IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици срещу паниката

Появата на американския президент Доналд Тръмп пред камерите в сряда вечер по-скоро добави още повече хаос, отколкото успокоение

11:38 | 12.03.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В дни на паника и пандемия думите на лидерите на която и да е нация имат основно значение. Това не са просто лишени от смисъл изказвания, това са послания.

Ако погледнем към Германия, ролята на Ангела Меркел е малко по-сложна. Ако се изкаже властно, критиците ѝ я обвиняват, че трябва да даде път на младите. Ако не бъде видяна на публично място дори само един ден, същите хора се оплакват: канцлерът изчезна – в кризисна ситуация. С две думи: няма угодия!

Да, сега ѝ отне малко време, за да обясни на сънародниците си подробно какво ще направи за кризата с коронавируса. Меркел изпращаше пред камерите своя здравен министър. Но сега канцлерът се появи заедно с Йенс Шпан. И двамата нямаха никакви новини за споделяне, единственото важно нещо беше сигналът: ние ще се погрижим за това. Пука ни!

Разбира се, всички чакаха това едно изречение, присъда срещу кризата, която ще отшуми. Тази присъда звучи познато. По време на „черния“ октомври от 2008 г. Ангела Меркел, изпратена от министъра на финансите Пеер Щайнбрюк, изпрати ясно послание за настъпващата финансова криза: „Ние казваме на спестителите, че депозитите им са сигурни. За това отговаря и федералното правителство”. Две минути бяха достатъчни за справяне със страха.

По време на кризата с бежанците през 2015 г. Меркел също отправи послание, за което после призна, че съжалява: „Ние можем да го направим“. 

Сега канцлерът показа, че се е поучила от гнева, който причини тогавашната ѝ реплика – сега тя е по-предпазлива. Особено предвид, че сега трябва да се справяме със заболяване, чието развитие е непредсказуемо, въпреки всички предпазни мерки.

Вчера в продължение на 75 минути Меркел говори пред нацията и с медиите, заедно с министъра си на здравеопазването Йенс Шпан. Този път тя обеща солидарност с възрастните хора в кризата. „Ще направим всичко, което е необходимо“, е новата ѝ защита, като онази за  депозитите.

Но да погледнем към България. „Научните среди не могат да ни кажат колко време ще продължи коронавирусът и с какво се лекува. Целият свят се учи в момента как да се справя. Не трябва да се паникьосваме. Коронавирусът е като много други вируси", каза вчера българският премиер Бойко Борисов и подчерта, че според най-лошия сценарий смъртните случаи в световен мащаб ще достигнат 3 милиона, докато при епидемията от така наречения испански грип са починали 40 милиона души.

По време на вчерашното заседание на Съвета по сигурност в опита си да успокои населението ден, след като стана ясно, че вирусът е открит и в столицата София, Борисов говори напоително за мерките, предприети от властите за ограничаване на разпространението. „Трябва да се мобилизираме, да сме крепки българи, какво ли не сме преодолели, ще преодолеем и това", заяви премиерът в типичния си стил. За пореден път призова да не се създава паника, която „да счупи“ икономиката. „Тогава рецесията ще е голяма, ще започнем да говорим за безработица, ниски доходи и няма да има оптимизъм“, обобщи той и успокои, че както в България, така и в Европа запаси от храна и вода има достатъчно.

На фона на изказванията и Меркел, и на Борисов появата на американския президент Доналд Тръмп пред камерите в сряда вечер по-скоро добави още повече хаос, отколкото успокоение. Той изненадващо обяви, че забранява за 30 дни влизането в САЩ на чужденци от Европа, за да защити страната от епидемията от коронавирус. По думите му се прави изключение за Великобритания, а „Европейският съюз се провали в предприемането на същите предпазни мерки" като САЩ. Освен това се замразява допускането на „огромен размер от търговски стоки и товари" от Европа в САЩ, допълни той.

В опит да успокои бизнеса минути по-късно разясни в Twitter, че „търговията по никакъв начин няма да бъде засегната" и „ограниченията спират хора, а не стоки". Думите му създадоха объркване какво точно има предвид президентът под „Европа" и се наложи по-късно вътрешното министерство да публикува съобщение за съдържанието на т.нар. президентска прокламация. От нея става ясно, че мярката засяга всички, които не са американски граждани и техните най-близки, тези с право на постоянно пребиваване и определена специално описана категория, които 14 дни преди да се появят на границата на САЩ, са били в страните от Шенгенската зона.

BBC коментира, че впечатление прави фактът, че за решението на Тръмп не са били информирани европейските посланици, американските авиокомпании и тези с полети до САЩ и дори служители на администрацията на Белия дом. А в речта, целяща да успокои американците, цареше същият хаос, както при решението му да спре достъпа до страната на граждани от редица мюсюлмански държави, което веднага беше атакувано в съда. Тръмп не обели и дума на съболезнование към близките на починалите американци, не показа и съчувствие към европейските съюзници, борещи се с епидемията.

Ройтерс пък критикува, че насред критиките за бавна реакция на администрацията Тръмп не е казал нищо за ускоряване производството на тестове или маски и специални облекла.

Нескопосаното изявление на владетеля на Белия дом причини и нов спад на петролните цени.

А освен политиците, пазарите отправят очи и към централните банкери. Преди Кристин Лагард да обяви новата си парична политика днес, тя проведе най-важните разговори с партньори по темата за вируса. Във вторник вечерта в конферентен разговор тя призова лидерите на ЕС да предприемат действия и да създадат фондове, за да с е противопоставят на икономическите ефекти на COVID-19. В противен случай, каза президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), Европа рискува сценарий, „който напомня на много от нас за голямата финансова криза от 2008 г.“. Някои страни ще трябва да направят повече, за да се противопоставят на предстоящия крах. ЕЦБ очевидно мисли за закупуване на облигации и, по примера на Английската централна банка, за по-нататъшно намаляване на лихвите. Е, дано това помогне!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Адекватна реакция е това, което пише малко по- нагоре, ако въобще си чел преди да драскаш. Чети!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Не ми приписвай ругателства, които не съм казвал! Би ли ми обяснил какво точно считаш за "адекватна реакция"? Защото според мен такава не съществува, пазарът е неконролируема стихия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
Ти лично можеш и то колкото може по- бързо!!! И никой не ти говори за паники и какво ТИ си преживял, а за адекватни реакции/ поведение и негативни ефекти върху финанси/ икономика. А реакцията ти в стил бал съм го не е нещо изненада за мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Ами да ходим да се застреляме тогава. След 89-та съм преживял вече не помня колко кризи, плюс два фалита. Всички кризи отминават, а човек пак си стъпва на краката. Това е част от живота, никой не ти дава гаранция, че ще е само щастие и радост. И сега каквото ще се случи, ще се случи, няма нужда от излишна паника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Ами ти неграмотен ли си, не можеш ли да четеш какво се случва??? Граници се затварят, прекъсват се търговски вериги, няма движение, икономическа активност и т.н. Или си спорим колкото лаф да става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
dikens15
преди 4 години
По принцип си прав, но не е задължително да стане точно така. Зависи и от скоростта на обръщение на паричният поток. Формулата е следната:S*Q=P*R, къдетоS-парична маса в обръщениеQ- скорост на обръщение на паритеP- количество на стоките и услугитеR- скорост на обръщението на стоките и услугите. Тъй като хората са уплашени и притеснени за бъдещето, ако паричната маса достигне до тях( а не до банките само, които директно я пращат на капиталовият, фондовият и пазара на облигации и образуват балони там) те да не я харчат, което не би довело до осезаема инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Те и медиите не помагат, днес четох за една, която имала контакти с починалата у нас и получила паник атака и избягала от болницата, че я върнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Личи си липсата на професионализъм и съобразяване с правилата и инструкциите за обмен на информация още щом човек зърне рижавия прилежно сресан перчем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Политиците изобщо не осъзнават каква огромна грешка за бъдат т.н "стимули за икономиката", които ще приложат без съмнение. Когато икономиката е замръзнала неконтролирания хаотичен фалит на бизнеси и частни лица не може да бъде спрян по никакъв начин и без съмнения ще бъде направен опит за хеликоптерни пари, а не просто QE. Тези пари ще бъдат под формата на данъчни облекчения или директно пари от ЦБ по сметките на длъжниците. Това ще бъде "целувката на смъртта" за фиатните парици, защото вместо да имаме растеж на акциите и имотите ще видим огромна инфлация във супермаркета и аптеката - съвсем спокойно всички храни че скочат 50-100 пъти за няколко месеца(вижте какво става с хирургическите маски от 10 стотинки за 2-3 лева), пенсионните фондове ще се гътнат, държавите ще бъдат принудени да финансират почти всичките си харчове от печатницата и когато хората се осъзнаят, че живеят в нова Ваймарска Германия ще видим най-накрая пълното унищожение на глобализацията и край на прехода към социализъм, който наблюдаваме от 100 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 4 години
Опс, поправено! Благодарим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още