акциите на големи петролни компании като ExxonMobil и Chevron, чиито бизнес модели са създадени, за да издържат на евтина суровина, поевтиняха с по 12%. Цената на книжата на компаниите, занимаващи се с проучване и производство, се срина, като акциите на Pioneer Natural Resources поевтиняха с 37%, а тези на Occidental Petroleum (OXY) изтриха 52% от стойността си.

Сривът заплашва да причини повторение на петролната катастрофа от 2014-2016 г., която доведе до банкрута на десетки американски петролни и газови компании и заличи стотици хиляди работни места. Въпреки че индустрията оцеля, опитът се оказа много болезнен.

"Русия вижда американската шистова индустрия като особено уязвима в момента", споделя Райън Фицморис, енергиен стратег в Rabobank. „Според нас Русия се е прицелила към американските производители на шистово гориво, натоварени с дългове“, добавя той.

Под кръстосан огън

Саудитска Арабия отмъсти на гамбита на Русия, като започна ценова война през уикенда. Кралството намали официалните си продажни цени за април с 6 до 8 долара и обеща да увеличи производството си.

„Между Русия и саудитите е налице зрелищно състезание и всички останали попадат под кръстосания огън", заяви Майкъл Тран, директор глобалната енергийна стратегия в RBC Capital Markets.

Не е тайна, че Русия и нейните петролни компании станаха нетърпеливи по отношение на усилията на ОПЕК да възстанови баланса на петролните пазари. Години наред Русия действа в синхрон с ОПЕК в намаляването на производството, за да постави долна граница при цените на петрола. Въпреки това всяко намаляване на производството принуждава Русия да отстъпва част от пазарния си дял на процъфтяващата енергийна индустрия в САЩ.

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ нарече алианса с ОПЕК „мазохизъм", който позволи на американския шистов петрол да процъфтява.

„Като отстъпваме от собствените си пазари, ние премахваме евтиния арабски и руски петрол, за да изчистим място за скъп американски шистов петрол и да гарантираме ефективността на неговото производство", заяви говорител на „Роснефт“ в неделя.

Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 10 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Отново си отнесъл плувката! Защо в тоя форум хората с подредено, логическо мислене, са толкова дефицитни? Ква Русия, къв роснефт, кво дупчене...?! Аз ти зададох *** въпроз - какво е обединяващото в няколко войни и намеси с потенциал за войни на САЩ през последните 20 години? Можеше да дадеш също толкова *** отговор, според вижданията си, напр. - теменужки, бърбън, соя... или нефт и газ, което би било вярно и тогава ще стане ясно, че за нефт и газ все още големите водят и са готови да водят още войни. Това беше смисъла и единственото рационално нещо у целата говорилня, щото ти обяви смъртта на нефта и газа и обяви водорода за реален фактор в новата световната енергетика. Аз ти опонирах, че за нефт и газ се водят и ще се водят войни, а за водород никой не се бори по куп причини... и те така... ако пак не си ме разбрал, начи обективно не ставаш и можеш да продължиш дискусията със Смарти, Креватникова и Стокракуса - с тех нема да имаш никви неразбирателства... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Въй 65 коментара!?!Да не би да има избори за председател на Клуб "Земята е плоска"!?! Явно постът на Импестора се клати и има здрава борба. Всеки член иска да се докаже пред господаря ЛилиПутин и дава всичко от себе си. За да се добере до заветният председателски пост, гарантиращ му поток от рублей И някоя друга копейка.Дерзайте товаришчи! Борете се! Докажете ни колко сте добри!Стискам палци на Дядя Вова, МавиГъз, Мишата, нашият любим председател Импестора и новата надежда Дикенс, който стартира от 15 позиция, но с яростни действия вече е истински претендент!И да ни уведомите, кой ще е новият председател, че имаме подарък за него!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 4 години
ти си просст и неук, доказваш го с всеки коментар, други въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
поставяш много лесно под общ знаменател различни конфликти ... под такъв знаментаел мога да си събирам каквито искам конфликти и за рассия ... :))) ... "каквото и да ти говорят , знай , че става дума за пари" ... понеже обожаваш военният речитатив ... роснефт дупчи и добива в канада 12 сондажа , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! там да има война ?! роснефт дупчи и добива във витнам 2 кладенеца , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! там да има война ?! в алжир освен 3 сондажа и % от рафинерия държат даже , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! само ми е интересно що BP и Equinor ще си продават дяловете в рафинерията и не искат да работят с рассияните там ... :))) ... ама се отклоняваме от темата . роснефт в египет имат 11 сондажа + платформа + тръбопроводи , играл е на търг , спечелено , някой да ги бие по каските ?! там да има война ?! и това не са всички места дето работят , работят и на други места ...както виждаш никой няма нищо против рассияните , там където спазват законите и се държат като бели хора . да има военни конфлкти в тези зони ?! някой да ги спъва да работят като всички други ?! и други компании от други държави дупчат и добиват в тези зони . що постоянно са ви в устите и в главите тука на няколко човека войни и пукотевица ... :))) ... и всички настръхнали с/у рассия , сакън ... кой му дреме по белия свет за развиваща се държава . ако може да завъртят някакъв бизнес ще го завъртят , ако не може да са живи и здрави ...граници няма да се променят . това са решили победителите във ВСВ в това число и рассия . и това ще се защитава по всякакъв начин , освен в Европа , и по светът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 7 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
75% от износа на Рашастан е нефт и газ. С другите полезни изкопаеми става над 90%. Икономика от африканско - арабски тип.Шистака вече има опит от предишния път, консервират и чакат пи-добри времена. През това време купуват от СА на 20 долара.Само местните кукувци още не разбрахте какъв голям ще го яде Рашка, отвори руските форуми да видиш какво се говори, но местния мyрзилаж пак не разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 8 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
То твоето ниво е на *** така като ти гледам германите без грам смисъл в тях!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 11 rate down comment 8
dikens15
преди 4 години
Първо не спират, а ще бъдат докарани до фалит. Второ приходите от нефт са около 36% грубо от целият експорт, много или малко всеки да се го тълкува както иска. Другото не ти се разбира какво си драскал, надявам се не си подкарал шльоковицата да удавиш мъката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, горкия, значи *** си направи сепуко, щото отзад щял да прободе и шистака и това се счита за успех??! Бедни ми, бедни тролчета, в единия случай едни частни фирми спират добива и това е, а в другия случай цяла държава увисва от липса на приходи...*** вие си го бройте за успех. То затова ще си седите и на това положение, а живота си минава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 16 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Не можах да те дочета. Само пак ще питам: какъв интерес докара САЩ до там да се намеси брутално във Венецуела, Ирак, Либия, Сирия, какво правят американските самолетоносачи около Ормузкия пролив и какво там са готови да защитават с оръжие от Иран. С какво заплаши Иран, ако бъде провокиран?Всичко по-горе изредено военни конфликти ли са или такива с висок потенциал от военен сблъсък и какъв е свързващият елемент между всички тях?Опитай се да отговориш максимално кратко - всъщност, отговорът е в една единствена дума... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
ще ме прощаваш човече , ама не смятам , че доближаваш ниво за да водим диалог . извинявай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още