IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обяви първи мерки в подкрепа на бизнеса

Българската банка за развитие ще осигури ликвидна подкрепа на компании

16:33 | 15.03.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Държавата предложи първите краткосрочни мерки, с които да помогне на бизнеса да се справи с проблемите, свързани с коронавируса.

Това ще се случи чрез препрограмиране за сметка на оперативните програми, така че по-малко да се натовари националният бюджет, обяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му са планирани мерки по сектори, така че да се гарантира социално дистанциране, а онези, които са на първа линия в битка с коронавируса, ще бъдат подпомогнати.

По думите на министъра на финансите Владислав Горанов с Българската банка за развитие ще бъде осигурена ликвидна подкрепа на страдащите от случващото се бизнеси.

“Подготвя се ресурс от държавата допълнително да капитализираме ББР”, коментира Горанов. Мерките ще бъдат обявени официално в понеделник. По думите на министъра Европейската банка за развитие също ще трансферира ресурс, който да е в полза на малкия и среден бизнес, за да се притъпи натискът върху него.

“Чуват се много гласове от бизнеса за възможни мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянието на кризата. Заедно с представители на работодателите обсъждаме мерки, които вероятно ще анонсираме утре. Това са мерки, които не са панацея, но са бързи, в контекста на едномесечния срок на извънредно положение”, уточни министърът. Целта на тези мерки е да се смекчи натискът върху засегнатите бизнеси.

Днес е проведена среща между представителите на различните политически партии у нас, като предстоят и други в следващите дни, уточни Горанов. В понеделник е предвидено заседание на Икономическия съвет, на което ще бъдат поканени представители на политическите сили.

“Тънък е балансът между възможностите на фиска и основната му функция да поддържа дългосрочно основните функции на държавата. Добрата новина е, че имаме резерви”, коментира Горанов, но при стагнация те могат да бъдат изчерпани, така че ще има силно фокусиране върху приоритетите.

Предвижда се всички по-дългосрочни проекти, които могат да изчакат, да бъдат забавени.

Втората мярка, която правителството предлага, е всички бизнеси, които са засегнати от ограниченото потребление и проблеми с веригата за доставки, да не съкращават служители, а да кандидатстват за помощ пред Агенцията по заетостта. Чрез осигурителната си система държавата ще предложи 60% от текущото възнаграждение на служителите като краткосрочна кризисна мярка.

“Тази мярка не може да работи до безкрай, но да се надяваме, че социалните ограничения ще дадат възможност да избегнем пика на кризата, така че в средносрочен план да възстановим нормалния стопански оборот”, поясни Горанов.

Същевременно ще бъде предложено удължаване на срока за приключване на фискалната година - до 30 юни, плюс удължаване на плащането на местни данъци и такси с отстъпка. В следващите дни и седмици ще се реши как да се променят и инвестиционните приоритети на държавата.

Помощ за всички на първа линия

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” се заделят 20 млн. лева за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения, служителите на спешна помощ, тези в Регионалните здравни инспекции и Спешна помощ. Средствата ще могат да се ползват и за безопасни условия на труд, оборудване, обзавеждане, транспорт до болничните заведения, както и за мерки, свързани с преодоляването на стреса на служителите.

В следващите 3 дни ще бъдат разпределени още 20 млн. лева, които ще са на разположение на общините, за да разширят патронажната си грижа. Тя ще обхване и хората под карантина, както и хората с увреждания, уточни Сачева. По думите ѝ в момента социални работници в цялата страна разнасят храни и необходими стоки на самотно живеещите хора. “Дейността на служителите от социалното подпомагане продължава много интензивно”, категорична е тя.

Утре ще бъде предложена законодателна промяна, така че на всички над 400 хил. работещи пенсионери пенсиите им да бъдат преизчислени от 1 юни.

Материали за защита

“Предвид факта, че неимоверно нарастват нуждите от защитни средства, маски и облекла, се създава Логистично-координационен център с ръководител комисар Николов”, коментира Томислав Дончев. Целта е да се обезпечи произвеждането на необходимите количества и разпределението им не само към болниците и медицинския персонал, но и към социалните служби, полицията, граничната полиция и други. Утре в 8 ч. сутринта ще е първото заседание на щаба, на което ще се реши как да постъпват заявките и как да се обработват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
Браво , Хахо , и аз се включвам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Хората са си написали страховете, ти защо ги атакуваш? Щото си комплексиран ***, който, ако не кръвне някой инакомисещ не му става папура. *** дупай супата и се потапяй като не уважаваш никой освен себе си. Ви *** майката злобарска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Вместо да циврите и да плюете, предложете по-добри мерки.Така се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Подготвя се ресурс от държавата допълнително да капитализираме ББР, коментира Горанов.Кои ще са фирмите които ББР ще спонсорира също е ясно. Те са на няколко човека които превърнаха ББР от кредитна институция подчинена на МФ в институция подчинена на МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА управлявано от министър КАРАНИКОЛОВ.Името на Караниколов нашумя с приватизациите от които се облажиха едни бизнесмени превърнали държавата в тяхна частна собственост. Ще им изплатим с парите от бюджета задълженията към някои български частни банки по начин и подобие на това което се случи с БМФ. Нищо ново под Слънцето изгряващо и залязващо у нас с името на една личност превърнала се самата тя в СВЕТИЛО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ДХДО
преди 4 години
"Представям си как те ще кандидатстват пред ББР за средства или пък пред АЗ... "===Ка ще кандидатсват? Много ясно как ! Първо ще минат презпълна даначна ревизия, за да докажат, че нямат задължения, после ще трябва да докажат, че нямат сесъра ... контактна с Ковид 19 и накрая или ще им обещаят приспадане на бъдещи вземания или просто ... ще имат да вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ivanrog
преди 4 години
Не знам кой им "подсказа" тия "мерки", но реално те не са насочени към засегнатите. Най-силно ще са засегнати микро, малки и средни фирми, както и самонаетите. Представям си как те ще кандидатстват пред ББР за средства или пък пред АЗ, но виж Техномаркет ще кандидатства, че и добра история има с тази "банка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още