IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологиите - приятел или враг във време на пандемия?

Криза като тази с Covid-19 може да насърчи иновациите в технологичния сектор

09:36 | 15.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Във време на пандемия правителствата по света търсят всякакви начини да ограничат разпространението на коронавируса. Първо видяхме какво правят в Китай. Там държавният апарат не се поколеба да използва добре развитите на местно ниво технологии за лицево разпознаване, за да си гарантира, че хората, които са под карантира, спазват правилата и си стоят у дома. Същото се случи и в Южна Корея.

В Европа тези типове софтуер са забранени за обществено ползване, но пък в Китай епидемията даде тласък на сектора и вече има компания, която е развила системата си дотам, че могат да се разпознават дори и хора, които носят маски. Макар някои да пристъпват правилата за неприкосновеност на личния живот, които Европа обещава, че брани със зъби и нокти, ситуацията с коронавируса дава мотивация за развиването на иновации в различни точки на света.

Откакто епидемията с Covid-19 избухна в Ухан в края на миналата година, се заговори с пълна сила за телемедицината. Бързо се появиха купища нови мобилни приложения, в които потребителите могат да проверяват симптомите си. В случая обаче това можеше да внесе повече паника у хората предвид факта, че симптомите на коронавируса до голяма степен се припокриват с тези на сезонния грип.

Ето защо големите магазини за приложения – App Store на Apple и Google Play, почти веднага взеха мерки, за да ограничат всякакво съдържание, свързано с новия вирус. Целта беше да се избегне дезинформацията и злоупотребата с притесененията на потребителите.

Последното стана причина както Google, така и Amazon да ограничат част от обявите, които потребителите качват. Оказа се, че мнозина са готови да спекулират със случващото се и да предлагат маски и дезинфектанти за невероятни суми. Amazon дори съобщи за случаи, в които маските са достигнали таван от над 180 долара за кутия с десет бройки. Недоброжелателите започнаха да предлагат и купища други продукти, твърдейки, че могат да предпазят и дори да лекуват коронавирус. Наложи се интернет гигантите да вземат мерки. И у нас видяхме подобен случай. OLX премахна обявите за медицински маски в платформата си и обяви, че няма да допуска нови такива, за да се справи със спекулациите.

Зачестиха и фишинг атаките – милиарди имейли се изпращат по света с фалшиви обяви за доставки на маски и друго оборудване, необходимо във време на подобна криза. Някой иска да се възползва от притеснението и дори паниката на хората.

Телефоните, които държим всеки ден в ръцете си, се оказват проблем, тъй като могат да се окажат сериозен преносител на заразата, ако не бъдат почиствани добре непрестанно.

Във време, в което социалната изолация е по-важна от всичко останало, ако искаме да спрем възхода на Covid-19, технологиите ни подават ръка. Вместо да ходим на кино, спокойно разчитаме на Netflix, HBO и другите стрийминг услуги за развлечение у дома. Говорим с приятели в социалните мрежи.

Дори голяма част от конференциите се местят онлайн, за да продължим да обменяме важен бизнес опит и да не спираме обичайните процеси на бизнеса. Създават се алтернативи за работа от вкъщи, за да се ограничи струпването на хора.

Истината е, че технологиите са както приятел, така и враг. Важното е да открием начин да ги ползваме максимално добре във време на подобна криза, която изправя всички ни пред предизвикателства, с които не сме се сблъсквали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още