IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд ще увеличи още повече добива на петрол - до 13 млн. барела на ден

Това ще бъде първото разширяване на капацитета на кралството от десетилетие насам

11:39 | 11.03.20 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само ден след като Saudi Aramco съобщи във вторник, че от 1 април компанятта ще предоставя на пазара 12,3 млн. барела петрол на ден - повече от сегашния ѝ капацитет, саудитската петролна компания обяви, че планира да увеличи още повече капацитета си за производство на петрол, след като най-големият износител в света стартира ценова война с Русия и американските шистови компании, пише Bloomberg. 

Aramco ще повиши производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден от сегашните 12 млн. барела, се казва в съобщение на компанията в сряда. От ръководството не уточняват кога ще бъде достигнат този капацитет. петрол петрол

Въпреки че предоставянето на допълнителен капацитет може да отнеме години и инвестиции за много милиарди долари, решението показва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма почти никакво намерение да се отдръпне от своя агресивен отговор на разпада на съюза на ОПЕК с Русия и други производители на петрол.

Министерството на енергетиката на страната, начело с полубрата на принц Мохамед, е наредило на Saudi Aramco да засили своя производствен капацитет за първи път от поне десетилетие. Най-големият износител на петрол в света ще повиши капацитета до 13 милиона барела на ден от 12 милиона, се казва в сряда в изявление.

„Компанията полага максимално усилия за прилагането на тази директива възможно най-скоро“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

„Това ще отнеме няколко години", казва пред Bloomberg Иън Том, директор "Изследвания" в базираната в САЩ консултантска компания Wood Mackenzie Ltd. „Четири или пет години може да са достатъчни за голям, мега проект на„ зелено“. Може да е малко по-лесно, ако направят някакво разширение при съществуващи операции - това може да е по-бързо, но е трудно това да генерира допълнителни милион барела на ден".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман се завърна миналата седмица от Виена без споразумение на коалицията ОПЕК+ за по-дълбоки съкращения на производството, за да подпомогне повишаването на цените. Неуспехът да се постигне сделка разруши партньорство между Организацията на страните износителки на петрол и производители като Русия, които регулираха голяма част от доставките на петрол в света повече от три години.

В понеделник петролните цени се сринаха с 31%, след като Саудитска Арабия и Русия стартираха ценова война на пазара за „черно злато“, която заплашва да го наводни, добавяйки допълнително напрежение на фона на продължаващото разпространение на епидемията от коронавирус.

Саудитска Арабия разполага с повече резервни производствени мощности от Русия. Кралството обяви преди повече от десетилетие плановете си да повиши и поддържа капацитета си на ниво от 12 млн. барела на ден и работи за постигането на тази цел чрез разширяване на наличните полета, включително полетата Манифа и Шайбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

79
rate up comment 2 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Ами пич, какво да ти кажа? Не съм аз човекът, който ще те възпитава. Ако за теб човешкият живот е нищо, не мога да ти помогна. Само мога да ти пожелая да не изпадаш в положението на хората, които с лека ръка "жертваш", за да оправдаеш действията на някой от модерните робовшаделци, източен или западен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Специално за такива като теб трябва само демократична пшеница, тя е с неоспорими ГМО качества. Както и почти всичко дето ядат развитите държави. Вземи прочети малко за Монсанто ( има и филми като за теб тъ пако) и се образовай малко за всичко около теб, че така ще си умреш с главата в гъ за!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Тик говорим за световна икономика, финанси и геополитика. Какво ме интересува,, че си видял Иванушка в някое село в Запорожието как живее( между впрочем и това е тема на много по задълбочен анализ защо и как но не ми се навлиза в писане заради подобни елементи и да си губя времето). За губеняци има на всеки ъгъл!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Напротив бих им го казал !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Мхм, ясно даже и пшеницата им не е пшеница и нищо не става от нея( както и от теб между впрочем). С такива Лу мпени като теб не може да се спори с нормални факти. Според мен си за психиатрията!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 4 години
Руснаците са дали и взели много на/от света (в много направления). В момента са в тежко състояние, но това не е повод за радост, защото за добро или за лошо зависим от тях. За тези, които обясняват колко е добре Русия в момента нека отидат там и да видят как живеят хората и как се чувстват. Аз няма да споделям моите впечатления, но е малко нелепо да коментираш колко са добре или зле обикновените хора без дори да си се докоснал до тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 4 години
Уважаван позицията ти, защото всеки човек има право на мнение. Много често обаче покрай спорове и провокации си изпускаш нервите, с което не си помагаш. Съветът ми към всички е да не казвате неща, които не бихте казали ако хората в спора са срещу вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 8 rate down comment 1
cherney
преди 4 години
Пшеницата е земеделския продукт с най-ниска добавена стойност. Всеки *** може да прави това. Пшеницата не е лале или индустриален канабис, за отглеждането на които се иска акъл. Така, че отглеждането на пшеница в 21 век изобщо не е повод за гордост.Съвсем отделен е въпроса, че Русия произвежда основно фуражна пшеница с много ниско качество. Последното даже не е нужно да се коментира и предизвиква само насмешка. Както и много от коментарите тук, дело на крайно неуки хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Мишленце, да ти пратя ли снимки какво правят китайците в Сибир??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 7
Otka4eni reformatori
преди 4 години
На 1/6 от територията на планетата се произвежда 1/5 от пшеницата. Е,и? Тази 1/6 от Земята има 2% от световния БВП. Интересно ми е като цитираш тези цифри и каза А, защо не каза и Б. Тоест защо не кажеш, че 4/6 от тези 1/6, а именно 11 милиона м2 наречени СИБИР не стават и никога няма да станат годни за производство да никакви агрокултури (освен ако с климатичните промени не затолиме Земята бая. То между другото точно това става. Сибир се затопля най силно от целия свят, а други райони на планетата застудяват. В общи линни глобалния климат на планетата за да компенсира тези девиации прави така, че едни райони да застудяват, а други да се затоплят за да се самобалансира. Но това е друга тем за която и бъкел си нямаш и понятие) та всъщност производството на 1/5 от световната пшеница става на много по малка територия. Не ми се мисли, колко пшеница щяха да произвеждат ако и Сибир беше годен за това. Отделно, ако си мислиш, че ако Сибир беше американка, мексиканска или пакистанска територия и ще произвеждат пшеница лъжеш се. Най много да произвеждат картофи и боровинки, както и сега добре виреят там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още