IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Цените на горивата ще се понижат с 10-15 ст. до края на март

Рано или късно ниските петролни цени ще трябва да бъдат обезпечени от всички участници по веригата – от добивните компании до потребителите

10:03 | 11.03.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на март горивата, продавани на българските бензиностанции, ще поевтинеят с 10-15 ст., заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев в интервю за БНР.

„Затворихме февруари при устойчиво ниско ниво. Започнахме март при същите нива. Очакванията от февруари за отскачане от дъното и връщане към по-високите нива не се случи. Що се отнася до бензиностанциите и потребителите, смятам, че през следващите няколко дни ще видим осезаемо намаление от 10-15 стотинки за литър“, посочи Терзиев. 

По неговите думи, когато говорим за търгуване на физически единици, които потребява пазарът, то има съответен времеви диапазон, който трябва да бъде преминат, за да бъде доставено горивото и преработено и да получи своята реализация на пазара. През февруари борсовите цени бяха ниски, което доведе до по-ниска цена на реалния ресурс в началото на март.

Страшната информация, която ни събуди в понеделник сутринта, спадът на петрола с 30%, респективно дериватите, най-големият спад от времето на войната в Персийския залив. Безспорен е фактът, че на такива цени някой е купил физически обеми или някой разполага с тях. Ако ценовите нива се задържат през следващите 10-15 дни, или до края на март, такава стока на тези цени ще присъства и на физическите пазари.

От една страна за пазара е добра новина евтиният петрол, но за реалните играчи на пазара е убийствено, изтъкна Терзиев.

„Само ще кажа, в глобален мащаб бяха изтрити трилиони от преоценка на активи в горива, като тук влиза и българският пазар. Тази сметка все пак се плаща от някой. Обезценката е поета от банките и застрахователните играчи, но рано или късно тази сметка ще бъде платена отново от пазара. Това плащане ще се разпредели по цялата верига – от добива до потребителите“, посочи председателят на БПГА.

В момента има много бензиностанции с цени от под два лева. Всеки един оператор прави собствените си разчети и намалението или увеличението на цените е негово решение. Основната причина да не се пипат цените е задържането на нивото на потребление, коментира още Терзиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
пасъм
преди 4 години
Откъде накъде от ДДС и акцизи ще пълнят НОИ ? Не виждам лесен и скорошен изход, но това е много грешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Защо да падат ? В момента потреблението е паднало загубите от ддс/акциз вече струпат..... ако спадне и цената с 20% то ще спаднат още повече. Идват лоши времена цялата държава се крепи само на данъци и акццизи от пушачи, пиячи и т.н..... и всичко това за да се платят заплатите на една огромна администрация..... и да се помага на хибридите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
При МаГАрешки можеш да зареждаш спокойно дизел, само ако колата ти е ветеран. Веднъж сипах при него и светна лампата на ДПФ-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
пасъм
преди 4 години
На времето, едната кола беше почти чисто нова, и сипах на Шел в Кюстендил. Умрях от ужаст докато го поизгоря и долея читаво гориво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
пасъм
преди 4 години
Аз и двете си коли ги карам на бензин предимно от 2 евтини бензиностанции до нас. Никакви проблеми нямам. Комшии сипват и нафта, не се оплакват хич
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
Марешки днес 1.88 лв литър дизел и бензин от Варна съм и вече 4 години зареждам нафта от Марешки и всичко е ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Един Българин
преди 4 години
Зависи от дюзите на колата. В старата само камъни не съм сипвал, мина 110 000км и още и се върви по същия начин както като я купих преди 9г. Харчи 4 ( по спецификация е 4,1л/100), моторът е Исузу и просто е велик като постижение на науката и техниката. Все още е много по-евтино да карам нея от новата ми кола. Новите коли са скапана работа и аз сипвам в нея основно Марешки и РОМАнска нафта. Никога вече Лукойл, ОМВ, Шел пък да не говорим не съм сипвал вече 20 години. Цени над 2лв са си пладнешки обир в последния месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
евтината нафта се избива от правенето на дюзи постоянно ... същото важи и за евтината газ , правиш постоянно изпарители ... и това съчетано с по-голям разход на гориво обикновено ... иначе за лук , гледай цените на нефт urals , това ни касае , ако пазаруват в момента физически за да се подготвят за летният сезон сигурно ще видим някакво намаление ... иначе нищо сериозно предполагам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 4 години
последния път като заредих от такава бензиностанция, колата спря да пали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
пасъм
преди 4 години
Покрай мен има две бензиностанции с цени 1,89, а Лукойл е на 2,15 от днес едва, беше 2,25 няма ли да свалят с 30 ст, защо само с 10 при -30% ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още