IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивиденти ще има за всички от сърце

По целия свят през 2019 г. са разпределени дивиденти за 1,6 трлн. долара - достатъчни, за да се купят всички компании от германския водещ индекс DAX

14:15 | 11.03.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Интересно сравнение прави в ново свое проучване германската търговска банка DZ-Bank: „Дивиденти за около 1,6 трилиона долара са разпределени по целия свят. С тази сума биха могли да се купят всички компании от германския водещ индекс DAX и ще останат още 350 млрд. долара”. Това всъщност отразява не на последно място и ниските оценки на германските компании, които са включени в германския индекс.

Според изчисленията на банката дивидентните плащания в световен мащаб са се увеличили през 2019 г. с четири процента, въпреки че корпоративните печалби не са се покачили. Германските компании, от друга страна, ще изплатят 47,2 милиарда евро, с четири процента по-малко, отколкото през предходната година. „Забавянето на глобалната търговия и специфичните за сектора проблеми забавиха индустрията и зависимите от износа германски компании", се казва в проучването.



Сумата се отнася до така наречения H-Dax. Той е съставен от Dax, т.е. борсовият индекс с първите 30 компании, M-Dax със средноголемите компании и TecDax с технологичните компании - той се състои от около 100 компании, въпреки че има малки промени, тъй като някои акции на TecDax са включени същевременно в другите два индекса и не влизат два пъти в H-Dax.

Две компании са свили значително дивидентите си, което прави разлика от около три милиарда евро: Deutsche Telekom и Daimler. Telekom сви дивидента от 70 на 60 цента, Daimler - от 3,25 евро едва на 90 цента на акция.

Въпреки че Deutsche Telekom отчете висока печалба през 2019 г., тази година тя ще се нуждае от много пари, за да закупи спектър в Германия и САЩ. При Daimler, от друга страна, печалбата спада с около две трети през миналата година. Причините за това са няколко – високи инвестиции в нови технологии и щети заради Дизелгейт.

След срива на курсовете заради коронавируса дивидентната доходност, т.е. дивидентите спрямо цената, се връща към историческите средни стойности. Банката ги изчислява средно на 3,6 процента за Dax и 4,1 процента за Euro Stoxx 50, който включва 50-те най-големи концерна в еврозоната. Тъй като доходността от облигациите спада в същото време, предимството на доходността от акциите в момента е с 4,5 процентни пункта.

Банката описва тази разлика като „изключително висока и близка до рекордната стойност“. Въпреки това тя предупреждава, че в много случаи печалбите, а по този начин дивидентите могат да пострадат от коронавируса. Различията в самите браншове също са интересни. Финансовите и технологични компании са склонни да плащат все повече и повече, докато компании от енергийния и комуникационния сектор - все по-малко.

DZ-Bank намира дивидентните акции за „привлекателни и съществени за дългосрочното натрупване на капитал". В същото време тя предупреждава за възможни неуспехи и съветва да се следи разпределянето на капитал и съответно да се коригира портфолиото.

Високата дивидентна доходност може да бъде знак за финансовата мощ на дадена компания. Понякога обаче тя възниква и при спад в цената на акциите и по този начин изразява загуба на доверието сред инвеститорите. Това може да се отнася до отделните акции, до секторите или, както в случая с коронакризата, до целия пазар на акции.
Германските автомобилни акции например имат висока дивидентна доходност, тъй като все още плащат високи дивиденти, но инвеститорите вече разпознават проблемите в индустрията - от по-слабата световна търговия до преминаването към електрическите коли и скандалите с отработените газове.

При сравнението на акциите е важно също така, че обратното изкупуване на книжа е фактическа алтернатива на изплащането на дивидент. Компаниите изливат пари на пазара, което облагодетелства акционерите им под формата на по-високи цени.

Големите и широко разпространени изкупувания понякога са виновни за факта, че цените се повишават. Тъй като това намалява броя на акциите, печалбата на акция също се увеличава, така че популярното съотношение цена/печалба на акция (P/E) не се увеличава ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
кои сте вие дето ме знаете ... ти и катуна от миячи в Холандия ?Или някви други *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Знаем те тебе колко струваш. Мълчи ходи в кошарата си онождай себеподобните. Грам мозък нямаш за инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
щото па ти си от най грамотните, главата ти е нужна само зада забиваш пирони с нея :) ... първия в света мияч-инвеститор :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
julian12
преди 4 години
За пореден път показваш колко финансово неграмотен си. По-добре спри и не се излагай. Не само написа един куп глупости за златото, а сега пишеш откровнени тъпппоти, за дивидентите и обезценка на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Дивидентите за всички от сърце в момента от сума от 1 млн. евро за 1 година вложени в DAX не стигат да си купиш дори една разнебитена 20 годишна трошка внос от Германия на 400 хил. километра след като си платиш данъците върху тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Дивиденти ще има за всички от сърце, но парите с които се изплащат ще загубят само 90% от покупателната си способност.Така хем дивидентите високи, хем като отидеш до магазина с парите от тях трудно трудно успяваш на напълниш и една малка чанта с пазърлъка от инвестицията... Ами то много хора инвестираха в банкови влогове и през 1996 при 60% лихва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Ето защо човекът трябва да инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още