IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол, за да свие дела на Русия

Представители на Saudi Aramco вече договарят допълнителни доставки на саудитски петрол до редица пазари, доминирани от руския сорт „Урал“

17:21 | 16.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия полага огромни усилия да изтласка руския петролен сорт „Урал“ от основните пазари, предлагайки вместо него своята суровина, след като се разпадна дългогодишното сътрудничество между Москва и Рияд за балансиране на петролните цени, съобщава Euractiv. Изданието се позовава на информация от източници, запознати с темата.

Сътрудничеството между двете страни претърпя крах в рамките на миналата седмица, след като Русия отказа да подкрепи по-дълбоките съкращения на добива на петрол, пожелани от Саудитска Арабия, за да може ОПЕК+ да противодейства на продължаващото понижаване при търсенето на петрол в резултат на разпространението на коронавируса.

Контролираната от държавата саудитска компания Aramco се опитва да замени руския сорт „Урал“ в рафинериите по целия свят, от Европа до Индия, съобщават източниците. „Те (саудитците) чукат на всички врати, предлагайки много и евтин (петрол)…“, посочва един от източниците пред Ройтерс.

Националната компания за корабоплаване на Саудитска Арабия Bahri временно е наела до 19 супертанкера през тази седмица, като шест от тях трябва да пренесат около 12 млн. барела саудитски петрол до САЩ.

Aramco води преговори с европейски рафинерии, включително с големи купувачи на сорт „Урал“ като финландската Neste Oil, шведската Preem, френската Preem, Preem, азербайджанския SOCAR, италианската Eni, посочват източниците. 

Тази стратегия вече е започнала да се отплаща, като рафинерите са поръчали допълнителни количества за зареждане през април на "много атрактивни цени", допълват източниците.

Saudi Aramco, Neste Oil, Total, BP, Preem, Eni и SOCAR не са отговорили веднага на искания за коментар.

Саудитска Арабия възнамерява да „развърти кранчето“ допълнително от 1 април, пускайки на пазара 12 млн. барела петрол на ден. Максималният производствен капацитет на Русия е 11,80 млн. барела на ден, като Азия и Европа са ключови експортни пазари за Москва.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в сряда, че плановете на Саудитска Арабия за увеличаване на производството са "не най-добрият вариант". Новак се среща с руските петролни компании в четвъртък в Москва, за да обсъдят бъдещите действия на индустрията по отношение на производството и връзките с ОПЕК.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
hazard
преди 4 години
Русия трябва да пусне дъмпинг на $20 за месец.Сега е шанса и да срути СА и петродолара съответно.Бюджета на СА е разчетен на $65, а на Русия на $40.Дюджетните приходите на СА са 80% от петрол.Но, предполагам САЩ ще дадат заем на СА, само и само да не падне петродолара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
значи е както предположих... измисли си го тоя факт :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 4 години
ха , тя ситуацията не устройва никой , така че - всичко е въпрос на време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
И как точно арапите ще вземат пазарите на руснаците, увеличавайки добивът си с 10%. В самата статия първо е посочена една цифра за увеличаване на добива, а след един абзац - друга - 10 пъти по-малка.Просто нямат нужният капацитет... и докога ще им издържи бюджетът? То експертите го бяха смятали - и то АМЕРИКАНСКИ експерти - Русия може да издържи с години на цени под 30 долара... ама не и крaставите камилари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 4 години
Не е сложно , нито чак толкова елементарно - просто всички експерти в Бг се позовават на предоставената информация от Китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Ами така стана. Харчиха за Буран, Афганистан и за куп военни неща още и накрая глътнаха бастуна .... че и ние с тях. Ние си бяхме така или инъче буфер за НАТО :) Да задържим за 1 седмица ако има агресия това беше.... хвърляха ни малко евтин петрол и това е .... Сега Русия действа по същия начин за обща радост..... Предпочитам един мародер в света пред двама. Когато са двама по край тях си патят други :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
малко инфо по въпроса не е зле ... хамерииканците купуват м/у 5 и 10 млн. барела месечно руски петрол ... :))) ... СА се бори да замести част от този обем , а не шистовият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
резко ме заболя, след като видях това чудо на чудесата ! описани до конец, по над 1000 на ден ,бреххх роботите на батя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 4 години
Боли ли те главата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още