IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България въвежда едномесечно извънредно положение заради коронавируса

"За" предложението на правителството гласуваха единодушно 201 народни представители

11:28 | 13.03.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът обяви извънредно положение за територията на цялата страна от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г.

"За" предложението на правителството гласуваха единодушно 201 народни представители. Единодушно одобрената от парламента едномесечна мярка поставя България до други страни от източното крило на Европейския съюз, включително Словакия, Чехия, Унгария и Латвия, които обявиха извънредно положение. Словакия и Унгария предприеха крайната мярка в сряда, а Чехия и Латвия - в четвъртък.

Народното събрание възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с коронавируса.

По Конституция военно или друго извънредно се обявява положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

Припомняме, че късно снощи Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. До ситуацията се стигна, след като само за вчерашния ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23

Извънредното положение се обявява на основание член 84 на Конституцията. Според него то важи до преминаване на опасността и дава възможност на властите да налагат цялостни забрани, включително и за движение в страната и извън нея. Извънредното положение дава възможност на властите да затварят училища, университети, концертни зали, частни бизнеси, разясни снощи той. Ще бъдат затваряни дискотеки, игрални зали. 

Законодателната дейност в този случай е много по-бърза, но приетите специални закони важат само докато е в сила извънредното положение. То пък няма краен срок, а се отменя изрично, след като са отпаднали основанията за обявяването му. 

Депутатите бяха запознати от председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски с актуалната обстановка.

Има три гнезда, които нямат нищо общо един с други – София, Плевен и Монтанско.

„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина. При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години затвор, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски, цитиран от Dnes.bg.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес. „Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти. „Болничният персонал, щом попадне в огнището на заразата, изпада в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица, тествани за коронавирус, са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни. Има и един починал пациент.

Лекарите, медицинските сестри, санитарите ще получат допълнително възнаграждение за извънредната си заетост заради коронавируса. Това ще стане с актуализиране на бюджета, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента.

„Ситуацията преди два дни беше различна, преди две седмици, преди една седмица. Вчера беше като бомба на изявление на всички лидери в сета по всички краища“, каза той.

Премиерът благодари на медиците, които са на първа линия.

„Това е съвсем нова среда и те са хора като нас и те се страхуват и те се уморяват и заради това с една актуализация на бюджета трябва да бъдат стимулирани и да бъде дадена оценка на техния труд със заплащането“, каза той.

„Това чудо, коронавирусът, буквално съсипва света и здравословно, и в стопански вид, променя ни начина, с който сме свикнали – пътуване, движение. Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот,а нашите шофьори ще останат блокирани на границата“, коментира още Борисов.

Той съобщи, че ще опита да издейства „чист коридор“ за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лошо ситуация.

Борисов призова депутатите да приемат неговото предложение за обявяване на извънредно положение, за да дадат добър знак, че в кризисни ситуации могат да се обединят.

Премиерът призна, че то е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят зарази, за „тези които нарушиха забраната и умишлено отидоха да се веселят и след това 14 души са заразени, а ние не знаем с колко са общували още“.

На извънредното заседание през нощта в МС той поиска тези, които нарушават карантината да бъдат глобявани, а днес се отказа от тази идея и съобщи, че и сега законът предвижда за това нарушение 1 година затвор. „Не е нужно да има глоба, една година затвор е тежко наказание, стига да се приложи“, призна Борисов.

Новини и анализи по темата за коронавируса може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Кисимов
преди 4 години
Беко-Шебеко прочут с маймунджилъците си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още