IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРИБ предлага мерки, с които бизнесът да бъде облекчен

Част от тях предвиждат въвеждане на гъвкаво работно време и подкрепа за електронните и печатни медии

18:15 | 15.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обяви 16 предложения за облекчаване на бизнеса в условията на ограничителните мерки, свързани епидемиологичната обстановка у нас. 

В съобщение до медиите от КРИБ посочват, че настояват за компенсиране на поскъпването на електроенергията на промишлени предприятия, свързано с по-високите цени на парниковите емисии, както и за въвеждане на таван за разходите за такса задължения към обществото на енергоинтензивните предприятия с критерии за допустимост предвид Насоките за държавна помощ за околна среда и енергетика. 

Ретроактивното възстановяване на надплатените суми за природен газ на крайните клиенти на Булгаргаз след споразумението с Газпром също е сред предвидените от КРИБ предложения. 

Само час, след като от правителството обявиха, че се предвижда нов срок за завършване на годишните финансови отчети на бизнеса, от КРИБ призоваха за промяна в сроковете за деклариране, плащане и изпълнение на финансови задължения, в това число и отлагане на датата за годишното финансово приключване с два месеца, разсрочване плащането на осигуровки, удължаване подаването на одитирани финансови отчети към регулатори и институции с поне 60 дни. Към тези мерки спада и отпадането на лихви върху публичните задължения за периодите, които са удължени заради кризата с коронавируса. Освен това организацията иска да се удължат и сроковете за подаване и плащане на годишните данъчни декларации на физическите лица, отново с 60 дни. 

Представители на КРИБ държат да бъде осигурена ликвидност на компаниите, които няма да могат да плащат заплати и задълженията си към свои доставчици. По-рано министър Владислав Горанов заяви, че е предвидена подобна мярка чрез Българската банка за развитие (ББР). Идеята на КРИБ е да се забавят дължимите плащания на бюджетни организации или да се осигури незабавно финансиране за незплатени, но дължими и не оспорени плащания на бюджетни организации. Сред вариантите е изкупуване на тези задължения от ББР. 

Това, което подчертават от КРИБ е, че болниците ще трябва да получават средства с приоритет, тъй като от това зависят човешки животи. 

По отношение на трудовото законодателство в предложенията попада въвеждането на гъвкаво и намалено работно време, както и компенсации на хората, които ще бъдат временно в отпуск, тъй като търговските обекти ще са затворени по време на периода на карантина. Предвижда се и въвеждане на възможност за дистанционна работа и увеличаване на продължителността на разрешения извънреден труд в рамките на една календарна година. 

От КРИБ предлагат да не се затварят обектите, свързани с авторемонтна дейност, които имат отношение към безопасността на автомобилите и движението. За всички в транспортните фирми, които обслужват производствените предприятия, възмездно трябва да бъдат осигурени дезинфектанти, маски и дистанционни термометри. 

Конфедерацията иска електронните и печатни медии да бъдат подкрепени финансово. 

Списъкът с предложения включва използването на европейски средства за голяма информационна кампания в медиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още