IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ограничава изгонването на наематели от жилището им

Новото коалиционно правителство в страната превърна достъпните жилища в свой приоритет

18:49 | 10.03.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Лявото испанско правителство ще ограничи изгонването от домовете им на наематели, които не могат да плащат наем, особено в градове като Мадрид и Барселона, където имотният пазар е особено затегнат, съобщиха двама източници на правителството, цитирани от Ройтерс.

Това ще бъде една от първите мерки за защита на наемателите на новото правителство, което превърна достъпните жилища в приоритет в програмата на коалицията.

„Правителството реши да вземе мерки за спиране на още едно социално бедствие, от което страда тази страна – изгонванията от дома заради неплатен наем“, заяви един от източниците.

„Ще предприемем необходимите мерки, за да избегнем подобни изгонвания, особено в области на пазара, където наемите са под натиск, а големи собственици на имоти се отдават на инвестиции в недвижимости“, допълни той.

Според втория източник мярката ще бъде част от по-широката реформа на Закона за градските наеми в Испания, който се очаква да бъде приет до лятото.

Източниците не уточняват как правителството планира да затрудни изгонването от дома им на наемателите, които не могат да плащат наема.

Те казват, че правителството ще удължи изтичащата на 15 май забрана за изгонване на уязвими собственици на имоти, които пропускат плащания на ипотечен кредит, след като съобщи, че изгонванията са намалели с 25,1% през 2019 г., достигайки най-ниското си ниво от 12 години насам.

Специалният докладчик на ООН Филип Алстон заяви миналия месец, че Испания е изправена пред проблеми с жилищния пазар с „удивителни размери“. Те засягат хора, които вече изпитват затруднения заради липса на работа и достатъчно социални придобивки.

Правителството съобщи през миналия месец, че ще публикува национален индекс на цените на наемите, който може да е първата стъпка към установяването на контрол върху наемите.

Испанският имотен пазар пострада значително по време на икономическата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Типичен отговор за цоциалист от Влашко!!! Няма да станат по- скъпи защото, те няма да излязат на пазара, а ще са за социално уязвими хора/ семейства. А дори и да излязат по този начин се увеличава предлагането., което както знаем би бутнало цените надолу. Може да се наредят всички ( особено ако са мокри власи като теб).но ще се въведе критерии за доходи и който е под летвата се одобрява. Не съм изненадан от цоциалистическото ти мислене, но това че си неук си е срамна работа. Държавата не бива да се разпорежда с чужда собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
това е лошо предложение :) хем ще станат по скъпи, хем като дават безплатно ще се наредят всички ... този вариант е доста удачен, който не го кефи да си го продаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Браво, Дики, ето и ти можеш да се държиш нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Лявото правителство като толкова мисли за социално уязвимите категории да се хване и да построи държавни и общински жилища за тях и ако иска да им ги дава без пари, а не да се разпорежда с чужда собственост. Щото така най- лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
stefanstefanov
преди 4 години
Цоциализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още