IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Икономиката ни е в добро състояние, може кризата да ни подмине

Много е вероятно да има дефицит, но потокът на парите не трябва да спира, съветва бившият министър на финансите

13:41 | 11.03.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Вече е сигурно, че в еврозоната ще има рецесия. Криза е вероятно да има, но не е сигурно дали тя ще стигне до България. Смятам, че българската икономика и финансовата система показват, че можем да издържим и да не се стигне до тежко проявление на тази криза. Вече сме успявали да преминем през глобална криза след фалита на „Лемън Брадърс”. Това коментира по Нова телевизия икономистът и бивш министър на финансите Петър Чобанов.

Той посочи, че състоянието на българската икономика е добро и може и кризата да ни подмине. „Имаме валутния борд, разполагаме с финансови инструменти, които можем да приложим“, каза Чобанов.

„Българската икономика не е като италианската. Тя е доказала, че е гъвкава в такива моменти. Мисля, че ако нашите предприемачи и държавата си свършат работата, няма да се стигне до прекратяване на нормалния икономически живот. Държавата трябва да даде пример, че механизмът на икономиката и паричният поток продължават да текат.

Според Чобанов въпреки трудните времена, не трябва да се изпада в паника. 

За него вече е ясно, че има риск за изпадане в бюджетен дефицит и всякакви искания за допълнителни плащания трябва да се преценяват изключително внимателно. 

"Внимателно трябва да се работи и с фискалния резерв. Държавата и частният сектор трябва да са наясно, че ако спрат плащанията, това няма да помогне, а ще навреди”, каза Чобанов. Той съветва държавата да си плаща навреме, да няма забавяне на ДДС-то.

„В криза от такъв вид страдат най-много онези, които изнасят активно стоки. Трябва да бъдем много внимателни с държавната подкрепа и в това да не пилеем средства излишно. Много е вероятно да има дефицит, но потокът на парите не трябва да спира, обобщи той.

„Хубаво е, че пазарът на труда навлиза в една благоприятна ситуация от гледна точка на заетостта. Ефектите обаче ще дойдат след време. Трябва да съхраним работещите в българската икономика и да използваме ситуацията, в която наши сънародници се връщат от чужбина”, добави Чобанов.

Икономистът отбеляза, че Европа е много по-координирана в сравнение с преди години. Дълговата ситуация в Италия обаче е тежка, много по-тежка отколкото в България, и най-вероятно ще се наложи координиран европейски отговор, за да не се стига до гръцки сценарий.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Едно мислим, второ говорим, трето правим, четвърто се случва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Интересно какво ще направят да улеснят малкия и среден бизнес когато дойде кризата ? Нова наредба или нов касов апарат кое ще бъде :) ?Може и данъчен във всеки офис :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Няма да невреди ли казваш? Някой ако повярва и не си задели няколко заплати за черни дни просто ще фалира по жилищния си кредит - какво толкова. Съгласен съм, това да останеш на улицата, да загубиш вложенията си и да трябва пак да плащаш като поп на банката определено няма да ти навреди нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 4 години
поздрави на дежурния оптимист! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 22
Бидонойл
преди 4 години
За разлика от дежурните черногледци е хубаво да има и оптимисти. Дори и Чобанов да не е прав, мнението му поне няма да навреди на никой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Бажното е, че вЕрващите в светлото бъдеще не са се свършили...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Тези глупости-и ги слушахме от другаря Сергей Станишев преди 12-13 години, а какво стана, всички си спомняме. Явно нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още