IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия и Владимир Путин започнаха петролна война със САЩ?

Москва може би търси начин да възстанови лидерската си позиция на петролните пазари, като в същото време отмъсти за американските санкции

08:21 | 11.03.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският държавен глава Владимир Путин. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин знае, че крехката петролна индустрия в САЩ е изградена върху планина от дългове. Затова, когато Саудитска Арабия призова за намаляване на производството, за да смекчи свръхпредлагането, Путин реши да удари.

Русия шокира света миналата седмица, като загърби разклатения си съюз с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Отказът на Москва да се присъедини към плана на картела е отчасти насочен към удавяне на американските шистови компании, които разчитат на по-високи цени в море от евтина суров петрол, пише CNN.

Целта на Путин е да извлече пазарен дял от американските сондажни компании, чийто ръст на производството, захранван от растящия дълг, принуди Русия да предаде титлата си през 2018 г. на най-големия производител на петрол в света. 

Цените на петрола се сринаха в понеделник, след като Саудитска Арабия заяви, че ще предприеме ценово намаляване, като отговор на хода на Русия. Американският лек суров петрол WTI  поевтиня с 26% до 31,13 долара за барел, отбелязвайки най-лошия си ден от 1991 г.

Петролът в момента е толкова евтин, че много американски шистови компании ще бъдат принудени да намалят производството. Опасенията от банкрут вече се появяват навсякъде в САЩ.

Акциите на големи петролни компании като ExxonMobil и Chevron, чиито бизнес модели са създадени, за да издържат на евтина суровина, поевтиняха с по 12%. Цената на книжата на компаниите, занимаващи се с проучване и производство, се срина, като акциите на Pioneer Natural Resources поевтиняха с 37%, а тези на Occidental Petroleum (OXY) изтриха 52% от стойността си.

Сривът заплашва да причини повторение на петролната катастрофа от 2014-2016 г., която доведе до банкрута на десетки американски петролни и газови компании и заличи стотици хиляди работни места. Въпреки че индустрията оцеля, опитът се оказа много болезнен.

"Русия вижда американската шистова индустрия като особено уязвима в момента", споделя Райън Фицморис, енергиен стратег в Rabobank. „Според нас Русия се е прицелила към американските производители на шистово гориво, натоварени с дългове“, добавя той.

Под кръстосан огън

Саудитска Арабия отмъсти на гамбита на Русия, като започна ценова война през уикенда. Кралството намали официалните си продажни цени за април с 6 до 8 долара и обеща да увеличи производството си.

„Между Русия и саудитите е налице зрелищно състезание и всички останали попадат под кръстосания огън", заяви Майкъл Тран, директор глобалната енергийна стратегия в RBC Capital Markets.

Не е тайна, че Русия и нейните петролни компании станаха нетърпеливи по отношение на усилията на ОПЕК да възстанови баланса на петролните пазари. Години наред Русия действа в синхрон с ОПЕК в намаляването на производството, за да постави долна граница при цените на петрола. Въпреки това всяко намаляване на производството принуждава Русия да отстъпва част от пазарния си дял на процъфтяващата енергийна индустрия в САЩ.

Руската държавна петролна компания „Роснефт“ нарече алианса с ОПЕК „мазохизъм", който позволи на американския шистов петрол да процъфтява.

„Като отстъпваме от собствените си пазари, ние премахваме евтиния арабски и руски петрол, за да изчистим място за скъп американски шистов петрол и да гарантираме ефективността на неговото производство", заяви говорител на „Роснефт“ в неделя.

Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 20 rate down comment 18
Императорът
преди 4 години
Опърпaняк: интернет е голяма сила - който иска може да провери цените на хранителните продукти в хипермаркетите в Новсибирск, Самара, Томск, Екатеринбург или където и да е. Същото за бензинец, за ток и т.н. - лесно може да се провери. Сега аз на твоите глyпости ли ще вярвам или на фактите? Средна заплата 900 лв, при ония цени е поне колкото 1500 лв тук. Както винаги изкривяваш фактите, както на тебе ти е удобно. Като цяло си много зле - и явно се продаваш на ония от козяк безплатно, или за някакви центове на глупав пост, защото ако не беше така, щяха да си инсталират бот, да пише вместо тебе... и никой нямаше да види разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 18 rate down comment 20
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Императорчето пак нареди опорка след опорка.Чети внимателно, *** слаботоков:- Минималната заплата в Расия е смешна, но и средната заплата е смешна. С новата цена на рубличката няма и 900 лв. В "бедна"България средната заплата е с 40% по-висока от "богатата" Расия, управлявана от "гения" ***.- Цените в Расия не са по-ниски, с изключение на енергоносителите, всичко друго е като тук или по-скъпо и ако беше ходило, тролчето, щеше да знае!- *** бил хитра лисица...хаха, *** няма пари, обезцениха му газа, спряха му тръбите и сега това са гърчове с надеждата да навакса чрез количество, ама не стана. За сметка на това валутката още се потопи и направи народа още по-беден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
импе , ще трябва да пишем на инженерните екипи и на икономическите екипи на проектите за зелен водород по цял свят дето се окомплектоват и строят . сигурно не са го предвидили ... трябва да им дадем за отправна точка форума на инвестора , да си знаят истината , а не да достигат до нея по трудният начин ... :))) ... датчаните са го пресметнали вече как ще стане , даже строят водородни станции за зареждане и са сключили договор с хюндай да внасят водородни автомобили и рейсове ... холандците договарят освен водородните автомобили и рейсове и влакове , и тръбопроводи към индустриалните си зони . който ползва газ за отопление и температура , вече ще може да ползва водород за същото . японците построиха кораб за течен водорд , ще го транспортират от австралия , пък те ще го правят с ток от фотоволтаици ... японците смятат , че водородните турбини ще заместят газовите в електроцентралите им ... тъй с водородът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Дори нищо чудно хитрият лисан и стратегос - Вова - отдавна да е планирал тоя удар - и само да е дебнел сгода да го нанесе. Спомнете си и при предният пазарен срив на акциите на руските компании - заради жалките т.нар. "санкции" на глyпавото обонго - кой се оказа, че е изкупил на дъно огромно количество книжа, принадлежали на чужди собственици.... ного ми е интересно - оня ден дали Русия не е направила същото - още повече, че сега има ного повече пари отколкото преди 6 години? Ама то ще се разбере... да не стане така, че делът на държавата в Газпром да е скокнал от 50 на 60%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 32 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Всяка смислена дискусия свършва, когато се появят платените крeтeни - ватников и кухаов. Ватников - гънко закърняла - явно не правиш разлика между това какво струва добивът на слуз и каква продажна цена е нужна на собственикът (държава или недържава), за да си върже бюджетът. Арапската слуз може да е най-евтина като добив, ама арапският бюджет разчита на 80 долара продажна цена... не на 30. Руснаците разчитат на 40 долара, но имат огромни резервни финансови фондове, които да покрият по-ниския доход от слуз за 10 години напред при цена 30 долара - а преди да мине и година, шистаците в САЩ ще почнат да гърмят като детски балонченца. Отделно - дори с увеличено производство - възстановеното търсене, основно в Китай, ще балансира цените на нива около сегашните - към 35 долара.И пак правиш сметката на руснаците - и пак си се хванал с МРЗ, дето там я получават процентно много по-малко хора, отколкото тук. Естествено - отказваш да се замислиш, че там цените са наполовина, горе-долу на всичко. Както съм казвал и преди - клетите руснаци са толкова зле, че са най-платежоспособните кредитополучатели в Европа - с най-малък процент лоши кредити. Отделно там възрастните хора не висят на вратът на младите - финансово - защото пенсиите са като нашите само в най-бедните кавказки републики. Децата също не тежат, защото детските в Русия са колкото МРЗ. Да не говорим, че Русия не е затънала в дългове, съизмерими с БВП-то и - но има почти нулев дълг, същевременно е четвърта по размер на валутните резерви на света, ако не се лъжа. Ей-затова руснаците ще преизбират господин Вова - дотогава, докато той иска да е шефче.... защото те не са глупави.Русия няма да срине САЩ като цяло, както и САЩ не могат да сринат Русия, ако попречат на СП 2 - който ЩЕ бъде построен именно заради евтиния газ - Европа няма да купува двойно по-скъпият LNG. Ама то в тия войни целта е да вземеш преимущество - не да бутнеш другият от ръбът. Както се казваше и по времето на студената вайна: "Притисни опонентът здравата, но внимавай да му оставиш сигурен бордюр, на който да стъпи, защото падне ли, ще те повлече и тебе" - и в бизнесът е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 38 rate down comment 3
Моабет да става
преди 4 години
Много коментар много нещо.Веднага се появиха анализатори с кристални кълба които знаят кой ще пострада и кой ще спечели. И незнайно защо все нашите печелят и противниците губят. Много плитки анализи без да се знае цялата иннформация.Защо мислите че Саудитска Арабия воюва с Русия? Това може да е съгласувана акция. Руснаците им казват предишният път почти успяхте, но бяхте сами. Ние ще направим това вие ще реагирате така и всички бием в една посока. Сега ще играем повече в посока падане цената на нефта. Теории може да има всякакви. Анализирайте това което вече е известно. Кой влиза в битката подготвен?Газа вече е отвързан от цената на петрола. Някой държави натрупаха златни резерви. Китай с огромните си доларови запаси изкупува евтино западни компании. Сигурно има играчи които са били на късо преди падането на петрола. На война като на война. Жертви има и от двете страни. Като се разнесе дима от ще се видят и резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Ама верно ли? А те знаят ли го?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 25
khao
преди 4 години
не бъди наивен ... и на самите руснаци им е писнало от ботоксовото джудже, но не смеят да гъкнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 35
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Истината за това решение на Рашастaн е далеч по-ясна от сложните теории:Трябват им пари. Няма Северен поток, с Ердиган се скараха, свалиха цената на газа, конкуренти с газ вече отвсякъде, а войната е скъпо нещо, Донбас, Сирия, подкрепа на изродски режими, пропаганда и тн.Деньги надо!Играха ва-банк с надеждата другите да се примирят, начело със САЩ, че да не затварят шистака, ама удариха на скала! Нищо и сега печелят нещо - поредното оправдание пред народа кой външен враг ги е прецакал и защо са бедни!Аа, разбира се и да изберат *** за доживотен цар, че без него още по-лошо можело да стане.Какво ли е днес да си нормален, мислещ човек в Расия, виждаш какво се случва?? Впиянченото стадо е ясно, то не мисли, гледа квото му кажат по телевизията, после ги пращат на църква, после за водка и да попсува малко "гейропата" и "фащ" и това му стига.Но за мислещия човек трябва да е ад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 31
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ритуалното самоубийство пред публика откога се смята за "удар"??Доста наивна статия, лишаваш се от най-големия приход в държава, където народа мизерува с 290 лева минимална заплата, за да "удряш"??!И то във война, която не можеш да спечелиш, щото Саудитите печелят при сегашните нива, но рубашките не.Всъщност защо не, в историята на Расийка има доста примери, как се правят глупости и безумия по решение на царя/ партийния лидер, що и сега да не е същото.На тях им е ясно, че богати няма да станат, нито ще живеят добре, айде поне да се опитат да осе..т на другите живота.Да, ама са в грешка. Шистака ще затвори, но икономика в САЩ бол. Износа не им е 75% горива.А и видяхме с миналия опит какво стана, като СА пак свали цените, тихо, после цените се вдигнаха и бам - на първо място в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още