IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-големите собственици на молове на Острова е заплашен от фалит

Великобритания ще улесни превръщането на празни търговски центрове, складове и заводи в жилищни сгради

14:29 | 13.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Darren Staples/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Собственикът на някои от най-големите търговски центрове във Великобритания, Intu, съобщи, че има съмнения дали ще оцелее, ако не набере допълнително финансиране, предава ВВС.

Съобщението беше направено, след като компанията, която притежава Trafford Centre в Манчестър и комплекса Lakeside в Есекс, обяви загуба от 2 млрд. паунда през 2019 г.

Слабостта на сектора на търговските площи е станала причина Intu да изтрие близо 2 млрд. паунда от стойността на търговските си центрове.

Компанията ще опита да набере допълнително финансиране, след като първоначален план за набиране на 1 млрд. паунда се провали.

Фалитите и спадовете при компаниите за търговия на дребно, присъстващи на големите търговски улици, затрудняват собственици като Intu да запълнят свободните си площи. Същевременно компания е натрупала дългове на стойност близо 5 млрд. паунда.

Миналата година е била „най-лошата“ за продажбите на дребно във Великобритания през последните 25 години, показаха данни на Британския консорциум за търговия на дребно.

Трудната среда за търговията през 2019 г. е навредила на собствениците на имоти, които не са успели да запълнят свободни магазини. Компании като Debenhams, Toys R Us, House of Fraser, New Look и HMV опитаха да преговарят със собствениците за намаляване на наема.

Същевременно стана ясно, че Великобритания ще опита да улесни собствениците на празни търговски центрове, складове и заводи да разрушат имотите си и да ги заменят с жилищни сгради.

В изказване в парламента в четвъртък министърът за жилищата Робърт Дженрик заяви, че правителството обмисля да разхлаби правилата за собствениците на бизнес имоти, които искат да разрушат обектите си и да ги заменят с жилища, предава Bloomberg. Въпреки че собствениците все пак ще трябва да преминат през системата за планиране, Дженрик посочи, че процесът ще бъде ускорен, а одобрението ще се получава по-лесно.

Ходът може да се окаже добър за инвеститори като Blackstone Group, които се насочиха към складове във Великобритания, залагайки, че търсенето от онлайн търговците на дребно като Amazon.com ще поддържа ръста на наемите. Въпреки че цените на тези имоти растат, те остават доста под стойностите на терените за жилищно строителство. С улесняването на промяната на подобни обекти за жилищни нужди стойността на земята може да нарасне.

Великобритания вече експериментира със сходни закони, които от 2013 г. позволяват офис сгради да се превръщат в апартаменти без разрешение за строеж. Представители на опозицията обаче твърдят, че промяната на правилото е позволила изграждането на голям брой апартаменти, които не отговарят на стандартите за качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още