IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: До 70% от населението може да се заразят с коронавируса

Вземам мерки, не се ръкувам, вместо това удължавам контакта очи в очи и се усмихвам, казва канцлерът

13:39 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	Германският канцлер Ангела Меркел (<em><span lang="bg-BG">вдясно</span></em>), германският министър на здравеопазването Йенс Шпан<em> (в средата)</em> и ръководителят на Института Robert Koch Лотар Вилер по време на пресконференцията.<em> EPA / HAYOUNG JEON</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел (вдясно), германският министър на здравеопазването Йенс Шпан (в средата) и ръководителят на Института Robert Koch Лотар Вилер по време на пресконференцията. EPA / HAYOUNG JEON

До 70% от населението може да се се заразят с коронавируса, който се разпространява в момента по света, заяви днес канцлерът на Германия Ангела Меркел в първия си публичен коментар по темата. Към момента няма лечение и затова вниманието ни трябва да е съсредоточено върху забавяне темпото на разпространение на заразата, допълни тя.

„В момента става дума за печелене на време. Когато навън има вирус и няма ваксина и терапия, тогава 60-70% от населението ще се зарази. Процесът трябва да се фокусира върху това да не претоварим системите за здравеопазване като за целта се опитаме да забавим вируса“, каза Меркел. Малко след изявлението ѝ властите съобщиха за трети смъртен случай в Германия, където засега има около 1300 заразени.

Видеоконференцията на Европейската комисия показа, че всички държави от ЕС трябва да действат единно. Целта е да се избегне претоварването на европейската здравна система, каза германският канцлер. Износът на медицински материали също е ограничен, припомни тя.

Самата Меркел също вземала лични мерки за защита, като пазела дистанция и не се ръкувала с хората, а вместо това удължавала контакта очи в очи и се усмихвала.

Меркел похвали и бързите икономически мерки на федералното правителство, като краткосрочни работни споразумения. Тя също така обяви ликвидна подкрепа за по-късно тази седмица, предимно чрез KfW. Според нея правителствата в Европа очевидно ще трябва да заделят значителни разходи за справяне с кризата и вероятно ще трябва да се преразгледат ограниченията на Пакта за стабилност. Но засега този механизъм осигурява достатъчно гъвкавост за извънредни ситуации, допълни тя.

Пактът поставя граница от 3% от БВП на допустимия бюджетен дефицит, а страни като Италия и Гърция призоваха средствата за за мерките срещу COVID-19 да бъдат изключени от статистиката за разходите. По-рано днес стана ясно, че Рим планира да похарчи 25 млрд. евро (28,3 млрд. долара) за мерки за подпомагане на борбата с икономическите ефекти от епидемията от коронавируса.

Допълнителните разходи означават, че бюджетният дефицит на Италия за 2020 г. изглежда ще се покачи над 3% от БВП, таванът, определен според правилата на Европейския съюз. Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери, който през миналата седмица прогнозира дефицит от 2,5%, отказа да зададе в сряда нова цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още