IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за IT вероятно ще се свият заради коронавируса

В момента компаниите търсят начини да прехвърлят работата си от дистанция

15:09 | 12.03.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Очаква се компаниите да свият разходите си за информационни технологии предвид нарастващата несигурност около влиянието на пандемията от коронавируса върху глобалните пазари, пише Wall Street Journal.

Очакваните спадове вероятно ще изтрият всякакви краткосрочни ръстове от множеството покупки, тъй като предприятията си набавят софтуер, мобилни устройства и други инструменти, за да се справят с рязкото увеличение на работата от дистанция, твърдят анализатори.

“Всички ръстове ще бъдат изтрити от общото негативно влияние”, коментира Стивън Минтън, вицепрезидент на компанията за пазарни пручвания IDC, позовавайки се на проблемите с веригите на доставките, търговията и бизнес планирането в резултат от пандемията.

Днес IDC обяви, че годишният ръст на глобалните разходи за информационни технологии тази година може да спадне до 1% през 2020 г. от първоначалната прогноза за 4%. В най-лошия сценарий, общата сума се очаква да бъде около 2,3 трлн. долара, под по-ранната прогноза за 2,5 трлн. долара.

Компанията твърди, че прогнозите за тази година са с по-широки диапазони от обичайното, тъй като има много неизвестни около влиянието на вируса.

Повечето фирми бързат да създадат спешно условия за работа от вкъщи, а това вероятно ще пренасочи средствата от други области на IT, вместо да доведе до ръст на разходите, твърди Минтън.

По подобен начин компаниите, засегнати от проблеми с веригата на доставките, включващи техни продукти и услуги, вероятно ще инициират планове за действие в извънредни ситуации, ако не са го наравили, което често включва намаляване на планираните покупки на технологии, като нови компютри или други проекти, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Приготви се защото долнопробните програмистчета тип кръпкар аутсорсър като теб ще окапете много скоро - остават ви може би 12-18 месеца до уволнението и тогава наистина може наистина да станете овчари защото единствено за това ставате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Работя в ИТ фирма и мога да ти кажа, че качеството на БЕГЕ програмистите, които не са хванати от кол и въже е доста над това и на западните им колеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 4 години
ти му викаш куме Иване, той търчи за ... да те хване ! :) не по добре да сложат един дебббил като теб :)Айде бегай! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 18
studioaa
преди 4 години
Шефът на Microsoft Сатя Недела е индиец, шефът на Google Сундар Пичай е индиец - сигурно защото индийците са много некадърни е така - трябва да сложат някой софийски лейм вместо това нали? Българският IT сектор за нищо не става и цялата олелия около него е обикновена измама и политически PR за фандупкова, борисов и плевнелиев преди него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 4 години
Пътво, ИТ не са само програмисти, те са макс 15% от оркестъра!и от около 14 години съм баш и само в тоя сектор .. от - до, почти всико съм правил ! Кво се случва в Индия (въпреки че подлагам на въпрос твърдението ти) няма значение, там с малки изключения всичко е некачествено.Печалбите са различни според кво правиш, факта че ги слагаш под общ знаменател показва че хал-хабер си нямаш !Аз пък ти казвам че рецесията нема да ни пипне, както не ни пипна 2009 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Я Индия, която е най-големият аутсорсинг център с света, съкратиха 15-20% от програмистите от 2017 насам когато започна рецесията, а това показва IT е като останалите сектори и ще потъне заедно с тях и няма да остане незасегнат. Аз лично очаквам и нас чуждите инвеститори да се освободят от от 30% до 50% родните IT-та при една сериозна рецесия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Хей ти никога не си виждал как изглежда този сектор от гледна точна на мениджъри, финансисти, счетоводители дори и да си програмист. Печалбите наистина са жалки на родните фирми, нищо че плащат добри заплати в сравнение с останалите сектори. Има не малко родни фирми, които работят на загуба дори и имат 0 или отрицателна печалба и те ще изчезнат при една по-дълга рецесия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
khao
преди 4 години
що си мисля че си далеч от тоя сектор, съдейки по коментара :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 16
studioaa
преди 4 години
IT сектора е почти напълно кух и не произвежда почти никаква добавена стойност у нас - а в САЩ той е един надут свръхбалон от парите на ФЕД и му е време за голяма подстрижка. Не, че съм против новите технологии, но реално Apple трябва да струва 350-400 млрд. $, а не 1500 млрд, колкот струваше. Амазон не бива да струва повече от 120-150 млрд. $, а не 1200 млрд. Виждал отчетите на една голяма родна IT фирма от близо 350 души и печалбите и приходите са смешни в сравнение с разходите за заплати. Реално родният IT сектор не носи дори 100 млн. лева годишно на бюджета от корпоративен данък, целия сектор става въпрос. А какво са 100 млн. на фона бюджет от 47 млрд. лева годишно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Един Българин
преди 4 години
Разходите за ИТ ще намалеят по отношение на командировките на развойните екипи. А те (където изобщо ги има) са нищожна част от разходите за ИТ.Ще намалеят разходите на компаниите за ИТ служители, но това ще е незначително отново и няма да се отрази на крайния продукт т.к. неговата цена се определя от цената на самия ИТ кадър, а тя ще върви изцяло и само нагоре. Цената в България е все още много под цените в западния свят, а качеството е на светлинни години от "индианските" ни "колеги" , които учим, учим и все не са те виновни че не са успяли да разберат какво трябва да се направи, кога и как. Да не говорим, че и повечето колеги в ЕС са много назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още