IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите български тирове, блокирани на италианско-словенската граница, си идват

В следващите часове се очаква да бъдат извозени тежкотоварни камиони и от ГКПП Сежана - Фернети

21:30 | 15.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Транспортният министър Росен Желязков даде извънреден брифинг. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА, архив</em></p>

Транспортният министър Росен Желязков даде извънреден брифинг. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА, архив

Първите 25 български тира, блокирани на италианско-словенската граница при ГКПП Нова Горица, тръгнаха с конвой към България, съобщи на извънреден брифинг транспортният министър Росен Желязков.

Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници. Това е първият конвой с български тирове, в следващите часове се очаква да бъдат извозени тежкотоварни камиони и от ГКПП Сежана - Фернети.

Сръбското и хърватското правителство са взели решение за обезпечаване на транзитния трафик. „Днес имах възможност да обменя информация с вицепремиера на Сърбия Зоран Михалич, Сърбия се държи като част от европейското пространство и това е доказателство за европейската солидарност“.

Премиерът Борисов е говорил с лидери от Европейската комисия заради тези затруднения, и още утре ЕК ще наложи мерки за европейските държави, част от коридора.

МнВР открива денонощен телефон за контакт с български граждани в чужбина, които могат да потърсят помощ във връзка със ситуацията: 9482404.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още