IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът спря устрема на имотните пазари в Милано и Сеул

Дневните продажби на жилища в южнокорейската столица са намалели с 90% от началото на март

16:44 | 14.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News

Изминалата 2019 г. беше прекрасна за недвижимите имоти в икономическия двигател на Италия - Милано. Сделките за наем на офиси достигнаха исторически рекорд от 481 100 кв. м, а инвестициите в офиси отбелязаха най-високото си ниво в историята - 3,6 млрд. евро. По отношение на жилищния пазар Милано беше единственият голям италиански град с ръст на цените благодарение на новите проекти за луксозни жилища, пише онлайн изданието The RealDeal.

„Защо пазарът на недвижими имоти в Милано е толкова модерен в момента?“, попита Wall Street Journal преди три седмици, когато Италия все още имаше само един потвърден случай на COVID-19. Нещата бързо се промениха.
В понеделник италианското правителство обяви, че ще разшири карантината и ограниченията за пътуване в цялата страна, а не само в най-тежко засегнатите области на север, включително Милано и Ломбардия. Световната здравна организация официално обяви вируса за пандемия в сряда.

Данните показват, че бързото разпространение на епидемията в Италия вече е засегнало местния пазар на недвижими имоти. Продажбите през първите два месеца на 2020 г. са намалели със 7% на годишна основа в Ломбардия и с 12 на сто в Милано, показват данните на италианския институт за имотни анализи Scenari Immobiliari.

„През март е вероятно да се стигне до много силно намаление, което вече се вижда от огледите на апартаменти за продажба. Те са по-малко от половината от броя им преди една година“, казва пред местни медии основателят на Scenari Марио Брелиа.

Той допълва, че търсенето е останало високо и очаква „скок“ след края на извънредното положение. „Няма натиск върху цените, дори напротив, наблюдаваме леко повишаване на наемите в Милано“, отбелязва той.

Същевременно последиците за бизнес имотите не са толкова ясни. „Секторът на бизнес имотите не е като фондовия пазар. Той се движи по-бавно, а основите на наемната дейност не проявяват резки колебания от ден на ден“, отбеляза консултантската компания Cushman & Wakefield в свой доклад.

Италианското правителство въведе мораториум върху плащанията по ипотечни кредити и други дългови плащания по време на извънредното положение, за да помогне на потребителите и на бизнеса да се справят. Голямо дългово бреме може да изложи на голям риск имотните компании и други бизнеси в случай на продължителна криза.
Италия задмина неотдавна както Южна Корея, така и Иран и стана страната с най-много случаи на коронавирус извън Китай.

В Южна Корея, където епидемията също се задълбочи преди три седмици, след като десетки членове на крайна религиозна група бяха диагностицирани с вируса, брокерите на недвижими имоти наблюдават рязко свиване на дейността.

Жилищният пазар в страната е регистрирал средно едва 458 сделки на ден през първите девет дни на март спрямо 2272 сделки дневно през декември, съобщи в сряда местното бизнес издание ChosunBiz, позовавайки се на данни на правителството. Това се равнява на спад с 80% на обема от сделки.

Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 4 години
за другото може да си прав - ама черен лебед това не е, черен лебед по дефиниция е нещо друго и никой не може да го предвидиа това се е случвало вече, макар и не в глобални мащаби
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Пиша, от миналата година, че купона ще свърши 2020,та година. Бях сложил и дата, тя беше 13,Март,2020 та година. Всички прогнози са в темата "Какво поскъпване очаквате на недвижимите имоти". Напишете в търсачката на самата тема датата 13.Март.2020 година. След много подигравки, когато дойде деня Х, в България беше обявено извънредно положение, дори го обявиха на 13.Март,2020 г, някъде около обед, клонеше и към 13.00 часа. Разбира се нямаше начин/не се имам за пророк/, да позная и събитието. Никой не го очакваше, хората буквално се смееха и пееха, преди няколко месеца, кредитите се раздаваха,като семки, и всички взимаха щедро, подигравайки се на предупрежденията за идващата криза, не мислеха че могат да останат без работа. Коронавируса беше Черния Лебед, който покоси световната икономика, живота ни, всичко, с което сме свикнали в ежедневието ни. Пиша всичко това защото момента е исторически,фундамента е храната и здравето на хората, тухлите, златото, и акциите не се консумират пряко, и не задоволяват нужди от храна, вода, и не пазят от зараза. Настоящата ситуация, трябва да бъде пример, за всички и техните поколения, да се изгради култура,хората да не бъдат алчни, и да се стремят към умереност, да бягат от дългове, да се разпростират според чергата и възможностите си към настоящето, и да мислят винаги за черни дни. Бъдете здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още