IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия ще похарчи 25 млрд. долара, за да подкрепи икономиката

Страната е най-засегнатата държава в света от коронавируса след Китай, с около 631 смъртни случая и 10 149 потвърдени зарази

13:08 | 11.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на страната Джузепе Конте. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Премиерът на страната Джузепе Конте. Снимка: Bloomberg

Италия планира да похарчи 25 млрд. евро (28,3 млрд. долара) за мерки за подпомагане на борбата с икономическите ефекти от епидемията от коронавирус, заяви финансовият министър Роберто Гуалтиери в Рим. В страната към сряда заразените са над 10 000, което я прави второто по големина огнище на болестта след Китай, предава Bloomberg.

Премиерът Джузепе Конте и неговите министри се срещнаха, за да подготвят първи набор от мерки на обща стойност 10 млрд. евро (11,3 милиарда долара), заяви по-рано днес заместник-министърът на икономическото развитие Стефано Буфани пред Radio 24. Кабинетът работи върху допълнителни стъпки, които ще доведат общата сума до 25 млрд. евро, заявиха служители, пожелали анонимност.

Очаква се правителството да потърси одобрение от парламента в сряда следобед, за да се отклони от предишната цел за дефицит спрямо БВП и да го повиши до малко над 3%, заявиха правителствени служители.

Обсъжданите мерки включват помощ за служители, изправени пред временни съкращения, увеличаване на гаранционния фонд за заеми на малки и средни компании, обезщетения за фирми, чийто оборот е спаднал с над 25% и някаква форма на мораториум за изплащане на ипотечни кредити от бизнеса и лични кредити, поясняват двама служители, които са отказали да бъдат идентифицирани.

През миналата седмица кабинетът заяви, че ще са му нужни само 7,5 милиарда евро, но оттогава извънредната ситуация ескалира драстично и цялата нация е в режим на блокаж, замразявайки голяма част от икономическата активност на държава, която вече флиртуваше с рецесията.

Допълнителните разходи означават, че бюджетният дефицит на Италия за 2020 г. изглежда ще се покачи над 3% от БВП, таванът, определен според правилата на Европейския съюз. Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери, който през миналата седмица прогнозира дефицит от 2,5%, отказа да зададе в сряда нова цел.

Той каза, че Рим може да се нуждае от помощ от фондовете на Европейския съюз, за да свали част от тежестта от Италия.

Италианският индекс FTSE MIB се повиши с до 2,2% в Милано, а спредът между 10-годишните италиански държавни облигации и техния германски еквивалент се сви с 4 базисни пункта до 207.

Междувременно Италия ожесточава още битката срещу разпространението на Covid-19, повече, отколкото всяка друга държава в Европа. Вече се говори за „решение по метода на Ухан", кръстено на града в Китай, където вирусът избухна за пръв път и който беше херметически запечатан. Причината за италианската строгост е рязкото увеличение на заразените хора. Гражданска защита обяви актуалните данни във вторник вечерта: Броят на смъртните случаи нарасна с 168 в рамките на 24 часа - от 463 на 631.

Общият брой на регистрираните заразени скочи с почти 1000 и вече е над 10 000 - 10 144 души. Предишния ден властите преброиха 9 172 инфекции. Междувременно 1 004 души са се възстановили. Според експерти вероятно има голям брой недекларирани зарази.

„Тези цифри ни казват, че имаме голямо увеличение на броя на хората в интензивното отделение и за съжаление също сред загиналите“, каза Конте. „Ето защо сега трябва да променим навиците си. Всеки трябва да се лиши от нещо за доброто на Италия". И това трябва да се случи веднага, настоява той.

Декретът от понеделник драстично ограничава свободата на движение на 60-те милиона жители в третата по големина икономика в еврозоната. Първоначално разпоредбите ще се прилагат до 3 април. Всеки може да напусне своя град само ако има спешна причина, като например работа, здравна или спешна ситуация. Формуляр за изключенията може да бъде изтеглен от интернет. Във вторник правителството публикува изявление от пет страници за това как точно трябва да се приложат мерките.

Днес Конте каза пред репортери, че и ограниченията за придвижване могат да бъдат затегнати допълнително, след като северният регион на Ломбардия, съсредоточен върху финансовата столица на Италия Милано, поиска всички магазини да затворят, а общественият транспорт да спре да се движи.

„Готови сме да изслушаме исканията от Ломбардия и други региони“, каза Конте на пресконференция, като добави, че ще е необходима предпазливост преди да се вземат решения за въвеждане на нови мерки.

„Основната цел е да защитим здравето на гражданите, но трябва да вземем предвид, че има и други интереси. Трябва да сме наясно, че има нарушени граждански свободи. Винаги трябва да действаме внимателно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Аз по-скоро намеквах на факта, че както са свикнали всичко в долари да виждат, почват да объркват "мерките и теглилките" дето се вика. :]Заглавие: "Италия ще похарчи 25 млрд. долара, за да подкрепи икономиката"Първо изречение:"Италия планира да похарчи 25 млрд. евро (28,3 млрд. долара) за мерки за подпомагане..."Но както и да е, важното е да сме живи и здрави! :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 4 години
и аз така мисля, за кво ни занимават се с тия долари ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 4 години
Стига сте мерили в долари ей :]Смятайте ги в лева или в евро в краен случай :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още