IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредната интервенция на Фед може да се обърне срещу него

За да може устойчиво да стабилизира пазарите, тази намеса трябва да преодолее пет проблема, което далеч няма да стане автоматично

08:15 | 17.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Действията, предприети в неделната вечер от шест централни банки, ще бъдат разглеждани в ретроспекция като една от най-големите, многостранни и координирани интервенции на паричната политика в историята. Непосредствената цел на тази намеса е да се избегне това, от което се опасяваме - хаотично отваряне на пазара заради потопа от негативни новини за коронавируса през уикенда. Рискът е, че залпът на толкова много базуки в този конкретен етап се оказва не само преждевременен за икономическото благополучие, но и за поддържането на финансова стабилност и може би за запазване на бъдещата ефективност на съвременното централно банкиране, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Усилията на Федералния резерв на САЩ ще доминират заглавията предвид статута му на най-мощната централна банка в света. Чрез подход от сорта „каквото и да е необходимо“, Фед намали основната си лихва с цял процентен пункт до диапазона 0-0,25%, обяви програма за покупка на активи за 700 милиарда долара (количествено облекчаване) и в координация с петте други централни банки усили суоповите доларови линии.

Необходимостта от такава мащабна намеса на централната банка се свързва със страха, че по-нататъшният натиск върху цените на активите, когато пазарите отворят тази седмица, не само ще засили волатилността, но и ще предизвика пазарни засечки, които може да доведат до пренасяне на негативния ефект от финансовия сектор към по-широката икономика.

Нуждата от интервенция е породена от критичната маса, достигната през уикенда, по отношение парализата на глобалната икономика: още европейски държави затвориха границите си, допълнителни бизнеси и училища бяха затворени, забраните за пътувания бяха разширени, а някои напреднали и развиващи се икономики наложиха ефективни блокажи в цялата страна. В същото време все повече домакинства приемат, по свой избор или с оглед на правителствените директиви за „социално дистанциране“, подход на изчакване, като някои преди това изпразниха рафтовете на магазините.

За да може устойчиво да стабилизира пазарите, тази намеса на Фед трябва да преодолее пет проблема, което далеч няма да стане автоматично:

Първо, макар да помагат на счетоводните баланси и да улесняват рефинансирането на ипотеките, такива мерки засега няма да окажат ефект за възстановяване на икономическата активност. Просто казано, нито заемът с по-ниска лихва, нито парите в джоба от по-ниски ипотечни вноски ще насърчат хората да пътуват и да се включват отново в икономическия оборот.

Второ, вливането на ликвидност ще помогне на висококачествените облигации и може би дори ще засили желанието на банките да отпускат кредити, за да се сведе до минимум риска проблемите с ликвидността на корпорациите да се превърнат в такива с платежоспособността. Но ефектът върху други сегменти на финансите, включително корпоративните облигации, е много по-малко директен на този етап. Ето защо аз настоявах за по-спешен лазерно-насочен подход от страна на Федералния резерв за пряко справяне с неизправностите на пазара, като се запазят повечето общи мерки за момента, когато ще имат по-голямо въздействие.

Трето, с намаляването на ставките почти до нулата, Фед по същество изчерпа инструмента на лихвените проценти във време на по-ограничена ефективност на политиката поради обтегнатия трансмисионен механизъм - или това, което е вероятно да се нарече риск от преждевременна стрелба на голяма базука. Представата за отрицателни лихви се подкопава от нарастващите доказателства от Европа за риска от контрапродуктивни икономически и финансови резултати, както и от опасенията за жизнеспособността на паричния пазар.

Четвърто, всичко това усложнява важното пазарно предизвикателство пред Фед за привличането на достатъчно купувачи с дълбоки джобове обратно на фондовия пазар. Колкото повече тези купувачи се колебаят да се включат, толкова по-голям е рискът мащабната интервенция на Фед да се възприеме просто като потенциално осигуряване на по-голяма врата за излизане от пазара на затруднените продавачи. Ако това стане, пазарите ще се търгуват по-ниско преди очакваните разпродажби.

Пето, за да се избегне поредният комуникационен неуспех на Фед, намесата трябва да бъде опакована по начин, който да успокои пазарите, че това е част от пътя към нормалността. Въпреки че се надявам да греша, аз се притеснявам, че първите три изявления за пресата, публикувани в неделя вечерта, все още не отговарят на това условие.

След като Фед първоначално допринесе по невнимание за дългогодишното отделяне на високите цени на активите от фундамента, той току-що „заложи” на опит не само да предотврати неизправностите на пазара, но и да запази доверието в себе си, имиджа си и може би политическата автономия. Това е грандиозен ход, който се надявам да сработи, но се притеснявам, че поне засега изглежда, че той няма огромни шансове за успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Наистина нуждата не е за по-ниски лихви и за по-голяма ликвидност, макар че ликвидност е необходима при този рязък и дълбок спад, но това което е нужно е да се отпусне бизнеса да работи, да се толкова много притиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още