IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд ще увеличи още повече добива на петрол - до 13 млн. барела на ден

Това ще бъде първото разширяване на капацитета на кралството от десетилетие насам

11:39 | 11.03.20 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само ден след като Saudi Aramco съобщи във вторник, че от 1 април компанятта ще предоставя на пазара 12,3 млн. барела петрол на ден - повече от сегашния ѝ капацитет, саудитската петролна компания обяви, че планира да увеличи още повече капацитета си за производство на петрол, след като най-големият износител в света стартира ценова война с Русия и американските шистови компании, пише Bloomberg. 

Aramco ще повиши производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден от сегашните 12 млн. барела, се казва в съобщение на компанията в сряда. От ръководството не уточняват кога ще бъде достигнат този капацитет. петрол петрол

Въпреки че предоставянето на допълнителен капацитет може да отнеме години и инвестиции за много милиарди долари, решението показва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма почти никакво намерение да се отдръпне от своя агресивен отговор на разпада на съюза на ОПЕК с Русия и други производители на петрол.

Министерството на енергетиката на страната, начело с полубрата на принц Мохамед, е наредило на Saudi Aramco да засили своя производствен капацитет за първи път от поне десетилетие. Най-големият износител на петрол в света ще повиши капацитета до 13 милиона барела на ден от 12 милиона, се казва в сряда в изявление.

„Компанията полага максимално усилия за прилагането на тази директива възможно най-скоро“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

„Това ще отнеме няколко години", казва пред Bloomberg Иън Том, директор "Изследвания" в базираната в САЩ консултантска компания Wood Mackenzie Ltd. „Четири или пет години може да са достатъчни за голям, мега проект на„ зелено“. Може да е малко по-лесно, ако направят някакво разширение при съществуващи операции - това може да е по-бързо, но е трудно това да генерира допълнителни милион барела на ден".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман се завърна миналата седмица от Виена без споразумение на коалицията ОПЕК+ за по-дълбоки съкращения на производството, за да подпомогне повишаването на цените. Неуспехът да се постигне сделка разруши партньорство между Организацията на страните износителки на петрол и производители като Русия, които регулираха голяма част от доставките на петрол в света повече от три години.

В понеделник петролните цени се сринаха с 31%, след като Саудитска Арабия и Русия стартираха ценова война на пазара за „черно злато“, която заплашва да го наводни, добавяйки допълнително напрежение на фона на продължаващото разпространение на епидемията от коронавирус.

Саудитска Арабия разполага с повече резервни производствени мощности от Русия. Кралството обяви преди повече от десетилетие плановете си да повиши и поддържа капацитета си на ниво от 12 млн. барела на ден и работи за постигането на тази цел чрез разширяване на наличните полета, включително полетата Манифа и Шайбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 13 rate down comment 11
cherney
преди 4 години
Русия има четири големи находища, като двете най-големи - Самотрол и Ромашкино - са амортизирани между 75 и 85%. Другите две - Приобское и Фьодоровское - са натоварени на 100% в момента. Останалите им находища са много на брой, но малки като обем запаси, а освен това са неудобни от логистична гледна точка, доколкото са много отдалечени едно от друго. В Самотрол и Ромашкино технологиите за добив са пълна отживелица, а в сектора на практика са правени много малко инвестиции в последните десет години. Общо взето, безогледна експлоатация..... а след нас потоп. Руският петролен сектор е тотално амортизиран и страната не разполага с никакви аргументи срещу Саудитска Арабия. Приказките на Антон Силуанов за това, че страната може да оцелее дълги години при цени от 25 долара за барел са откровени глупости. Да, може да го направи, но при тази цена 1 долар ще мине 100 рубли. Без рязко обезценяване на рублата страната може да изкара 1.5 - 2 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Дано да стане 10 долара! Месец, два, три година... все файда за нас! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Руснаците отказаха сделка на арабите след внимателно обмисляне и планиране. Арабите по арабски хвърлят къчове. Каменната мутра на Путин срещу беснеещ от яд арабин - какви са залозите? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Тази игра ще е месеци, но не и години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Точно така, първи щял да го усети тоя, дето печели от сегашната цена на петрола, а не другия, на когото 75% от печалбата от износ се изпари! Каква чудесна логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Арапите може да са им най-ниски разходите, ама ще трябва да се простят с луксозния си живот или да затъват в дългове... защото бюджетът им е настроен на 80 долара за барел - а сега ще им трябват и инвестиции, за да продават на ниски цени. ФЕД няма да поддържа избирателно частни компании, не за първи път шистаците ще пускат кепенци. Руснаците докато "го усетят четвъртит" - и американци и арапи ще са ревнали на умряло поне два пъти. Има да чакаш да им се изчерпят находищата. Тия могат да удавят целия свят в нефт и газ. Но накрая ще отстъпят и едните и другите и третите. Въпрос на седмици е да проумеят, че от това взаимно противопоставяне, губят всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 13
mvr0306
преди 4 години
Арабите могат да помпят доста т.к. разходите са им най-ниски; ФЕД може да поддържа шистаците много години с парични инжекции по нареждане на политиците (не официално разбира се); а руснаците ще усетят четвъртит след няколко години като им се поизчерпят най-рентабилните находища и трябва да работят отвъд полярния кръг...като резеви могат да имат но добива им ще става все по скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей сега Путин ще приеме фамилията на ген. Кyроедов...:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
Pyramid
преди 4 години
Чарлафите тотално изперкаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още