IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tui спира повечето операции и планира да кандидатства за държавна помощ

Германският туристически концерн се отказа от досегашната си прогноза за текущата фискална година

11:43 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Туристическа компания Tui прекрати по-голямата част от оперативната си дейност поради коронавируса до по-нататъшно уведомление. Ваканционни пакети, круизи и хотелски операции също са засегнати. Tui възнамерява да „допринесе за глобалните усилия на правителствата“ за смекчаване на последствията от разпространението на патогена COVID-19.

Tui също така оттегли прогнозата си за текущата финансова година. Управителният съвет се въздържа да направи нова прогноза, заяви групата в неделя вечер.

„Предприемаме драстични мерки за разходите, за да смекчим въздействието върху резултата ни", казаха от Tui. „Освен това решихме да кандидатстваме за правителствени гаранции в подкрепа на компанията, докато нормалните операции се възобновят", посочи още компанията. Според последни данни Tui все още разполага с пари в брой и налични кредитни средства за около 1,4 милиарда евро, предава DPA.

Tui не е единствената компания, която обмисля да кандидатства за държавна помощ. Lufthansa – най-голямата европейска авиокомпания, също възнамерява да говори с правителствата за евентуална подкрепа, ако това стане необходимо. Това означава и подкрепа за ликвидност.

Едва на 11 февруари изпълнителният директор на Tui Фридрих Юсен представи прогнозата за финансовата 2020 година. Изпълнителният директор все още очакваше коригирана печалба преди лихви и данъци в размер на 1,05 милиарда евро. Макар че прогнозата бе скромна, Юсен бе позитивно настроен към бъдещето. Резервациите за лятото са много добри, каза той.

Туристическият концерна страда и от забраната за полети на Boeing 737 Max. Провалът на Boeing повлия на данните за първото тримесечие. Коригирана загуба преди лихви и данъци падна от минус 83 милиона до минус 147 милиона евро. Загубите през първото тримесечие са характерни за индустрията. Но скъпият заместител на Boeing 737 Max натовари допълнително резултата с 45 милиона евро.

Миналата седмица Юсен обяви преглед на областите, където, предвид слабото търсене, може да бъдат намалени капацитетите и да се спестят средства. Компанията също така изтегли кораб от Азия и отмени няколко круизни пътувания. Tui Германия води преговори с общия работнически съвет (профсъзната организация) за въвеждането на почасова работа. „Целта е да се даде възможност за навременна реакция", заяви говорител.

„В бързо променящата се среда безопасността и благополучието на нашите гости и служители по света остава от първостепенно значение", каза Tui, обяснявайки драстичните мерки в началото на седмицата. Решението кореспондирало с насоките за действия на различни правителства. Преди това групата отмени програмата за пътувания до Испания до 27 март.

По отношение на круизния бизнес Tui Cruises първоначално заяви, че пълно спиране не е вариант. Цената на някои отменени пътувания ще бъде автоматично възстановена на клиентите. Където е необходимо и възможно, маршрутите ще бъдат адаптирани към други пристанища. Преди това круизната линия Rostock Aida Cruises спря всички пътувания поради разпространението на коронавируса до началото на април. Според Financial Times се планира и замразяване на наемането на служители.

Юсен заяви, че Tui подготвя своите клиенти и служители за потенциално по-дълготрайни последици от вирусната криза. Разбира се, това включвало и мерки за намаляване на разходите: „Вече е свиваме инвестиции, които бяхме планирали“. Неприоритетните проекти трябва да бъдат отложени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още