IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три мерки за стимулиране на икономиката в отговор на пандемията

Данъчната ваканция, съкращаването на данъци са пазарно-неутрални, не дискриминират, важат за всички и злоупотреби и корупция не са възможни, според икономист

18:36 | 14.03.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След чисто здравните мерки, които целят опазването на здравето на българските граждани в настоящата пандемия на Covid-19, следващия пакет от мерки, които ще трябва да предприеме, са чисто финансови. Пандемията причинява огромни икономически щети, като най-засегната ще бъде Европа с оглед на масовото разпространение на вируса в някои от най-крехките европейски икономики като Италия.

Това ще се отрази много остро и на икономиката на България и рецесията става все по-вероятен сценарий. В това отношение правителството със сигурност ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката. Важно е обаче тези мерки да се обмислят добре, защото ако вземе грешното решение, вместо да олекоти, правителството би могло да влоши икономическата криза, пише в свой анализ Георги Вулджев от ЕКИП.

1. Временна данъчна ваканция

Първата мярка, която трябва да се въведе, е данъчна ваканция за всички бизнеси, които ще пострадат от коронавируса, по-конкретно от ограничителните мерки, наложени от правителството. Тук става въпрос за всички данъци – корпоративен данък, ДДС, данък общ доход. Същото се отнася и за осигуровките. Всички бизнеси, които са принудени да затворят, ще започнат да трупат загуби поради извънредното прекратяване на дейността. Това ще доведе до дефицит на финансова ликвидност в тези бизнеси.

Този дефицит може да се адресира най-ефикасно чрез олекотяване на финансовата тежест, която държавата налага чрез данъчната система. Въвеждането на данъчна ваканция би довело до моментален прилив на ликвидност, който да компенсира загубите. С оглед на това, че общата данъчна тежест върху труда в страната е 39.35%, краткосрочното опрощаване на данъци е най-мащабният стимул, който правителството може да предприеме.

Въпросът е колко време да трае данъчната ваканция? Първо, очевидно е, че тя не може да трае само за периода на карантината, защото в рамките на този период бизнесите не работят така или иначе. Данъчната ваканция трябва да обхваща период, през който бизнесите вече са възстановили търговската си дейност и започват да трупат приходи. Опрощаването на данъци значително ще вдигне нетните финансови приходи за този период на възстановена работа с цел да компенсира загубите от преди.

Тук бихме могли да почерпим пример от други държави, които вече са въвели подобни мерки. В Гърция правителството обяви отлагане плащането на ДДС и социални осигуровки за период от 4 месеца за тези бизнеси, които са били затворени с цел ограничаване разпространението на вируса. Нашето правителство може да последва този пример.

2. Премахване на корпоративния данък

Краткосрочната данъчна ваканция най-вероятно няма да е достатъчна сама по себе си, за да компенсира всички икономически щети, нанесени от пандемията. Особено в Европа се очаква криза. Рецесията е сигурна в Италия и Германия и оттам много вероятна и в останалите големи европейски икономики като Франция и Испания. Това няма как да не се отрази и на България. В най-оптимистичния сценарий през 2020 г. растежът на БВП у нас ще падне драстично и няма да е по-висок от 1%.

Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
мдаа ... и при мен така ... :))) ... през седмицата каквото успях събрах от тук от там ... двама дет имах поръчки ми се изсипаха без предизвестие да си карат материалите и си искаха парите в брой . по това време на годината имам кинти , не ме плашат 1-2-3 месеца . обзалагам се , че няма да свърши на 13 април а ще го удължат с 1 месец - гледай в китай мисли за у нас . замислям се ако пропуснем май и юни какво ще ни чака тогава ... че в БГ нямат хората резерви като по белият свят , ами масово карат от заплата до заплата ... да видиш чудо тогава ... на мен и друга кризисна мярка ми иде на ум ... да намалят с 50% кинтите на държавните и общинските служители ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
И да не забравите да искате някаква компенсация за загубилите по борсите. Няма само да плачем я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Днес ми допадна един въпрос : да не би за да излекуваме хремата, да отсечем главата? Но ако сте решили така да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 4 години
То хубо те е дресирала , обаче има в предвид че при криза първо спират плащанията от клиенти . Тука вече спряха и всеки се опитва да задържи кеша при него .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
добър ... :))) ... мойта счетоводителка ме е "дресирала" всякакви данъчни задължения да ги плащам в началото на срока им за погасяване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 4 години
Все пак тук е пълно с "инвеститори" който нямат идея от основните данъчни закони в тая държава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 4 години
не ти говори нищо терминологията на ЗДДС ли ? Разбираемо е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 4 години
хаххаха остави , няма нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
П.с. какво е "предния период"? Сигурно е нещо, обратно на "задния период"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Айде, поредния лаладжия.Кое, бе мишленце, да ти обясня,че да разбереш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още