IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да живее в пациенти пет седмици след заразяване?

Ново проучване показва, че съществува риск от предаване на патогена от хора, завърнали се от карантина и носещи вируса в себе си

17:02 | 12.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пациентите, заразени с коронавирус, задържат патогена в дихателните си пътища за 37 дни, установява ново проучване, което предполага, че те могат да останат инфекциозни в продължение на много седмици, съобщава Bloomberg. 

След като болестта прерасна в пандемия, увеличавайки опасенията за трудността на нейното овладяване, лекарите в Китай откриха РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса в дихателни проби на възстановили се от вируса пациенти, 20 дни след като са били заразили, съобщава медицинското списание Lancet. 

Пандемията вече е достигнала 118 страни, а заразените от коронавирус вече достигат около 125 000 души, откакто за първи път болестта се появи в Ухан, Китай, в края на миналата година.

Резултатите от тези проучвания имат „важни последици както за вземането на решения за изолация на пациента, така и за насоките относно продължителността на антивирусното лечение“, пише Фей Дзъ от Китайската академия на медицинските науки.

корона корона

Понастоящем препоръчителният период на изолация след експозиция е 14 дни, за да се избегне разпространението на вируса. Но ако хората останат заразни дълго след като симптомите им са изчезнали, те могат неволно да предадат патогена, след като се завърнат от карантина.

За сравнение, само една трета от пациентите с ТОРС все още носят вируса в дихателните си пътища след цели четири седмици, твърдят китайските учени. Те са изследвали медицинските записи и лабораторни данни на 191 пациенти с Covid-19, лекувани в две болници в Ухан, включително 54 души, починали от инфекцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
чесън и ракия ... ако не помогне , спирате чесъна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още