IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Тенчев: Българите осъзнават, че образованието е непрекъснат процес

Най-важни са реалните умения и това как те ще помогнат на всеки за по-добра реализация и и по-висок стандарт, казва съоснователят на „СофтУни“

11:54 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Тенчев. <em>Снимка: &quot;Софтуни&quot;</em></p>

Христо Тенчев. Снимка: "Софтуни"

С Христо Тенчев, един от основателите на „СофтУни“, но освен това предприемач с множество разнообразни и интересни проекти, ще разговаряме за  пътя на „СофтУни“ и успехите през годините, с които инициативите на образователната институция успява да постигне истинска образователна революция в страната. За работата си Тенчев споделя: „В момента имам удоволствието да се занимавам само с проекти, които искрено ми доставят удоволствие, позитивни са за обществото, интересни са и имат голям шанс за успех, не само в България, но и по света“.

Той започва да работи още по време на ученическите си години, когато дистанционно е отговарял на въпроси в стартираща хостинг фирма, където успява да попие много полезна за развитието му информация. Междувременно се самообучава и на програмиране, с амбицията да направи собствена компютърна игра. С натрупаните знания успява да сглоби нещо, което до известна степен се доближава до първоначалната му цел - bulfleet.com. Това представлява първата браузър MMO игра в България, която дава и началото на XS Software – изключително успешна компания, създаваща игри и до ден днешен, 15 години по-късно.

Христо, разкажи ни малко повече за мисията на „СофтУни“!

Мисията на "СофтУни", още от самото си създаване, преди малко повече от 6 години, е да предоставя качествено и достъпно, практически-ориентирано съвременно образование в сферата на информационните технологии, с цел кариерна реализация. Ние вярваме, че България може да се превърне в Силициевата долина на Европа и активно работим, за да свършим нашата част и спомогнем за успеха на цялата екосистема тук, за да реализираме тази мечта.

Следвайки тази мисия, във времето успяхме да разработим (и продължаваме да подобряваме) цялостни кариерни програми, започващи от нула и завършващи с необходимите компетенции за започване на работа като начинаещ кадър в сферата на програмирането, дигиталния маркетинг и дизайна.

Какво е основното, което се случи с образованието в страната ни, след създаването?

В тези години през обученията на „СофтУни“ преминаха над 150 000 човека от цялата страна. Освен обученията ни в София успяхме да реализираме и обучения в над 40 града в България, позволявайки на повече хора да се докоснат до материята. За широката достъпност спомагат много и онлайн обученията, където всяко занятие се предава на живо (или може да се гледа на запис в удобно време) и цялостния обучителен процес може да бъде воден от разстояние.

Успяхме да развием програми за деца между 6 и 12-годишна възраст, където обучаваме на критично и логично мислене, работа в екип и умения за разрешаване на проблеми, като полагаме ключови основи от технологичната сфера у децата.

Преди 2 години лицензирахме и първата в България професионална гимназия за дигитални науки, където ученици от 8-12 клас могат не просто да получат средно образование, но и фундаменти за бъдещата си професия.

Фондацията на „СофтУни“ активно помага за разпространението на качествени материали за IT обучение в цялата страна - участвахме в промяната на учебните планове в училищата, раздадохме над 2000 учебници на учители от цялата страна, правим редовни безплатни обучения по основи на програмирането.

Мисля, че всичко това спомогна в България все повече хора да осъзнаят, че образованието е непрекъснат процес и че най-важни са реалните умения, които човек придобива, и това как те ще му помогнат за по-добра реализация и и по-висок стандарт на живот.

Кой е най-силният мотиватор за вас, който ви помага да продължавате да следвате целите си и да постигате подобни невероятни успехи?

Ние също се учим заедно с нашите ученици. Поставяме цели, упорито работим, за да ги постигнем, а след това поставяме нови, по-високи такива.

Няма по-силна мотивация от самия резултат. Да видиш как хората полагат усилия и следват безотказно мечтите си, а накрая наистина успяват да ги реализират, като започнат работа на високи заплати в български и световни компании, и развиват кариера, която практикуват с желание и страст.

Повече способни хора, работещи и подсилващи Българската икономика тук, спомагат за подобряването на живота на всички ни.

В сферата на образованието има толкова много неща, които са остарели и е необходимо да се променят значително – затова ние не спираме да работим именно в посока на това да сме част от основния движещ механизъм, който постига тази цел.

Кои са някои от най-ключовите постижения за "СофтУни" от създаването досега?

Преди 6 години започнахме с една зала, с капацитет от 200 човека, дарена от софтуерна фирма.

След това бавно увеличихме броя на залите до 10, а тази година лятото очакваме да се преместим в собствена сграда с двойно по-голям капацитет.

Доверието и подкрепата на почти всички софтуерни компании в България, на водещите асоциации като БАИТ, БАСКОМ, БЕСКО, на институциите МОН, Общините, Президенството, са огромна гордост и сериозен знак, че се справяме и вървим в правилна посока.

Всичко това се дължи на редица малки и големи подобрения, на безспирна усилена работа, които са част от ежедневието на екипа, който стои зад „СофтУни“.

Всички цялостни кариерни програми многократно бяха и биват подобрявани - Software University, SoftUni Digital, SoftUni Creative.

Следим последните тенденции в технологиите по света и се стремим да сме сред първите, които предлагат такива обучения в света (например в сфери като Блокчейн, изкуствен интелект, кибер-сигурност и др.). Приспособяваме учебните материали на „СофтУни“ към обучителния процес на младежи в гимназията, така че да се увеличи ефективността, спрямо различните възрастови групи.

Като вече установен лидер в България чувстваме отговорност за развитието на цялата екосистема, като подкрепяме организирането на събития, разпространението на учебници и учебни материали, подновяването на държавни наредби в сферата на образованието и учебни планове.

Кое е най-важното, което предстои през 2020 г.?

Сериозна крачка за нас ще бъде преместването на базата ни в новата сграда в Младост това лято, което ще увеличи значително капацитета ни и ще спомогне за възможността да си поставяме нови, още по-високи цели.

Програмите по дигитален маркетинг и компютърна графика и дизайн се подобряват значително, с нова структура от модули и теми – формат, който се различава значително от предишните досега, основно с това, че вече хората излизат от „СофтУни“ с професия в мечтаната и избрана от тях сфера, напълно подготвени да стартират работа.

Планираме и промяна и подобряване в програмите ни за обучение за деца в Kids.softuni.bg, най-вероятно към есента тази година.

Интернационалният проект на „СофтУни“ - www.softuni.org, който в момента се реализира в Румъния, също има планирани редица подобрения, които да спомогнат до експанзията на повече пазари в следващите години.

Всичко това е немислимо без все по-значително нарастващия ни и отдаден изцяло на каузата екип, топ лектори от индустрията, които с желание и страст предават знанията си на курсистите, всички наши партньори и всеотдайни студенти. „СофтУни“ ще продължи неуморно да следва целите си и да допринася за постигането на истинска образователна революция в България, с която да промени условията на живот и работа в страната ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още