IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд ще увеличи още повече добива на петрол - до 13 млн. барела на ден

Това ще бъде първото разширяване на капацитета на кралството от десетилетие насам

11:39 | 11.03.20 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само ден след като Saudi Aramco съобщи във вторник, че от 1 април компанятта ще предоставя на пазара 12,3 млн. барела петрол на ден - повече от сегашния ѝ капацитет, саудитската петролна компания обяви, че планира да увеличи още повече капацитета си за производство на петрол, след като най-големият износител в света стартира ценова война с Русия и американските шистови компании, пише Bloomberg. 

Aramco ще повиши производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден от сегашните 12 млн. барела, се казва в съобщение на компанията в сряда. От ръководството не уточняват кога ще бъде достигнат този капацитет. петрол петрол

Въпреки че предоставянето на допълнителен капацитет може да отнеме години и инвестиции за много милиарди долари, решението показва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма почти никакво намерение да се отдръпне от своя агресивен отговор на разпада на съюза на ОПЕК с Русия и други производители на петрол.

Министерството на енергетиката на страната, начело с полубрата на принц Мохамед, е наредило на Saudi Aramco да засили своя производствен капацитет за първи път от поне десетилетие. Най-големият износител на петрол в света ще повиши капацитета до 13 милиона барела на ден от 12 милиона, се казва в сряда в изявление.

„Компанията полага максимално усилия за прилагането на тази директива възможно най-скоро“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

„Това ще отнеме няколко години", казва пред Bloomberg Иън Том, директор "Изследвания" в базираната в САЩ консултантска компания Wood Mackenzie Ltd. „Четири или пет години може да са достатъчни за голям, мега проект на„ зелено“. Може да е малко по-лесно, ако направят някакво разширение при съществуващи операции - това може да е по-бързо, но е трудно това да генерира допълнителни милион барела на ден".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман се завърна миналата седмица от Виена без споразумение на коалицията ОПЕК+ за по-дълбоки съкращения на производството, за да подпомогне повишаването на цените. Неуспехът да се постигне сделка разруши партньорство между Организацията на страните износителки на петрол и производители като Русия, които регулираха голяма част от доставките на петрол в света повече от три години.

В понеделник петролните цени се сринаха с 31%, след като Саудитска Арабия и Русия стартираха ценова война на пазара за „черно злато“, която заплашва да го наводни, добавяйки допълнително напрежение на фона на продължаващото разпространение на епидемията от коронавирус.

Саудитска Арабия разполага с повече резервни производствени мощности от Русия. Кралството обяви преди повече от десетилетие плановете си да повиши и поддържа капацитета си на ниво от 12 млн. барела на ден и работи за постигането на тази цел чрез разширяване на наличните полета, включително полетата Манифа и Шайбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Импчето направо не му се вярва, как потопиха идолите му.Кажи сега, импче, колко спечели от акцийките на газпром?:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
А случайно да помниш, че същите балалайки ги дрънкахте тука и през 2014, с малката разлика, че тогава прагнозите ви беха до Коледа, а сега щедро им даваш 1.5 - 2 години.;) Ако и сега прогнозите ви са толкова верни, щото след 2014 г. Русия не само че не допусна дори рецесия, но удвои златно-валутните си резерви, остана почти без външни дългове и се превърна в нетен износител на храни, то не ми се мисли след още 5 години къде ше е... ;) :lol:И ако сега некои се тресат заради шистовия нефт, така, както ги плашиш с курс 100 рубли за $, догодина некой ше се тресе вече и на пазара за жито и други храни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 7
cherney
преди 4 години
Арктика към настоящия момент е само възможност. От първа копка за изграждане на инфраструктура до първите добити количества петрол минават 5-6 години. Освен това, в тези условия се изискват технологии, които нито една руска компания не притежава. И капитал, който някой трябва да осигури. При настоящата декапитализация на Роснефт, ниски цени на петрола и санкции върху Русия проект в Арктика е в сферата на научната фантастика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Да, добре - затова ВТОРАТА по мащаб петролна компания Лукойл е втора по големина на света по доказани залежи. Роснефт пък държи сама 5% от добивът на света и има десетки милиарди доказани залежи... и изобщо не са 2 или 4 находища. Влез в сайтовете само на двете компании и се просвети.Да не забравяме и Газпром, който е трета по големина петролна компания в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Олдмен, кажи кат идеш за виза на Козяк, че да те пуснат при децата у САЩ, споделяш ли си политическите виждания и путинопоклонничеството или само викаш Йес сър?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Старецът с турския ник почна да реди алабализмите и общите приказки."Фактите" и опорките привършиха, ред е на емоционалния момент.Само чака някой да му се закачи, че да смени темата и да демагогства безкрай.Обиграна копейка от старата партийна школа.Само дето не ще да каже защо неговите наследници не му повярваха на глупостите и отидоха в САЩ, що така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Пийте си го със Смарти гинко билобата - казват, че помагала при мъжки стерилитет... Аз вече имам внуци и нема за кога да се тонизирам - и сега имам ядове с жената, че много често -според нея - я онождам... ;) Вие не го дигате истински, а само на снимки на Путин го размахмате ... мек... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
То ако беше толково просто, досега ни Путин, ни Русия, ни руснаци да са останали ... Или поне немаше да занимават света по-често от Монголия и Киргизия... ;)Знаеш ли как се наричат хората, които преживяват желанията и бляновете си като действителност? Има такива и сред образованите, а ти даже не си особено образован... ;) А вие тука не сте и мечтатели, една групичка обикновени онанисти - катерчите се по една надуваема кукла и я скъсвате от е бане.... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 4 години
...всъщност това е първия Руски изкуствен Ентелект направен от рециклиран самовар ! :Dпосле не правили иновации, айде бре ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, г-н старост-нерадост, то нали знаеш, че по стар кагебейски обичай обвиняваш другите за собствените си грехове.Ако не си спомняш, офертата ми за гинко билобата все още е валидна, 3 кутии мостри седят тука, само ми заемат място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още