IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любов Минчева: ЕС и Турция трябва да се сближат за справяне с бежански кризи

Войната срещу тероризма не приключва в Афганистан и Пакистан, казва международният анализатор

12:30 | 14.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Темата за миграционните вълни и бежанските кризи е сред основните в дневния ред на международната политика на 21-ви век. Тази тема не може да бъде избягвана и тя е една от тези, които най-много ни обединяват. Това каза доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Миграционните процеси през 21-ви век са предизвикани най-вече от големите местни конфликти и последващите регионални кризи".

Тя отбеляза, че войната срещу световния тероризъм не приключва в Афганистан и Пакистан, както принципно е замислена, а се превръща в поредица от военни операции в различни части на света.

"Основни източници на бежански потоци от Азия са Пакистан, Афганистан, Ирак и Сирия, а от Африка са Бурунди, Еритрея, Централноафриканска република, ДР Конго, Судан, Южен Судан и Сомалия".

По думите ѝ към момента Европа е основна приемаща територия на бежанци и мигранти. "Това е обяснимо от гледна точка на териториалната близост на Стария континент по отношение на тези конфликти", уточни тя.

"Трябва да свикнем, че миграцията и бежанските вълни са част от политическия дневен ред на 21-ви век и те непосредствено касаят Европа".

Според нея стратегията на ЕС за Близкия изток, който е основният източник на бежанци и миграция, трябва да бъде обсъждана в контекста на отношенията му с Турция. Тя смята, че ролята на страната е много трудна и комплексна.

"Важно е ЕС и Турция да сближат и канализират отношенията си и да се отнасяме към Анкара с разбиране за деликатната ѝ позиция".

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Трудно ще се установят нормални взаимоотношения между този който очевадно шантажира ЕС възползува се от външнополитическата грешка на Меркел , която през 2015 г отвори границите на Съюза , а когото реши да поправи грешката си наля на Ердоган 6 милиарда евро за да спре потока от Азия и Африка. Да, ама Не. Апетитът идва с яденето и Ердоган търси нови финансови вливания от Европа, която сам в момента не е в цветущо икономическо положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още