IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо саудитският престолонаследник наводни пазарите с петрол?

Вътрешнополитическите игри на принц Салман се нуждаят от силния международен авторитет на престолонаследника, за да бъде затвърдена неговата власт

20:23 | 13.03.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Принц Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Bloomberg

Само за 24 часа престолонаследникът на Саудитска Арабия започна ценова война с Русия и преодоля вътрешен съперник, за да циментира властта си у дома. Изненадващите му действия на световната сцена и в рамките на собственото му кралство всъщност се проявиха още преди месеци, пише в редакционен материал The Wall Street Journal. 

Докато Саудитска Арабия се готвеше да продава акции от своето национално петролно съкровище Saudi Aramco, в края на миналата година престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се обедини с Русия, за да ограничи производството на петрол и да поддържа цените на суровината високи. Само че това партньорство се разпадаше. През седмиците след първичното публично предлагане (IPO) на Aramco през декември принц Салман - реалният владетел на кралството - се фокусира върху политическите си съперници в Рияд.

Двете действия завършиха публично - в петък в Рияд, когато маскирани служители по сигурността задържаха няколко високопоставени саудитски аристократи, и в събота по целия свят, когато престолонаследникът изостави съюза си с Москва и реши да наводни света с евтин петрол. Инвеститорите отговориха в понеделник, като намалиха цените на петрола и акциите.

Не е ясно дали ходовете на принц Салман са били свързани помежду си. Саудитското правителство не е споделило подробна информация за задържанията в Рияд.

Ясното е, че един от най-могъщите мъже в Близкия изток избра уикенд, когато светът беше зает с драмата относно разпространението на коронавируса и колебливите пазари, за да отстоява своето положение у дома и в чужбина - консолидирайки властта си в Саудитска Арабия, докато сигнализира, че ще използва влиянието на кралството на петролния пазар, за да постигнете своите политически цели.

Действайки по този начин, престолонаследникът разшири пазарната си мощ зад граница по начин, по който Саудитска Арабия не е правила повече от четири десетилетия, или откакто крал Фейсал (1904-1975) поставя началото на петролното ембарго срещу САЩ през 1973 г., споделя Адел Хамайзия, сътрудник за Близкия изток в Кралския институт за международни отношения в Лондон.

Хора, запознати с политическата обстановка в кралството, твърдят, че престолонаследникът е пренебрегнал мнението на сегашния министър на петрола, неговия брат, за да започне ценова война.

Говорителят на саудитското посолство във Вашингтон отказа коментар или да предостави възможност за интервю с принц Салман, петролния министър Абдулазиз бин Салман или с други саудитски служители.

В дома си престолонаследникът е сложил край на много социални ограничения, докато се опитва да диверсифицира икономиката, която е силно зависима от петрола. В същото време той отстрани потенциалните си съперници в правителството и се нахвърли върху критиците. Той затваря дисидентите, а хората, работещи за него, убиха журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., като принц Салман отрича да е поръчвал убийството.

На глобалната сцена една от основните му цели беше да проведе IPO на Aramco. Декемврийското първично предлагане се превърна в най-голямото в света, като събра 25,6 млрд. долара, а компанията постигна пазарна оценка от около 1,7 трн. долара. Но банкерите масово смятат, че това е разочароващо, защото IPO-то се извърши на малкия саудитски фондов пазар, а не на глобална борса, както първоначално принц Салман планираше.

Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 14
Boicho Popov
преди 4 години
Матапиш се, а? Кой започна всичко това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 23
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Тоя баламурник от профила ти ти ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 22
v_tin
преди 4 години
Това е първата статия в която чета че чаршафите са намалили цената на петрола. До момента всички говореха че е русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още