IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три мерки за стимулиране на икономиката в отговор на пандемията

Данъчната ваканция, съкращаването на данъци са пазарно-неутрални, не дискриминират, важат за всички и злоупотреби и корупция не са възможни, според икономист

18:36 | 14.03.20 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След чисто здравните мерки, които целят опазването на здравето на българските граждани в настоящата пандемия на Covid-19, следващия пакет от мерки, които ще трябва да предприеме, са чисто финансови. Пандемията причинява огромни икономически щети, като най-засегната ще бъде Европа с оглед на масовото разпространение на вируса в някои от най-крехките европейски икономики като Италия.

Това ще се отрази много остро и на икономиката на България и рецесията става все по-вероятен сценарий. В това отношение правителството със сигурност ще предприеме мерки за стимулиране на икономиката. Важно е обаче тези мерки да се обмислят добре, защото ако вземе грешното решение, вместо да олекоти, правителството би могло да влоши икономическата криза, пише в свой анализ Георги Вулджев от ЕКИП.

1. Временна данъчна ваканция

Първата мярка, която трябва да се въведе, е данъчна ваканция за всички бизнеси, които ще пострадат от коронавируса, по-конкретно от ограничителните мерки, наложени от правителството. Тук става въпрос за всички данъци – корпоративен данък, ДДС, данък общ доход. Същото се отнася и за осигуровките. Всички бизнеси, които са принудени да затворят, ще започнат да трупат загуби поради извънредното прекратяване на дейността. Това ще доведе до дефицит на финансова ликвидност в тези бизнеси.

Този дефицит може да се адресира най-ефикасно чрез олекотяване на финансовата тежест, която държавата налага чрез данъчната система. Въвеждането на данъчна ваканция би довело до моментален прилив на ликвидност, който да компенсира загубите. С оглед на това, че общата данъчна тежест върху труда в страната е 39.35%, краткосрочното опрощаване на данъци е най-мащабният стимул, който правителството може да предприеме.

Въпросът е колко време да трае данъчната ваканция? Първо, очевидно е, че тя не може да трае само за периода на карантината, защото в рамките на този период бизнесите не работят така или иначе. Данъчната ваканция трябва да обхваща период, през който бизнесите вече са възстановили търговската си дейност и започват да трупат приходи. Опрощаването на данъци значително ще вдигне нетните финансови приходи за този период на възстановена работа с цел да компенсира загубите от преди.

Тук бихме могли да почерпим пример от други държави, които вече са въвели подобни мерки. В Гърция правителството обяви отлагане плащането на ДДС и социални осигуровки за период от 4 месеца за тези бизнеси, които са били затворени с цел ограничаване разпространението на вируса. Нашето правителство може да последва този пример.

2. Премахване на корпоративния данък

Краткосрочната данъчна ваканция най-вероятно няма да е достатъчна сама по себе си, за да компенсира всички икономически щети, нанесени от пандемията. Особено в Европа се очаква криза. Рецесията е сигурна в Италия и Германия и оттам много вероятна и в останалите големи европейски икономики като Франция и Испания. Това няма как да не се отрази и на България. В най-оптимистичния сценарий през 2020 г. растежът на БВП у нас ще падне драстично и няма да е по-висок от 1%.

Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 4 години
Апропо за ДДС-то си в тотална заблуда . Само и единствено при плащанията в брой съвпада времето на извършването на продажбата и събирането на плащането . По всичко си личи че ти фактури никога не си издавал и нямаш идея за какво иде реч когато не ти платят фактурите от предният период по ддс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 4 години
Ти печалбата като сандък със злато ли си я представяш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 4 години
Който има овърдрафт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Глупости, ако плащаш корпоративен данък, значи, че има печалба, а щом има такава, значи бизнеса е работил. Кой да не плаща ДДС, крайния потребител ли? Или фирмите? Защото ако са фирмите, това означава, че ддс ще е събирано от хората, но невнасяно от фирмите. Тоеа сериозно ли е?? Или ддс-то да отпадне временно? Тогава крайния потребител ще получи отстъпка.Но откъде ще дойдат парите за пенсии, заплати за държавни длужители и тн.! Да, пенсионната система събира под 50% от разходите за пенсии от осигуровки, другото идва от други приходи, включително ддс.Това са глупости, в които липсва елементарна логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
че кой чака да плаща корпоративния март месец ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 4 години
на 31.03.2020 изтича срока за деклариране и внасяне на Корпоративния данък за 2019 г. Най резонната мярка би била този срок да се удължи най-малкото поради факта че след като сме под карантина ние няма от къде да акумулираме средства за неговото плащане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
karadjata
преди 4 години
А дано но на дали. Прага за регистрация по ДДС от 50000 лв е смешно нисък и много отдавна трябваше да се повиши към днешна дата поне 200-250 хиляди лв трябва да е. За съжаление ни управлява един данъчно акцизен дерибей и на дали ще има повишение на този смешно нисък праг за регистрация по ДДС от 50000 лв. или каквито и да било данъчни намаления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още