IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия наводнява пазарите с петрол, за да свие дела на Русия

Представители на Saudi Aramco вече договарят допълнителни доставки на саудитски петрол до редица пазари, доминирани от руския сорт „Урал“

17:21 | 16.03.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия полага огромни усилия да изтласка руския петролен сорт „Урал“ от основните пазари, предлагайки вместо него своята суровина, след като се разпадна дългогодишното сътрудничество между Москва и Рияд за балансиране на петролните цени, съобщава Euractiv. Изданието се позовава на информация от източници, запознати с темата.

Сътрудничеството между двете страни претърпя крах в рамките на миналата седмица, след като Русия отказа да подкрепи по-дълбоките съкращения на добива на петрол, пожелани от Саудитска Арабия, за да може ОПЕК+ да противодейства на продължаващото понижаване при търсенето на петрол в резултат на разпространението на коронавируса.

Контролираната от държавата саудитска компания Aramco се опитва да замени руския сорт „Урал“ в рафинериите по целия свят, от Европа до Индия, съобщават източниците. „Те (саудитците) чукат на всички врати, предлагайки много и евтин (петрол)…“, посочва един от източниците пред Ройтерс.

Националната компания за корабоплаване на Саудитска Арабия Bahri временно е наела до 19 супертанкера през тази седмица, като шест от тях трябва да пренесат около 12 млн. барела саудитски петрол до САЩ.

Aramco води преговори с европейски рафинерии, включително с големи купувачи на сорт „Урал“ като финландската Neste Oil, шведската Preem, френската Preem, Preem, азербайджанския SOCAR, италианската Eni, посочват източниците. 

Тази стратегия вече е започнала да се отплаща, като рафинерите са поръчали допълнителни количества за зареждане през април на "много атрактивни цени", допълват източниците.

Saudi Aramco, Neste Oil, Total, BP, Preem, Eni и SOCAR не са отговорили веднага на искания за коментар.

Саудитска Арабия възнамерява да „развърти кранчето“ допълнително от 1 април, пускайки на пазара 12 млн. барела петрол на ден. Максималният производствен капацитет на Русия е 11,80 млн. барела на ден, като Азия и Европа са ключови експортни пазари за Москва.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в сряда, че плановете на Саудитска Арабия за увеличаване на производството са "не най-добрият вариант". Новак се среща с руските петролни компании в четвъртък в Москва, за да обсъдят бъдещите действия на индустрията по отношение на производството и връзките с ОПЕК.

Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Искат да стане като 1985-та при Горбачов и срива на СССР,но е 2020-та с Путин и няколко години буфер със сегашният валутен резерв на РФ.А врещяхте, че Путин не харчи, народа бил беден.То и Китай е тоталитарен, но никой не се справи по-добре от него с тазит.н. "пандемия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още