IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли газова война в Европа?

Успява ли Европа да постигнат целта си – да поддържа всички налични газови пътища и да получава все по-ниски цени, освобождавайки се от влиянието на Русия?

13:30 | 21.03.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

На 21 януари се проведе 50-ият Световен икономически форум в Давос. Един от акцентите в него беше речта на президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред многото теми, които то засегна, най-значимите бяха тези, свързани с енергията: „Призоваваме нашите приятели в Европа да използват огромното снабдяване на Америка и да постигнат истинска енергийна сигурност“, пише в свой анализ Александър Ковалевски за New Eastern Europe.

Тръмп също подчерта, че САЩ вече не трябва да купуват енергия от „враждебни нации“, заявявайки, че „... с изобилния американски природен газ, който е на разположение, нашите европейски съюзници вече не трябва да бъдат уязвими за недружелюбни доставчици на енергия”. 

Оптимизмът на Тръмп се подкрепя от данните на американската Администрацията за енергийната информация към Министерството на енергетиката на САЩ (EIA), която отбелязва, че през 2020 г. страната планира да увеличи обема на износа си на втечнен природен газ (LNG) до 6,5 млрд. куб. фута на ден (1,98 млрд. куб. м) и през 2021 г. до 7,7 млрд. куб фута (2,346 млрд. куб. м). Това представлява ръст от 55% на доставките на LNG в сравнение с 2019 г.

Три седмици по-рано, от другата страна на Атлантическия океан, се проведоха две други събития с подобно значение за световната енергийна индустрия с косвеното участие на САЩ. Първо, на 21 декември бе пуснато в експлоатация най-голямото от газовите находища “Левиатан, разположени в Средиземно море край бреговете на Израел. Второ, на 2 януари министрите на енергетиката на Кипър, Гърция и Израел подписаха споразумение за изграждането на газопровода в Източното Средиземноморие (EastMed). Планорано е той да доставя газ от Средиземно море до Европа.

И двата проекта се изпълняват с активното участие на американската енергийна компания Noble Energy Inc. Групата се занимава с проучване на газ на израелския шелф от 1999 г. В сътрудничество с израелските компании Delek Group и Ratio тя започна работа по полетата „Мари-Б“, „Тамар“ и „Левиатан“, за които американската страна ангажира 3,6 млрд. долара. В началото на ноември 2019 г. Noble Energy и свързаните с нея дружества обявиха придобиването на 39-процентен дял в източносредиземноморската газова компания S.A.E. (EMG). Тази група е собственик на газопровода EMG, 90-километров газопровод, свързващ израелските полета с египетската газова мрежа.

На 15 януари израелското и египетското министерство на енергетиката направиха рядко съвместно изявление, в което обявиха началото на доставките на израелски газ в размер на 85 млрд. куб. м от тази година. Те нарекоха тази стъпка „важно развитие, което ще служи на икономическите интереси и на двете страни“. Това сътрудничество ще даде възможност на Израел да изнася част от природния си газ за региона чрез египетските инсталации за втечняване на газ, както и да затвърди статута на Кайро като „регионален газов хъб“. По-специално, газопроводът EMG, който не се използва през последните години, е построен през 2003 г. и трябва да доставя газ от Египет. Износът бе насочен към Йордания, Сирия и Ливан, както и за Израел чрез разклонение.

Въпреки това, редовните терористични атаки срещу инфраструктурата на Синайския газопровод и по-късните прекъсвания в снабдяването с газ в Египет принудиха Кайро да спре операциите през 2010-та. В същото време природозащитниците многократно протестираха срещу изграждането на газовата инфраструктура на израелския бряг. Обществените протести в крайна сметка доведоха до отмяна на плановете за терминал, предназначен за разпространение на втечнен газ в Азия.

Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
О, колко "високоинтелигентно" изказване...Когато опорките свършат и почват глупостите.Нищо, месец след месец истината ще се вижда все по-ясно.После ще ви спуснат новите опорки, и готово. Пак Запада ще ви е виновен, не бой се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
markov
преди 4 години
Брато едни и същи мантри отще от 2014. Активираха ви около олимпиадата в Сочи и от тогава почти едни и същи неща. Как пък не ви смениха опорките за толкова години....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
fon
преди 4 години
Да не намекваш, че руския газ е много евтин? Освен, че се добива при невероятен студ и ледове, те нямат как да го домъкнат тук с кораби ами теглят някакви газопроводи през нечовешки терени. Отделно имаме огромна корупция при една слабо технологична и неефективна нация, зависеща изцяло от газ и нефт. Това, че плащахме милиарди за да ни заливат с долнопробна пропаганда и русофилщина е отделно. Те пак ще продават газ, но при съвсем нормална норма на печалба. В момента още дори и след 40% намаление руския газ у нас е много скъп но и това ще свърши скоро. Ние плащаме към 12 EUR/MWh, а на европейските борси е към 9EUR/MWhhttps://***.powernext.com/spot-market-data
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесни новини за Европа и за потребителите.Особено в съчетание с бонуса, че колкото повече конкуренция има, толкова по-малко ще има за наливане във фейк нюз и пропаганда от алкохолиците.Икономическата тояга брули всичко, най-вече самоповярвали си кагебистчета и техните лакеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Oбичам България
преди 4 години
Това са още прогнози, но ще излезе, че момчетата, които писаха тук за краят на руските газопроводи ще излязат прави? И все пак има много неизвестни - руснаците все още могат да използват други инструменти да спрат конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
markov
преди 4 години
цената е без значение нале .....това с 30-40 % нагоре нъл сме харабии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
markov
преди 4 години
*** те щото американците хич не се бъркат в работите на другите....нале ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
fon
преди 4 години
6.5 милиарда фута на ден е 0.184 млрд м3 или 67 милиарда м3 на година (пишем в Google - 6.500 ft3 to m3), измерено при световен стандарт 0 градуса, а не като шарлатанията при руснаците при 15 градуса - разликата е цели 8%. Но и това е съвсем достатъчно САЩ да отрежат главата на Газпром в ЕС.Освен това числото 67 bcma е минато още декември с 220.498 ft3 на месец или 75 милиарда м3 на година (смятаме пак като по-горе)https://***.eia.gov/dnav/ng/hist/n9133us2m.htmЯвно с тези темпове САЩ може да изпревари всички прогнози, Катар и Австралия още в края на 2020-та. Но и да няма рекорд, както се отбелязва в статията Путин пак ще гледа като удавен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Antikvar
преди 4 години
няма нищо лошо в това руснаците да печелят от природните си богатства, така както го правят арабите. Лошото при руснаците е, че имат навика да си харчат парите, за да се бъркат в работите на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ivan4o555
преди 4 години
Не е важно дали ЕС непременно ще спечели!По важно е тези с ракетите и военно комическите сили да свършат парите за нови играчки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още