IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остави лихвите непроменени

Банката планира да разшири своите покупки на облигации със 120 милиарда евро до края на годината и дава нисколихвени кредити на търговските банки

14:51 | 12.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви широк пакет от покупки на облигации и евтини заеми в четвъртък, насочени към смекчаване на икономическия шок от коронавируса, но изненадващо не промени лихвите си. 

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията стабилно се сближи до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния ѝ хоризонт.

Вместо това ЕЦБ заяви, че ще отпуска евтини заеми за банките при лихвени проценти, по-ниски от 0,75%, и временно ще засили покупките на облигации в рамките на своята програма за купуване на облигации в размер на 2,6 трилиона евро (2,9 трилиона долара). Програмата, която в момента работи с обем от 20 млрд. евро на месец, ще бъде увеличена с общо 120 милиарда евро до края на годината, каза ЕЦБ.

ЕЦБ отбеляза, че ще прилага и по-благоприятни условия при операциите за дългосрочно рефинансиране на търговските банки (известни като TLTRO операции) за осигуряване на незабавна ликвидност, като тези условия ще важат през периода от юни 2020 г. до юни 2021 г. при лихвен процент, който ще бъде с 25 базисни пункта под лихвата по рефинансиране.

Икономиката в еврозоната вероятно ще се свие с 1,2% през 2020 г., тъй като служителите си остават вкъщи, а домакинствата намаляват пътувания, развлечения и големи покупки, пояснява Capital Economics.

При основен лихвен процент под нулата ЕЦБ разполага с малко останали боеприпаси, с които да се бори със забавянето. Централните банкери дадоха няколко знака, че планират да последват големи централни банки като Федералния резерв и АЦБ, като представят планове за голям паричен стимул.

"Въпреки че Управителният съвет не вижда съществени признаци на напрежение на паричните пазари или недостиг на ликвидност в банковата система, тези мерки ще осигурят ефективна подкрепа в случай на нужда", заяви централната банка след края на днешното заседание.

Инвеститорите следяха с голям интерес изводите от зaceдaниeтo нa Европейската центрaлнa банка в четвъртък. Италианският пpeмиep Джyзeпe Конте пpизoвa ден по-рано банката дa подкрепи икономиката. Пространството пред ЕЦБ е по-ограничено спрямо това пред Фед заради рекордно ниските лихви, но икономистите очакваха осигуряване на повече ликвидност.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че Европа рискува да получи голям икономически удар, водещ до финансова криза, освен ако лидерите не предприемат спешни действия срещу коронавируса, и даде знак, че нейната институция ще предприеме стъпки още в четвъртък, предава Bloomberg.

Лагард заяви пред лидерите на Европейския съюз по време на конферентен разговор късно във вторник, че без координирани действия в Европа „ще се развие сценарий, който ще напомни на много от нас за Голямата финансова криза през 2008 г.“. С правилния отговор обаче шокът вероятно ще се окаже временен, добави тя.

Сега инвеститорите ще следят пресконференцията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард, която ще започне в 15:30 ч.  българско време за допълнителни подробности относно плановете на банката, включително дебатите между директорите на ЕЦБ и какво подготвя банката, ако икономическите перспективи се влошат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
крас
преди 4 години
ПОЛИТИКАТА НА ЕЦБ Е ПОЛИТИКА НА КОМПРОМИСИ, КОИТО ВОДЯТ КЪМ БЕЗПЪТИЦАТА. Това неминуемо ще има негативни последици за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още