IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Българинът да спазва мерките – да не мисли, че ще му се размине

Световната здравна организация не препоръчва затваряне на границите, но страните вземат мерки според състоянието на здравните си системи, посочи Михаил Околийски

13:38 | 13.03.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Световната здравна организация обяви, че коронавирусът е пандемия, но това е дума, която в случая носи географско значение, а именно, че на три континента са отчетени много заразени. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България.

По думите му епидемията от коронавирус се разраства и трябва всяко едно правителство да се мобилизира.

"Никой не знае кога ще е пикът на заразата, надеждите са, че в Китай и Южна Корея пикът е достигнат и има снижаване на заразилите си", коментира експертът.

Той потвърди, че за първи път в новата история на човечеството се случва страни да затварят границите си.

"Цялото човечество се опитва да вземе подходящото решение за борба с COVID-19, защото пандемията е влязла в стаята. Директорът на СЗО коментираше, че ще види дали мерките на Китай ще проработят срещу заразата, и те проработиха", посочи доц. Околийски, но напомни, че СЗО не препоръчва затваряне на границите. – Но страните си вземат сами мерките и решават според състоянието на здравните си системи."

Той добави, че няма прогноза колко могат да бъдат заразените от коронавирус в Европа, но хипотезата е, че ако правителството не вземе мерки, броят на заразените може много да нарасне и здравната система да колабира.

"Има неща, за които не си даваме сметка колко са опасни за нас, затова в този смисъл глоба за неспазване на карантина е опит на властта да пази нашия живот", обясни представителят на СЗО.

Михаил Околийски е на мнение, че българинът винаги смята, че ще му се размине. “Затова сме с най-лоши показатели на сърдечно-съдови заболявания, даде пример той. – Тези показатели не са, защото сме нещастен народ, а защото не водим здравословен начин на живот и винаги мислим, че ще ни се размине."

Доц. Михаил Околийски препоръча всеки да спазва хигиена и дистанция, “а не да се ходи в дискотеки".

Експертът препоръча да се поучим от масовата зараза в Италия, тъй като там здравната система е много по-добра от нашата, а се задъхва, затова "не трябва да стиснем просто очи и да вярваме, че ще ни се размине".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 23
penman
преди 4 години
Кеша е златния рай за всякакви мошеници и бандити. Затова забраната му е повече от необходима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Тук бъркаш жестоко - "за да не допускаме повече такива финансови кризи" трябва просто да забраним т.н. "стимули за икономиката", защото всяко зло се корени в т.н стимули... Ако не е коронавируса ще е нещо друго, а ако няма ще измислим такова... Разбира се сега дори и да се появи ваксина докато се одобри и произведе ще мине време, а до тогава факирите "стимулатори на икономиката" ще имат достстъчно време да ни ограбят - чрез забрана на кеша и отрицателни лихви - и всичко това ще бъде представено уж за наше добро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
abdul
преди 4 години
И единственото възможно решение, за да не допускаме повече такива финансови кризи предизвикани от подобни пандемии - задължителни ваксини. Иначе глоба 5000 лв и затвор поне 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Опасността от коронавируса разбира се е сериозна, но има и по-големи проблеми в момента на хоризонта. Извънредните привилегии на правителството могат да доведат до нанасяне огромни щети на данъкоплатците чрез въвеждане на извънредни данъци(които остават завинаги) за да се пълни хазната. Така например в САЩ вдигането на данъците през периода на Втората Световна никога не е премахнато до днес, а войната отдавна е свършила и участните в нея не са сред живите поне мнозинството. Друга огромна опасност за нас е отпускането на помощи за да не фалират хотелиери и ресторантьори - нашият кредитен рейтинг е критично нисък и би било самоубийство да рискуваме понижаването му днес. Третата огромна опасност в момента е да се направи опит да се забрани кеша под предлога, че той бил виновен за разпространение на коронавируса. Ние всички знаем, че политиците се опитват да направят това от поне 30+ години и тази пандемия може да бъде идеален предлог българите за пореден път да бъдат ограбени безцеремонно чрез отрицателни лихви и забрана на кеша, за да се "стимулира икономиката" разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
в супермаркетите първо свършвала тоалетната хартия . защото един да кихнел и всички около него се (цензура) от страх ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
хамстер
преди 4 години
сзо специално ли приканва българина да спазва мерките ?!ако искате да ви помагам да измисляте заглавията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Mechkata
преди 4 години
СЗО два месеца се чудиха тая епидемия в Ухан ще стане ли световна, па чак и пандемия. Докато решат и Европа се тръшна от коронавирус. Сега пък "Не затваряйте границите"...айде, видяхме,че сте некомпетентни и не може да вземете решение...най добре да замълчите и всяко правителство да определи само мерките за справяне. А вие от СЗО си подайте молбите за напускане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още