IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е глобална криза, а не криза на глобализацията

Разграничението е важно, защото ако политиците и бизнес лидерите си извлекат грешни поуки, светът ще бъде по-малко подготвен за следващата криза

08:27 | 13.03.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Вече няма съмнение в сериозността на коронавирусната криза. Трябва обаче да сме наясно каква криза е това. Тя има потенциала да причини вреди в световен мащаб на икономиката и хората, но не е резултат от недостатък в организацията на световната икономика, от начина, по който хората, стоките и парите се движат по целия свят. Това е глобална криза, а не криза на глобализацията, пише Робърт Армстронг за Financial Times.

Разграничението е важно, защото ако политиците и бизнес лидерите си извлекат грешни поуки от тази криза, светът ще бъде по-малко подготвен за следващата.

Не е изненадващо, че когато Covid-19 все още изглеждаше като китайски, а не като глобален проблем, американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че вирусът, ще „помогне да се ускори” връщането на работни места в Северна Америка. Ако погледнем на световната икономика като игра с нулева сума, загубата на една страна би трябвало да е печалба за друга.

За търговския съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп - Питър Наваро, вирусът показва, че „не можем да зависим от други страни, дори близки съюзници, да ни доставят нужните стоки“. Според него най-добрият отговор на всяка заплаха е да се вдигне подвижният мост.

По-изненадващото е, че администрацията на Тръмп не е сама. Вирусът разкри скритите разходи и крехкостта на световните вериги за доставки, като предизвика „обратна реакция“ спрямо глобализацията.

За щастие реакцията засега е само сред политиците и специалистите. Да, някои вериги за доставки се съкращаваха много преди вирусът да удари, като кризата ще доведе до промени в други. Компаниите все още виждат предимствата на глобалната търговия, потребителите все още се възползват от нея и тя все още прави света по-безопасно място.

В икономически план коронавирусът се нарежда до земетресението и ядрената авария във Фукушима, търговските конфликти между САЩ и Китай и други скорошни глобални сътресения. Общото им е, че те демонстрират опасностите от силно концентрираните, навременни вериги за доставки, а не по принцип от международните.

Прекалено дълго компаниите организираха своите операции само с оглед на разходите, казва Пер Хонг, консултант за веригите на доставки в A T Kearney. Кризите обаче „подчертават необходимостта компаниите да проектират своите вериги за доставки около рисковата конкурентоспособност“. Компаниите, с които той работи, не локализират предлагането, а смекчават риска с регионална диверсификация. „Това е точно обратното на разбиването на глобалния характер на нашите вериги за доставки“, казва той.

Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Викаш да се снишим докато вирусът отмине. Булгериан тупантехно style!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Не е задължително да преразгледа, нищо!! Може да не са очаквали такъв ефект и да дойде и при тях. Пък и пука ли му на ЦРУ за обикновеният гражданин- едва ли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Сакън, как ще се укрива оборот така?/Няма нужда да злобееш!!! Проблемът е, че ако го направят могат да ти спрат паричките когато си решат( поводи се намират). И стават контролиран роб, каквото им е желанието. Капиш????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Или китайците са го изпуснали, или някой друг им го е изпуснал. Трето май, така както чета няма:https://***.standartnews.com/zarazata/zloveshcho-koronavirust-patentovan-prez-2014-g-417280.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
що не се разходиш до инфекциозното да пиеш по едно кафе, така като си набор 39 .. евентуално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
ivan.kostov.39
преди 4 години
Корона вирусът е ГЛОБАЛНА МЕДИЙНА ИСТЕРИЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Айде стига с паникьорството и теории на световната конспирация.Обикновения грип също убива най-слабите и възрастни организми. Медиите зомбират хората и ги правят зависими.Това излиза вече извън контрол.П.с. идва топлия и сух сезон и грипа приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
А и парите в брой са риск , с който трябва да се борим - разнасят зарази. Аиде всичкото авоари на пластика или Ф телефончето .-----------------------------------------------------------------------еееми да, всичко ше си дое на мястото, полека лека хомот и готоо. Забраняят ти да ходиш насекъде ама на работа само не ти забраняят, мноо ясно нали некой треа да плаща .... :)) А кеша щи го измъкнат лесно, ей сега пандемия аа ууу магазините се опразват и после дет викаш зарази ала бала нема вече кеш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
По-вероятно е гумената жена на стане истинска отколкото да се докажат твърднията в тази статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
ДХДО
преди 4 години
Ами има хипотеза, при която няма да има нужда да се крие нищо : демонтираме Държавата и оставяме само Банката, да управлява живота на индивида и обществата:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още