IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Необходими са алтернативни решения за по-високи пенсии

Вторият пенсионен стълб има възможност да допълва пенсиите и той трябва да се развива, каза бившият министър

18:06 | 12.03.20 г. 1
Лидия Шулева: Необходими са алтернативни решения за по-високи пенсии

Намаляването на осигурителната вноска в последните години, демографската ситуация и емиграцията са основните причини за бюджетния дефицит в пенсионната система. Натискът върху бюджета ще става все по-голям. Затова са необходими алтернативни решения за преодоляване на недостига.

Това каза Лидия Шулева, бивш социален министър, основател на консултантска къща "Бизнес интелект", в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

“Дефицитът няма как да бъде запълнен, освен от данъчни приходи. Или ще се увеличат осигурителните вноски, или ще се компенсират от данъчни приходи. Това ще се отрази на бюджета на държавата”, коментира Шулева.

Според нея е необходимо да се търси баланс, а това може да се случи чрез други форми на пенсионно осигуряване, включително управление на личните финанси.

“Вторият пенсионен стълб има възможност да допълва пенсиите и той трябва да се развива. По-добре е, отколкото да разчитаме на модела младите да плащат на възрастните (както е в момента, бел. ред.).

По думите не Шулева именно алтернативни форми - допълнително и доброволно осигуряване и управление на личните финанси, са път към преодоляването на проблема.

Експертът отбеляза, че не очаква скоро да се премине към увеличаване на пенсионната вноска. Според нея натискът в момента за увеличаване на трудовите възнаграждения, съчетан с ръст на вноската, би повишил значително брутния размер на работната заплата, което ще срещне сериозно неодобрение от страна на бизнеса.

Според Шулева не е справедливо първите пенсионери, които ще получат втора пенсия, да получат по-ниска от тази от първия стълб заради отчисления към частните фондове. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
fon
преди 4 години
Тая пък еврейска крадла какво ни я вадят от нафталина. Или може би си плаща за да ни се покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още