IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия и Владимир Путин започнаха петролна война със САЩ?

Москва може би търси начин да възстанови лидерската си позиция на петролните пазари, като в същото време отмъсти за американските санкции

08:21 | 11.03.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин знае, че крехката петролна индустрия в САЩ е изградена върху планина от дългове. Затова, когато Саудитска Арабия призова за намаляване на производството, за да смекчи свръхпредлагането, Путин реши да удари.

Русия шокира света миналата седмица, като загърби разклатения си съюз с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Отказът на Москва да се присъедини към плана на картела е отчасти насочен към удавяне на американските шистови компании, които разчитат на по-високи цени в море от евтина суров петрол, пише CNN.

Целта на Путин е да извлече пазарен дял от американските сондажни компании, чийто ръст на производството, захранван от растящия дълг, принуди Русия да предаде титлата си през 2018 г. на най-големия производител на петрол в света. 

Цените на петрола се сринаха в понеделник, след като Саудитска Арабия заяви, че ще предприеме ценово намаляване, като отговор на хода на Русия. Американският лек суров петрол WTI  поевтиня с 26% до 31,13 долара за барел, отбелязвайки най-лошия си ден от 1991 г.

Петролът в момента е толкова евтин, че много американски шистови компании ще бъдат принудени да намалят производството. Опасенията от банкрут вече се появяват навсякъде в САЩ.

Акциите на големи петролни компании като ExxonMobil и Chevron, чиито бизнес модели са създадени, за да издържат на евтина суровина, поевтиняха с по 12%. Цената на книжата на компаниите, занимаващи се с проучване и производство, се срина, като акциите на Pioneer Natural Resources поевтиняха с 37%, а тези на Occidental Petroleum (OXY) изтриха 52% от стойността си.

Сривът заплашва да причини повторение на петролната катастрофа от 2014-2016 г., която доведе до банкрута на десетки американски петролни и газови компании и заличи стотици хиляди работни места. Въпреки че индустрията оцеля, опитът се оказа много болезнен.

"Русия вижда американската шистова индустрия като особено уязвима в момента", споделя Райън Фицморис, енергиен стратег в Rabobank. „Според нас Русия се е прицелила към американските производители на шистово гориво, натоварени с дългове“, добавя той.

Под кръстосан огън

Саудитска Арабия отмъсти на гамбита на Русия, като започна ценова война през уикенда. Кралството намали официалните си продажни цени за април с 6 до 8 долара и обеща да увеличи производството си.

„Между Русия и саудитите е налице зрелищно състезание и всички останали попадат под кръстосания огън", заяви Майкъл Тран, директор глобалната енергийна стратегия в RBC Capital Markets.

Не е тайна, че Русия и нейните петролни компании станаха нетърпеливи по отношение на усилията на ОПЕК да възстанови баланса на петролните пазари. Години наред Русия действа в синхрон с ОПЕК в намаляването на производството, за да постави долна граница при цените на петрола. Въпреки това всяко намаляване на производството принуждава Русия да отстъпва част от пазарния си дял на процъфтяващата енергийна индустрия в САЩ.

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ нарече алианса с ОПЕК „мазохизъм", който позволи на американския шистов петрол да процъфтява.

„Като отстъпваме от собствените си пазари, ние премахваме евтиния арабски и руски петрол, за да изчистим място за скъп американски шистов петрол и да гарантираме ефективността на неговото производство", заяви говорител на „Роснефт“ в неделя.

Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
упс , я ... :))) ... имат ли си находища ? имат си . помпят ли си ? помпят си . а къде ще го продават ? ... едно е да се шамаросват за помпите друго е да се шамаросват за клиентите ... :))) ... или според теб е едно и също ? знам , че следиш изкъсо кореспонденцията дето водим с импа чат-пат за екоталибанските практики ... та да обобщя малко . тези примерчета дето поствам периодично , за разни общности затворени географски , поради отдалеченост или островни в морета и океани , са разчитали масово на дизел за ток и отопление . да ама разни екоталибански приумици прекратяват тази практика . постепенно и безвъзвратно ... ако една популация от около 1000 човека е харчела около 500-600 кила дизел на ден за осветление , готвене , бизнес , охлаждане ... сега вече не я харчи . имам едно списъче с около 50-60 такива популации в размер от 100 до 1.200.000 човека ... :))) и в различен процент от 100 са поне още толкова известни на мен ... ще закръгля малко за да схванеш бързо идеята . 3.000.000 човека деля на 1000 , получаваме 3.000 х 500 кила дизел х 360 дни в годината и деля на 1000 за да получа в тонове = 540.000х.т. дизел . така изтрих 20% от пазара на горива в БГ. е да ама тези общности се увеличават всяка година . ами в норвегия дори тази незначителна бройка електромобили , която пътува из държавата , май беше около 5% , е изстрила за по-миналата година над 5% от общият внос на горива в държавата . това за първи път в историята на светът се случва . за миналата година като излезе статистика ще следим и ще те информираме ... :))) . тъй , ако следиш новините за тези неща ще знаеш , че в световен мащаб единственото гориво дето се увеличава потреблението му е авиационият керосин . всички други вървят леко надолу . и това надолу ще се ускорява . за миналата година от всичките големи танкери дето се строят , половината ползват за захранване втечнен газ . мазута си отива и той ... импа обича да дава едни таблици от едни големи нефтени корпорации ... ами в тях дават , че тези две петилетки дето предстоят , ще са последните с голямо помпане на петрол . това е . ефективността на ДВГ + голямите въглеродни рестрикции за горивата от нефт , окончателно ще счупят петролните конгломерати . няма да изчезнат сигурно в близките 50-100 години , но значението им ще намалее драстично . ще оцелеят най-ефективните ... в момента точно това наблюдаваме ... петрол колкото щеш , цени в дъното , най-големият пазарен дял печели най-много приходи ... :)))киселото зеле свърши . догодина пак ... :))) тая зима май само два пъти взимах ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 11
dikens15
преди 4 години
Тъпият мокър влах не вдява, че в този бизнес има два момента. Цена и пазарен дял и те са обратнопропорционални в смисъл, че колкото по ниска цена можеш да предложиш, толкова повече клиенти ще имаш т.е.увеличаваш си пазарният дял. Откъде в цоциалистическият му мозък подобни мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 13 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
... борбата е за пазарни дялове , не за петрол и газ ...Упс, сори! Пазарни дялове на кисело зеле и зелев сок, не на петрол и газ, нали? Сори, в грешка съм - и двамата сте прави... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 7 rate down comment 7
dikens15
преди 4 години
Това с твоята една гънка ли го измисли или някой ти и помага????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 12
dikens15
преди 4 години
ква война за нефт, бе Мрази. Ае да мислиме, поне тая година... цената пада щото ще помпат като луди, нефт бол ! Кой се бие за нещо дето е почти без пари и в изобилие ?Кой сега е *** и неук???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 17 rate down comment 16
dikens15
преди 4 години
Спри да пишеш глупости и простотии!!! Русия е много по стабилна, като държава от много западни такова( които преди бяха еталон и модел за подражание). Нито Русия е онази старата, нито Запада е същият. Руските имат само 10 % процента външен дълг, докато 90% от всички дългове в световен мащаб са на Запада. Не виждаш ли, че икономиките са им на командно дишане и всичко е пред срив и е въпрос на време кога ще дойде сривът?? Чакат се само лихвени началения( но вече няма накъде), количествени облекчения и вероятно последният хит ще бъде директно изкупуване на акции от борсата плюс масово въвъждане на електронни( разбирай контролирани) транзакции за масовият гражданин в стокооборота. Мен ми мирише на як цоциализъм, а на теб??? И защо е всичко това. За да не оставят шепа хора да фалират и да си понесат последствията за своето поведение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 12 rate down comment 8
dikens15
преди 4 години
Има някой, който не смее да гъкне, но май не са руските. Стар сръбски виц(от времето, когато им бяхме повече от братя)- отива българин на зъболекар ( който е руснак), зъболекарят му казва да си отвори устата( да зине), но нашият не смее. Та питам се сега не сме ли такива към новите ни братя( да не смеем да зинем ) и защо все не смеем??? Тема за размисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
тъй , тъй ... не можело ... нали такава е мантрата ... :)))https://***.taylorhopkinson.com/eigg-ten-years-energy-independence/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 13 rate down comment 10
dikens15
преди 4 години
Ритуалното самоубийство пред публика откога се смята за "удар"??-Не е самоубийство, ако с един ход изкараш цялата шистова индустрия на Щатите. При сегашните цени там има само два печеливши проекта- един в Тексас и един в Колорадо. Очертават се огромно количество фалити, за газ към Европа въобще не можем и да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 13 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Не е противоречива. Руските отказаха предложението за намаляване на производството( направено от саудитците , за да вдигнат цената) и така стартираха ценовата война. Всичко друго е следствие. Кой кога почва( и дали почва ) увеличаване на добива си е негова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още