IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е глобална криза, а не криза на глобализацията

Разграничението е важно, защото ако политиците и бизнес лидерите си извлекат грешни поуки, светът ще бъде по-малко подготвен за следващата криза

08:27 | 13.03.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Вече няма съмнение в сериозността на коронавирусната криза. Трябва обаче да сме наясно каква криза е това. Тя има потенциала да причини вреди в световен мащаб на икономиката и хората, но не е резултат от недостатък в организацията на световната икономика, от начина, по който хората, стоките и парите се движат по целия свят. Това е глобална криза, а не криза на глобализацията, пише Робърт Армстронг за Financial Times.

Разграничението е важно, защото ако политиците и бизнес лидерите си извлекат грешни поуки от тази криза, светът ще бъде по-малко подготвен за следващата.

Не е изненадващо, че когато Covid-19 все още изглеждаше като китайски, а не като глобален проблем, американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че вирусът, ще „помогне да се ускори” връщането на работни места в Северна Америка. Ако погледнем на световната икономика като игра с нулева сума, загубата на една страна би трябвало да е печалба за друга.

За търговския съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп - Питър Наваро, вирусът показва, че „не можем да зависим от други страни, дори близки съюзници, да ни доставят нужните стоки“. Според него най-добрият отговор на всяка заплаха е да се вдигне подвижният мост.

По-изненадващото е, че администрацията на Тръмп не е сама. Вирусът разкри скритите разходи и крехкостта на световните вериги за доставки, като предизвика „обратна реакция“ спрямо глобализацията.

За щастие реакцията засега е само сред политиците и специалистите. Да, някои вериги за доставки се съкращаваха много преди вирусът да удари, като кризата ще доведе до промени в други. Компаниите все още виждат предимствата на глобалната търговия, потребителите все още се възползват от нея и тя все още прави света по-безопасно място.

В икономически план коронавирусът се нарежда до земетресението и ядрената авария във Фукушима, търговските конфликти между САЩ и Китай и други скорошни глобални сътресения. Общото им е, че те демонстрират опасностите от силно концентрираните, навременни вериги за доставки, а не по принцип от международните.

Прекалено дълго компаниите организираха своите операции само с оглед на разходите, казва Пер Хонг, консултант за веригите на доставки в A T Kearney. Кризите обаче „подчертават необходимостта компаниите да проектират своите вериги за доставки около рисковата конкурентоспособност“. Компаниите, с които той работи, не локализират предлагането, а смекчават риска с регионална диверсификация. „Това е точно обратното на разбиването на глобалния характер на нашите вериги за доставки“, казва той.

Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
На мен ми е трудно да си представя, как някоя банка, ще се съгласи на това, между другото има една варненска бензиностанция, която по едно време много се мръщеха, ако искаш да платиш с карта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
ДХДО
преди 4 години
Омчевидно, само със съдействието на издателя на пластиките.Виж каква ще е тарифата , за такава услуга мога само да гадая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Сакън, как ще се укрива оборот така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
най-интересното, е че нищо не е в ръцете на политиците енимоор. ще крякат тук-таме, журналята ще лаят след тях като послушни кучета, ще се пишат тонове "мъдри слова", като това например, с изящна реторика и празно съдържание. но ще се случи съвсем различното, защото не политиците управляват света, нито пък военни и милирдери разни. дали е военно оръжие, нечистотия на някакъв народ, алчност и безумие, сякаш не би спряло потока на развитие. а "мъдреците" същите дето написаха тонове за глобалното затопляне, сега пишат тонова какво и как е станало и как ще излезем от тази криза. кризата се е случила не за да излезем от нея, а за да променим нещо в живота си. и щеме не щем ще го направим. всеки индивидуално обаче, не под диригентството на политици, *** и милиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
Корона вирусът е биологичен боен вирус, с който една или повече държави атакуват човечеството, но всички мълчат като риби и никой не поставя въпроса кой всъщност е нападателят, за да бъде той разоблечен и наказан. Силно намирисва на таен заговор, в който всички си пасуват, сякаш всички имат интерес да бъдат избити възрастните хора по планетата, които не стига, че са нетрудоспособни, ами и в огромна тежест, тоест не нужни. Покрай възрастните ще умрат малък процент и млади хора, но такива, които най вече са с хронични болести, тоест пак от същата графа, от която икономиката нужда няма, нито бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
А и парите в брой са риск , с който трябва да се борим - разнасят зарази. Аиде всичкото авоари на пластика или Ф телефончето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
Коронавирусът е глобална криза, а не криза на глобализацията -----------------------------------------------------------------именно другарки и другари напред към светли бъднини, смяна на световния глобален ред и налагане на световна диктатурка с термо камери, чипове, импланти и секви дивотии за контрол на раята, че нещо много се е разпуснала ... Оруел 1984та .... Мдаа преди като ни занимаваха с длговете на Гърия подмoлно ни боднаха брадатите ***, а сега с вирОсен предтекст ше има face recognition control, ограничено мърдане, дългове на корем и поздрави с платете сметката плюс нашийник от който нема мърданье ..... Добре дошли у новия световен ред другарки и другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още