IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските инвеститори в имоти подценяват климатичните рискове

Това може да създаде "блокирани активи", които да не могат да бъдат продадени или отдадени под наем в краткосрочен план

23:05 | 11.03.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка:Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка:Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите в недвижими имоти в Европа все още не вземат предвид климатичните рискове при придобиването на активи, включително на пазара на офис площи, който привлича инвестиции за около 130 млрд. долара на година, показва изследване на компанията за управление на инвестиции в недвижими имоти AEW. Под климатичен риск авторите на проучването имат предвид непосредствени физически бедствия и преходен риск, свързан с миграцията заради климатичните промени, пише онлайн изданието World Property Journal.

През последно време медиите насочват вниманието си към физическите рискове от нанасяне на щети или разрушаване на сгради в резултат на бури, преливане на реки, повишаване на морското равнище, затопляне и суша. Нарастващите разходи за застраховка и приспособяване към климатичните промени може да създадат „блокирани активи“, т.е., активи, които не могат да бъдат отдадени под наем или продадени в краткосрочен план.

Изследвайки физическите рискове от климатичните промени, AEW анализирала оценки на климатичния риск, предоставени от презастрахователната компания Munich Re. Оценките се основават на модели на природни бедствия, които са комбинация от наука и застрахователни искове. Данните позволяват да се определи количествена оценка на въздействието от бури, преливания на реки, повишаване на морското равнище, жега и суша върху разнообразен портфейл от близо 20 хил. сгради в Европа.

Резултатите показали, че сгради в Холандия могат да пострадат от нарастване на морското равнище, но последиците са смекчени от съществуващата в страната система за защита от наводнения. Райони в близост до реки във Франция и Великобритания са сред изложените на повишен риск от преливането им до 2050 г.

Използвайки данни от Carbon Risk Real Estate Monitor, AEW установила, че сгради в различни сектори в Европа са напът да не отговорят на бъдещите изисквания за ограничаване на парниковите газове и намаляване на използването на енергия. Те ще бъдат необходими за постигането на целта за ограничаване на глобалното затопляне до доста под 2 градуса по Целзий до 2100 г., както е предвидено в Парижкото споразумение. Ако не бъдат предприети действия в бъдеще, тези сгради може да останат блокирани активи много преди 2100 г., които инвеститорите няма да могат да отдадат под наем или продадат заради намаленото търсене или затягането на регулациите.

Към момента производството на парникови газове варира значително между страните в Европа и видовете имоти. То е доста под средното равнище във Франция, където 70% от енергийната мрежа е захранвана с ядрена енергия, и в скандинавските страни, където преобладават възобновяемите енергийни източници. В Полша, Чехия и балтийските страни обаче равнището на вредните емисии е над средното заради по-малкото възобновяеми енергийни източници.

Освен това хотелите и офисите произвеждат значително повече въглеродни емисии от жилищните и логистичните имоти в Европа. Бизнес имотите ще се възползват от политиките на правителствата за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в произвежданата енергия, считат авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
С теб са трима!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
факт, до тук сте двама преброени ... чакаме още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Oбичам България
преди 4 години
Съгласен съм с теб. Но има една съществена разлика между глобално затопляне и глобално замърсяване. Дали човешката дейност затопля температурата на планената или сме свидетели на циклични процеси, върху, които нямаме контрол - може да се спори. Но не може да се спори, че има изсичане на гори и замърсяване, което за мен е безвъзвратно.Ако контекста е само България - едва ли има някой, който може да каже, че природата ни чиста, въздухът ни е чист или водата е навсякъде чиста? Мен лично ме притеснява, че хората не правят разлика между глобално затопляне и замърсяване и оправдават второто със съмнителните факти около първото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
аз пък мисля, че такива статии са полезни, защото откриват безумието и безумците. иначе остават скрити и ги мислим за мъдри. а с такива статии придобиват смелост и почват да тръбят глупостите си и така ги разбираме кои са. и после...Мерил Линч..о не, това беше банка. нещо подобно беше с името.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Статия пълна с безмислици. Нито един град няма да бъде залят. Идиoтът ал гор тръбеше, че до 2010 година едва ли не половината градове на света и цели държави щели да бъдат погълнати от океана, но дори най-малката океанска островна държавица не изчезна. С тоя темп на покачване на океанът - 3 милиметра на година - бая има да си чакаме да се удавим.А парижко споразумение няма да съществува не 2100 година, а дори и след 10 години. Просто климатът ще се обърне, както винаги, дори според много водещи климатолози, процесът вече е започнал, а затоплянето от последните година, до две е просто по инерция... защото планетарният климат е огромна система с огромна инерция. Като се върнат познатите от детството ни зими с по метър и половина сняг, хората малко трудно ще вярват, че планетата ще загине в топлинен апокалипсис. Тогава климатическите терористи просто ще бъдат линчувани, ако не се скрият овреме някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още